previsions 09/08/2019

La méteo en 1 minut: s’acaba la calor més intensa

Aquest dissabte la temperatura màxima baixarà arreu però caldrà esperar a principis de la setmana vinent per notar un descens notable del termòmetre

Oriol Rodríguez
3 min

BarcelonaEl pic de calor ha deixat registres ben elevats de temperatura. En conjunt la màxima s'ha situat entre els 30 a 35 ºC al Pirineu i al litoral i entre els 35 i els 40 ºC a la resta. Ara bé, en algunes zones com per exemple l'interior de les Terres de l'Ebre el termòmetre encara ha pujat més amunt. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, avui ha estat el dotzè dia d'aquest estiu en el qual s'ha superat els 40 ºC en algun indret del territori. Per trobar un fet semblant probablement caldria recular fins a l'estiu del 2003. Com a registres més remarcables de la jornada, destaquen els:

  • 42,6 ºC de Vinebre (la Ribera d'Ebre)
  • 41,8 ºC de Torroja del Priorat (el Priorat)
  • 41,2 ºC de Seròs (el Segrià)
  • 40,5 ºC de Sant Salvador de Guardiola (el Bages)
  • 40,5 ºC de Anglès (la Selva)
  • 40,3 ºC del Montmell (el Baix Penedès)
  • 40,0 ºC d'Òdena (l'Anoia)

Al País Valencià fins i tot hi ha hagut registres superiors als 43 ºC. Ha estat el cas de Xàtiva, on s'ha arribat als 43,4 ºC. També destaquen els 42,2 ºC de l'Aeroport de València, els 41,2 ºC de Polinyà de Xúquer i els 41,1 ºC de València i de Llíria. Però per sort, aquesta calorada sobtada té les hores comptades.

Aquesta propera nit i matinada tornarà a ser molt xafogosa arreu, amb mínimes de 20 a 25 ºC a la majoria de comarques. Fins i tot, a indrets com la ciutat de Barcelona, alguns registres podrien ser més alts i quedar per sobre dels 26 ºC. Calor a banda, cal destacar que durant aquesta matinada el cel es mantindrà serè a gairebé tot el país, de manera que es podran observar els Perseids sense més entrebancs que la Lluna creixent (es pondrà a les 02.20 h).

Temperatura mínima prevista per demà

Demà serà una jornada assolellada i tranquil·la, malgrat el creixement d'algunes nuvolades de tarda en zones de muntanya que podrien arribar a deixar quatre gotes. També hi haurà alguns intervals de núvols baixos al litoral fins a mig matí. Bufarà vent de mar cap a terra i això farà baixar les temperatures arreu, sobretot a l'interior del Principat i al País Valencià. Ara bé, la humitat es mantindrà elevada i la xafogor marcada al litoral.

Continuarà fent calor, però els registres quedaran lluny dels més de 40 ºC d'avui. S'arribarà a valors de 28 ºC a 33 ºC al Pirineu i al litoral, i de 31 ºC a 36 ºC a la resta, tot i que a l'interior de la vall de l'Ebre, al Pla de Bages i a Ponent hi haurà algun registre de fins a 37 ºC o 38 ºC a tot estirar.

Diferència entre la temperatura màxima prevista per demà respecte a la d'avui

Durant la nit de dissabte a diumenge de núvols n'hi haurà ben pocs, només alguns de baixos a les Terres de l'Ebre, de manera que serà un altre bon moment per observar les llàgrimes de Sant Llorenç. Tot i això, fins a les 03.03 h no es pondrà la Lluna.

Diumenge començarà a canviar el temps. En conjunt el matí serà assolellat, però per l'oest començaran a arribar bandes de núvols alts que s'aniran estenent fins a deixar el cel enterbolit. A la tarda, les nuvolades guanyaran terreny per les comarques de Lleida i de l'interior de Tarragona i fins i tot deixaran alguns xàfecs.

La setmana començarà amb nuvolades i alguns ruixats o tempestes escampats pel territori, sobretot a la meitat nord. Però el més significatiu de tot plegat serà la davallada de les temperatures que es notarà, sobretot, dimarts.

Rècord de la temperatura de l'aigua del mar

Amb un ambient tan càlid com el d'aquests dies, no és d'estranyar que la temperatura del mar també sigui molt elevada. Tant és així que en el cas de l'Estartit s'ha registrat el rècord absolut de la sèrie de dades, que va començar l'any 1973. Des de llavors, l'aigua del mar mai havia estat als 26,6 ºC mesurats ahir mateix. El rècord anterior datava de l'agost de l'any passat, amb 26,3 ºC. També a la platja de la Barceloneta, un altre punt on es mesura la temperatura de l'aigua de manera regular, ahir es van assolir els 27,1 ºC, que va ser el registre més elevat per aquestes dates des de, com a mínim, l'any 2006.

stats