La méteo

Aprofitem el cap de setmana: treva dels ruixats i més calor

Les temperatures pujaran clarament i en general no s’espera pluja

3 min
La calma dominarà a gran part del país aquest cap de setmana.

Els xàfecs i les tempestes irregulars han viscut les seves últimes hores divendres amb alguns aiguats locals i calamarsades (trobareu totes les dades i imatges al final d'aquesta informació). La inestabilitat anirà a menys i entrarà una falca anticiclònica coincidint amb l’arribada del cap de setmana. Ens esperen dos dies força plàcids en conjunt per aprofitar, amb unes temperatures que tiraran clarament cap amunt. Calor de màniga curta a les hores centrals del dia. Tot i això, diumenge tornaran a reactivar-se alguns ruixats al Pirineu que aniran a més en l’inici de la setmana que ve.

Dissabte: calma i calor

Serà una jornada plàcida sense pluja. El sol dominarà en conjunt, però a estones hi haurà alguns intervals de núvols que no acabaran de marxar. També hi haurà boires matinals. De cara a la tarda creixeran nuvolades inofensives en zones de muntanya que, a tot estirar, poden deixar alguna gotellada aïllada al Pirineu de Girona. Petits matisos en un dissabte que valdrà la pena aprofitar.

Pel que fa a les temperatures, ens llevarem amb fresca en conjunt, però al centre del dia faran un gran salt endavant. Calor més marcada especialment al prelitoral i a l’interior, on les màximes es mouran entre els 23 ºC i els 28 ºC. No obstant això, a l’interior sud i a Ponent es poden rondar els 30 ºC. Els termòmetres frenaran més en trams costaners i en punts del Pirineu.

Diumenge: més calor

Les temperatures encara pujaran una mica més l’últim dia del cap de setmana. L’ambient serà càlid amb aires preestiuencs, especialment a l’interior. Se superaran els 25 ºC en molts punts, però localment es poden assolir o superar els 30 ºC a Ponent i a l’interior de l’Ebre. Ambient càlid i de màniga curta en general, amb més suavitat a la costa i al Pirineu.

Tot plegat amb força sol i calma en general en una nova jornada per aprofitar a l’exterior. No obstant això, les nuvolades de tarda creixeran amb una mica més de ganes al Pirineu i reapareixeran alguns ruixats dispersos, especialment en zones elevades. A la resta del país es mantindrà el temps tranquil.

Setmana que ve: nous canvis

Els models meteorològics mantenen que dilluns arribarà un nou front que reactivarà els ruixats dispersos en qualsevol punt. En principi no hauria de ploure gaire, però el temps estarà clarament més mogut que durant el cap de setmana. Les temperatures recularan una mica, però al llarg de la setmana vinent tornaria la calma amb calor cada cop més marcada.

Balanç de les tempestes de divendres

Els xàfecs i les tempestes d'aquest divendres han sigut molt irregulars i força locals, però allà on han caigut ho han fet amb molta força. Destaquen els forts aiguats que han caigut en punts del Bages i d'Osona, per exemple, amb patacs d'aigua sobtats durant pocs minuts i calamarsades o pedregades que ho han deixat tot ben blanc. També ha plogut amb ganes en zones del Pirineu i Prepirineu, sobretot de Lleida, o al nord de les comarques de Girona. Destaquen els 58 l/m² de Sant Martí de Canals i els 43 de la Pobla de Segur (Pallars Jussà), els 35 registrats a Sort (Pallars Sobirà), els 37 de Castellnou de Bages o els 28 de Manresa (Bages), caiguts en poca estona, els 23 de Muntanyola (Osona) i del pantà de Darnius-Boadella (Alt Empordà) i els 12 de Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental), també en pocs minuts. Aquestes són algunes de les imatges que ens han deixat els aiguats:

 

 

stats