previsions 09/05/2022

La méteo: la calor clarament d'estiu marcarà la setmana

Aquesta tarda descarregaran tempestes en comarques del nord i nord-est, però els xàfecs de tarda no es repetiran fins al cap de setmana

2 min

BarcelonaAquesta tarda s'han repetit alguns ruixats i tempestes localment forts, sobretot en punts de la Garrotxa, la Selva i Osona, tot i que de forma més dispersa també hi ha hagut xàfecs en altres punts del Pirineu i a la serra del Montsant. A Olot la tempesta fins i tot ha anat acompanyada de calamarsa. D'entre les pluges més abundants fins a les 18 h destaquen els 27 l/m² d'Olot i d'Anglès, els 22 de les Planes d'Hostoles, els 11 de la Vall de Bianya o els 9 de Cornudella de Montsant. Amb el pas de la tarda els ruixats s'aniran desfent.

Aquest migdia ha fet calor per ser un dia de mitjans de maig. La mitjana de les màximes a Catalunya ha escalat fins als 22 graus, un parell de graus per sobre del que caldria esperar per un dia com avui. El termòmetre ja ha fregat els 30 graus en algunes comarques del sud i de Ponent. Destaquen els 29 ºC de Vinebre, del Pantà de Siurana i d'Alcarràs o els 28 de Lleida i de Tortosa. Un 35% de les estacions han passat dels 25 graus al migdia, una dada lleugerament inferior a la d'ahir i de dissabte.

Demà la calor continuarà augmentant, però serà sobretot a partir de dijous quan l'ambient serà més clarament d'estiu. La segona part d'aquesta setmana estarà marcada per temperatures notablement més altes del que caldria esperar per a l'època. Des del 27 de setembre no hi ha hagut cap temperatura de més de 30 graus a les estacions de les quals fem seguiment diari, però això s'acabarà aquesta setmana. Entre divendres i el cap de setmana el termòmetre saltarà ja per sobre d'aquest llindar a Ponent i en algunes comarques prelitorals i de la Catalunya Central.

Potser el més interessant serà saber si aquest ambient d'estiu pot instal·lar-se o no. A hores d'ara no hi ha indicis de cap canvi de temps que pugui fer marxar sobtadament aquesta calor avançada. Segurament la setmana que ve la temperatura s'anirà moderant, però res fa pensar a hores d'ara en canvis bruscos que puguin fer tornar el termòmetre cap a valors molt més de primavera. Caldrà seguir-ho.

Pel que fa a l'estat del cel la setmana serà molt tranquil·la i amb moltes hores de sol. Demà no es repetiran els ruixats i tempestes de tarda d'avui o d'ahir. Hi haurà alguns núvols prims en comarques de l'est, però en general farà sol. Al centre de la setmana el temps també serà molt estable, tot i que dijous poden arribar bandes de núvols que enterboleixin força el cel. És possible que de cara al cap de setmana reapareguin algunes tempestes de tarda al Pirineu o que fins i tot s'escapin ruixats puntuals de tarda en comarques de l'oest, però res fa pensar en canvis importants de temps com a mínim fins diumenge.

Després de la tramuntana dels últims dies, aquesta setmana serà una mica més tranquil·la pel que fa al vent, tot i que es deixarà sentir de sud en alguns moments. Demà a la tarda bufarà garbí entre el Garraf i el sud de la Costa Brava, però no hi haurà ratxes gaire significatives. Entre dimecres i dijous el vent d'entre sud i sud-oest arribarà a bufar amb ratxes de més de 50 km/h a la Costa Brava.

stats