Temperatures a tocar dels 30 graus després d'un matí de ventades fortes
Els Bombers han hagut d'atendre més de 130 avisos a causa del vent. Demà el termòmetre ja baixarà 5 o 6 graus a la costa.

Com estava previst aquesta tarda de dissabte ha sigut la més calorosa de la setmana i una de les més caloroses dels últims anys en un dia de març. D'entre les màximes destaquen els 28,4 °C d'Alcanar, els 27,9 de l'Observatori de l'Ebre i els 27,2 de Torredembarra i de l'Ametlla de Mar. De mitjana a Catalunya hi ha hagut 7 graus més dels que tocaria per a l'època i alguns termòmetres han registrat valors gairebé inèdits tan aviat en el calendari. A l'aeroport del Prat la temperatura ha arribat a 26,4 °C, l'única temperatura de març més alta en tota la sèrie de l'aeroport són els 27,5 °C que s'hi van registrar el 14 de març del 1926, fa gairebé 100 anys.
Inic de cap de setmana amb fort vent no només a les comarques on és més habitual sinó també a la costa central. A Ulldeter ha arribat a 102 km/h, a Espot a 95, al Perelló a 82, a l'aeroport del Prat a 78 i a Font-rubí a 71. Estacions de particulars han registrat ratxes fins i tot més fortes, com els 85 km/h de Gràcia i de Castelldefels o els 82 de Gavà. Fins al migdia continuarà bufant amb cops de més de 50 o 60 km/h en moltes comarques, i al Camp de Tarragona i en algunes altres comarques del sud les ventades continuaran ben bé fins demà al matí.
Protecció Civil manté activada l'alerta del pla Ventcat arran de l'avís del Meteocat que alerta de perill moderat per vent en moltes comarques del Pirineu i de la costa i del prelitoral, sobretot en cotes altes. Fins a les 14 h els Bombers han rebut més de 130 avisos relacionats amb les ventades, la majoria provinents de la costa central i especialment de la regió metropolitana sud. El telèfon 112 ha atès més de 440 trucades relacionades amb el vent, més de 340 de les quals provinents del Barcelonès. L'Ajuntament de Barcelona ha activat aquest matí el pla bàsic d'emergència municipal per ventades en fase d'alerta i ha tancat els parcs de la ciutat.
Demà el vent tendirà gairebé a desaparèixer. A més llarg termini cal destacar que dimarts el mestral i la tramuntana tornaran a bufar amb ratxes fortes.

Aquest matí les temperatures ja han sigut exageradament altes. La suma de l'entrada d'aire càlid i el vent ha provocat que a l'Aldea la temperatura mínima hagi sigut de 19,9 °C, a tocar de la nit tropical.
Aquesta tarda s'escaparan alguns ruixats al vessant nord del Pirineu, però en general aquest cap de setmana no plourà. Sí que hi haurà, però, moments de cel enterbolit o mig ennuvolat. Avui els núvols més espessos afectaran sobretot el Pirineu i algunes altres comarques de l'extrem nord de Catalunya, mentre que demà arribaran a més indrets i no és descartable que la boira faci acte de presència a prop de mar.
Demà serà un dia bastant menys càlid que avui en molts punts de la costa; en ciutats com Barcelona i Tarragona la temperatura pot arribar a baixar més de cinc graus entre un dia i l'altre. La previsió pel que fa a temperatures de cara als pròxims dies té bastants matisos locals, com es pot comprovar en els mapes de diferència de temperatura prevista entre avui i els dies següents.

Després d'aquests dies de calor estranya per a l'època, a partir de dimarts arribarà una baixada contundent de la temperatura que farà tornar el termòmetre a valors més normals de final d'hivern; res fa pensar que tornem al fred dels primers dies de març, però la baixada de la temperatura serà d'entre 5 i 10 graus. És bastant possible que durant aquest tram central del març les pujades i baixades marcades de temperatura se succeeixin, de manera que la calor no s'instal·larà, però quan torni un ambient més fred tampoc serà per gaires dies. Segurament dijous i divendres la temperatura repuntarà clarament, però el canvi de temps del pròxim cap de setmana farà tornar la sensació de final d'hivern durant uns quants dies més.
La setmana que ve començarà amb una nova tongada de pluges i nevades que entre dilluns i dimarts afectarà sobretot el Pirineu occidental, però que podria deixar ruixats també en algunes comarques de Girona de cara a dimarts. La cota de neu baixarà fins als 1.500 metres i a les cotes altes del Pirineu s'acumularan més de 5 o 10 cm de neu en molts casos. Fora de la serralada, és poc probable que els xàfecs siguin destacables.

A més llarg termini també s'entreveu bastant clarament un altre canvi de temps de cara al pròxim cap de setmana. Entre dissabte i diumenge que ve és bastant possible que torni a nevar al Pirineu i que descarreguin ruixats en altres comarques del terç nord de Catalunya, però a hores d'ara els models de previsió fan pensar que, com passarà entre dilluns i dimarts que ve, el més probable és que només caiguin precipitacions destacables al Pirineu. Els mapes de probabilitat que s'acumulin més de 5 l/m² per dies així ho mostren clarament:

Floracions tardanes pel fred del final de l'hivern
L'hivern va començar amb temperatures molt altes per Nadal, com segur que deveu recordar, però a partir de mitjans de gener ha fet un fred bastant continuat i destacable, sobretot a les nits. Això ha fet que alguns arbres hagin endarrerit la seva floració respecte als últims anys. Un dels observadors fenològics de Barcelona, Toni Barrera-Escoda, ha detectat que enguany les primeres fulles de la prunera no han aparegut fins entrat el març, un fet estrany en el context dels últims anys. Com a mínim des del 2015 no hi havia hagut cap any en què la prunera esperés més enllà del 20 de febrer a florir.
Fixeu-vos que des del 15 de gener hem passat per diferents fases de nits bastant més fredes del que tocaria per calendari, i les nits amb anomalia de temperatura positiva han sigut escasses. Això ha canviat radicalment aquesta setmana.