La méteo
previsions 08/09/2023

La méteo: calor molt d'estiu a l'espera d'alguns ruixats després de la Diada

Aquest cap de setmana llarg les temperatures continuaran acostant-se als 35 graus

3 min

BarcelonaUn dia més la temperatura s'ha quedat a prop dels 35 graus en comarques interiors i s'han superat fàcilment els 30 en molts indrets. Pràcticament una de cada tres estacions de les quals fem seguiment han tingut encara una màxima de 30 graus o més. D'entre els valors més alts d'avui destaquen els 34,4 °C de Llimiana, els 34,3 de Vallfogona de Balaguer o els 33,2 de Mollerussa i de Tremp, temperatures que gairebé no han variat respecte dels valors d'ahir. La matinada ha sigut bastant fresca, fins i tot més que l'anterior. Sense vent les nits són cada cop més de final d'estiu, sobretot en comarques interiors i zones enclotades. Avui gairebé la meitat de les estacions de les quals fem seguiment han baixat dels 15 °C a primera hora, una dada que, però, encara no supera les del 27 i 28 d'agost, en què van ser més d'un 60% d'estacions les que van baixar d'aquest llindar.

Tant per cent d'estacions amb mínima inferior a 15 °C
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

En el context d'escalfament global actual ja estem acostumats al fet que l'estiu s'estiri, i aquest any no serà diferent. La calor augmentarà encara una mica més de cara al cap de setmana de l'Onze de Setembre, tot i que els pròxims dies no hi haurà grans canvis en el termòmetre. Dissabte farà una mica més de calor que divendres, i diumenge una mica més que dissabte, però no sembla que la temperatura hagi d'arribar a superar els valors de dilluns o dimarts. De nit la temperatura també pujarà una mica, però seguirem amb temperatures més normals per a l'època. Ahir, per exemple, la mitjana de les màximes a Catalunya va ser la normal d'un 15 d'agost en el context dels últims 13 anys. En canvi, la mitjana de les mínimes d'aquest matí agafant la mateixa referència ha sigut normal de principis de setembre.

Si aquest cap de setmana es continuen superant els 35 °C, no serà pas la situació més tardana de calor intensa dels últims anys i també n'hi ha registrada alguna en dècades anteriors. El 2019 a Vinebre es va arribar a 35 °C per Sant Miquel, el 29 de setembre, i el centenari Observatori de l'Ebre també té registrats més de 35 °C el 26 de setembre del 1983.

Sembla que la calor tendirà a afluixar lentament a partir de la Diada, i que la setmana que ve es notarà més l'ambient de setembre, però segurament per veure temperatures com les dels últims dies d'agost caldrà esperar fins a la segona quinzena del mes. La baixada del termòmetre de la setmana que ve es notarà més de dia que de nit.

Aquest cap de setmana llarg el temps encara serà molt estable i molt tranquil. El sol predominarà, potser entre diumenge i dilluns amb alguns núvols prims més i un cel més enterbolit a estones, però sense canvis importants. A les tardes les nuvolades que creixin al Pirineu gairebé no deixaran pluja enlloc. La nit de diumenge a dilluns no són descartables algunes gotellades en punts de la costa i del prelitoral, precipitacions que en tot cas serien testimonials i de poca estona.

El vent serà feble en general. Diumenge i dilluns el vent de sud es començarà a deixar sentir una mica més al nord de la Costa Brava, però la situació marítima serà tranquil·la, amb marejol i potser algun tram de maror al nord de la Costa Brava. A les platges la bandera verda predominarà de forma general, amb una temperatura de l'aigua que, com sol passar al final de l'estiu, arriba al seu punt màxim. Aquest dijous l'observador Diego Lázaro va mesurar una temperatura de l'aigua de 26 graus a Barcelona, gairebé un grau per sobre de la mitjana dels últims anys.

És possible que a mitjans de la setmana que ve comencin a arribar canvis i apareguin com a mínim alguns ruixats al Pirineu i al Prepirineu, però de moment tots aquests canvis encara són borrosos. En tot cas, els mapes de probabilitat que en total durant els pròxims nou dies com a mínim caiguin 5 l/m² dibuixen valors alts en molts indrets, i els de més de 20 l/m² valors raonablement alts al Pirineu i Prepirineu. Senyals de canvis a llarg termini, encara que estiguin poc definits.

stats