La méteo

La méteo: l'ambient primaveral té els dies comptats

Un canvi de temps a finals de setmana farà baixar clarament les temperatures amb vent, neu i alguns ruixats

3 min

BarcelonaEl temps es mantindrà tranquil aquest dilluns i amb temperatures per sobre de la mitjana. El pas d’un petit front tan sols pot deixar al llarg del matí alguns ruixats o gotellades a la cara nord del Pirineu, a Ponent i a les comarques de Tarragona. La cota de neu serà molt alta, d’uns 2.000 o 2.200 metres. Tot plegat misèria i companyia, i no tindrà continuïtat la resta del dia.

De fet, serà una jornada en què passarem de força núvols a primeres hores a més sol la resta del dia sense precipitacions. Entrarà vent de mestral i tramuntana a l’Empordà, cims del Pirineu i a l’Ebre. Temperatures novament massa altes per a l’època, amb màximes de 17 a 22 °C. De nit ha fet poc fred, amb mínimes que han quedat entre 2 i 7 graus més altes, i ambient primaveral tant de dia com de matinada.

A causa d'aquest vent del nord, la situació marítima es veurà alterada a tota la zona de la Costa Brava. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat una alerta per onades que poden assolir o, localment, superar els 2,5 metres d'altura, tant avui dilluns com, sobretot, demà dimarts.

Avisos del Meteocat per mala mar aquest dilluns

Fins dimecres predominarà la calma, amb temperatures encara per sobre del que tocaria en aquestes dates, però a partir de dijous arribarà un nou canvi de temps amb una borrasca atlàntica que, inicialment, portarà vents del sud-oest i, posteriorment, del nord-oest. Dijous podrà ploure al vessant sud del Pirineu de Lleida, amb nevades en cota alta.

Els termòmetres encara podran pujar més, amb un pic atípicament primaveral que durarà poques hores, ja que a partir de divendres hi haurà un clar descens de les temperatures. Divendres l'ambient serà més hivernal, amb vent fort del nord-oest i nevades fins al fons de les valls de la cara nord del Pirineu i Prepirineu, que saltaran també a la cara sud de forma intermitent. Entre dijous i dissabte podran acumular-se de 20 a 30 cm de neu al Pirineu lleidatà per damunt dels 2.000 m, i entre 10 i 20 cm a la Cerdanya i al límit amb Andorra. Al Pirineu oriental la nevada serà més feble, al voltant d'uns 10 cm com a màxim als cims.

Fora de la zona del Pirineu, les precipitacions seran més escasses i disperses, fins i tot hi haurà zones on no plourà. S'esperen alguns ruixats o gotellades a Ponent i a l'Ebre, mentre que divendres cauran xàfecs a les comarques de Girona i al nord de les de Barcelona, localment amb alguna tronada acompanyada de calamarsa.

L'ambient serà més hivernal divendres i el cap de setmana amb una acusada baixada de temperatures, especialment al Pirineu. Passarem de màximes molt primaverals de 20 °C o fregant localment els 25 °C durant la setmana, a uns valors diürns que es mouran entre els 10 i 15 °C en molts casos. No s'espera cap fredorada, però el contrast serà marcat perquè venim de molt amunt. Com podem veure en el model de pressió en superfície i de temperatura a 500 hPa, l'anticicló es retirarà i donarà pas a un passadís de vent del nord-oest que canalitzarà una massa d'aire de l'Atlàntic Nord. Tot plegat es traduirà en un descens tèrmic acusat, nevades, tronades al nord-est i vent fort del nord i nord-oest.

Mapa de l'evolució de la pressió en superfície i la temperatura a 500 hPa

Sembla que la inestabilitat es mantindrà més dies, però la possibilitat de pluges abundants que reguin tot el país és baixa a llarg termini. Amb aquestes situacions de nord no s'acostumen a acumular grans quantitats. No s'albiren precipitacions abundants generals i els models només apunten una nova borrasca des del nord a partir de diumenge que ve que, novament, deixaria aigua i neu al terç nord del territori. Ho anirem seguint.

stats