La méteo
previsions 17/09/2023

Tarda de xafogor molt intensa a l'espera d'alguns xàfecs durant la nit

Dimecres i divendres són possibles noves tongades de ruixats a prop de mar i al Pirineu. D'avui en vuit s'entreveu un tast de tardor

3 min
Orenetes i alguns petits cúmuls aquest dissabte a Manlleu
Escolta aquí la previsió del temps

Xafogor brutal aquest diumenge a Catalunya. Les màximes reals s’ha disparat de mitjana tres graus per sobre del que tocaria per a l’època, però la suma de temperatura i humitat ha provocat sensacions tèrmiques de més de 37 o 38 graus en alguns punts de la costa i del prelitoral. A Barcelona a les 17 h els gairebé 28 °C sumats a un 75% d’humitat provocaven una sensació tèrmica de gairebé 38 graus. A Tarragona la sensació tèrmica també superava els 37 graus i a Girona fregava els 39. D’entre les màximes reals més altes d’avui destaquen els 32,8 °C dels Hostalets de Pierola, els 32,6 de Parets del Vallès, els 32,4 de Vallfogona de Balaguer o els 32 de Sant Sadurní d’Anoia.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

A última hora del dia una tongada de tempestes afectaran les comarques del Pirineu i el Prepirineu occidentals, però durant la nit i la matinada aquests ruixats afectaran moltes altres comarques de l'oest, del sud i del centre de Catalunya. En general seran pluges poc abundants, però pot passar que alguns ruixats es reactivin a l'arribar a la costa i descarreguin pluges més intenses de poca estona entre el Camp de Tarragona i la costa central. El Meteocat té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta un ampli grup de comarques de la costa, des del Baix Camp fins al Baix Empordà. Aquesta inestabilitat no s'allargarà durant el dia de demà, que serà marcadament assolellat.

En general dilluns no serà un dia de pluja enlloc. El vent de garbí serà un dels protagonistes de l'inici de setmana, bufarà amb ratxes que poden superar els 50 km/h, sobretot a les comarques de Girona, on el vent ajudarà a disparar el termòmetre i no és descartable que alguna màxima pugui arribar fins i tot als 35 graus, com més probablement passarà en alguns punts del nord de Mallorca. Avui ja hi haurà algunes ratxes fortes de sud a les cotes altes del Pirineu.

La calor no durarà gaires dies i a mitjans de la setmana que ve el més probable és que ja hàgim recuperat un ambient molt semblant al dels últims dies, calor d'estiu però sense allunyar-se gaire del que caldria esperar per a l'època. A més llarg termini la previsió s'està decantant cada cop més per una sotragada forta del termòmetre al voltant del cap de setmana que ve. És cada cop més probable que durant el cap de setmana de Santa Tecla i de la Mercè la temperatura faci una baixada contundent que portarà un primer tast de temperatures de tardor. Segurament el termòmetre baixarà fins als valors més baixos d'aquest final d'estiu fins ara.

Cal tenir en compte, però, que res fa pensar que aquestes temperatures baixes s'instal·lin, el més probable és que després de dos o tres dies amb tast de tardor tornarem a valors molt similars als dels últims dies, i amb una sensació encara més molt més d'estiu que de tardor.

Pel que fa a l'estat del cel, la setmana obligarà a estar molt pendents de cada nova actualització de les previsions, perquè semblen cada cop més probables diverses tongades de ruixats. Les últimes actualitzacions dels models de previsió han inflat la possibilitat que dimecres pugui ploure amb certes ganes, sobretot en comarques de la costa i del prelitoral. Els mapes de probabilitat, els més adequats per analitzar la previsió a mitjà i llarg termini, comencen a detectar possibilitats que la pluja pugui arribar a ser destacable (que s'acumulin més de 5 l/m² durant tot el dia), sobretot entre el Camp de Tarragona i l'altiplà central, també a les Pitiüses. De cara a divendres també és bastant possible una tongada de ruixats més puntual, però que afecti més directament les capçaleres dels rius. Per ara no hi ha garanties de cap gran ploguda, però sembla que la baixada del termòmetre anirà acompanyada d'alguns ruixats i tempestes que apuntem sobretot cap al Pirineu oriental.

stats