La méteo

De la calorada als xàfecs i la refrescada aquest cap de setmana

Dissabte encara farà molta calor, però diumenge les temperatures baixaran clarament, amb un temps més mogut

3 min
Avui la visibilitat serà regular per la presència de pols en suspensió.

La calor va tornar a ser intensa i de ple estiu divendres, amb unes temperatures que van tornar a superar els 36 °C a Ponent. A gran part del prelitoral i de l’interior es van registrar màximes de 30 °C a 35 °C i les nits tropicals han anat a més durant les darreres hores (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). La calorada encara es mantindrà aquest dissabte, amb pols en suspensió. No obstant això, ja tindrem els primers indicis de canvis a l’espera d’un diumenge de xàfecs i tronades, amb una clara refrescada. El cap de setmana acabarà ben diferent de com comença.

Dissabte: calorada però primers canvis

Durant la matinada les nits tropicals s'han fet més extenses i han afectat molts llocs de l’àrea de Barcelona, de l’Ebre i de Ponent. Tornarà a ser una jornada molt càlida, tot i que al nord-est i a l’Ebre les màximes recularan una mica. Malgrat això, l’ambient es mantindrà de ple estiu amb moltes màximes de 30 °C a 35 °C al prelitoral i a l’interior, de nou més altes a Ponent. Al nord-est i al litoral quedaran més baixes, però amb xafogor.

Tot plegat, amb els primers canvis al cel. A primera hora no es descarten algunes gotellades acompanyades de fang. Seran fenòmens molt anecdòtics, però allà on tinguin lloc ho deixaran tot ben brut. A última hora arribaran més nuvolades al Pirineu de Lleida, als Ports i a Ponent, amb algun primer xàfec local, també acompanyat de fang. A més, durant tot el dia es mantindran les bandes de núvols alts i prims i la calitja per la pols en suspensió, que deixaran un sol enterbolit.

Diumenge: canvi important de temps

L’arribada d’un embossament d’aire fred provocarà un canvi radical de temps. Entre la matinada, el matí i el migdia poden caure ruixats a qualsevol lloc del país. De cara a la tarda, els xàfecs i les tronades quedaran més concentrats a la meitat nord.

Tot plegat molt irregular, però localment amb algun patac d’aigua fort, acompanyat de pedra o calamarsa, especialment al nord-est i al Prepirineu. El Meteocat ha activat l’alerta per pluja, que pot deixar més de 20 l/m² en tan sols mitja hora a Ponent de matinada i al centre i nord del país durant el dia.

Setmana que ve: més pluja i fresca

Entre dilluns i dimecres tindrem noves tongades de xàfecs i tempestes en moltes comarques. Localment seran forts i podran tornar a anar acompanyats de pedra o calamarsa. Bones notícies per continuar aportant aigua als embassaments. Un temps clarament més mogut i primaveral que mantindrà les temperatures a ratlla i normals per a l’època, fins i tot una mica per sota de la mitjana en alguns casos. De moment no es veuen noves calorades a la vista.

Balanç de la calor dels darrers dies

L'ambient va tornar a ser de ple estiu divendres, amb temperatures molt altes per a l'època. Es van tornar a superar els 36 °C a Ponent, però a diferència de dijous no es van assolir els 37 °C. Cal destacar els 36,3 °C registrats a Lleida ciutat com a dada més alta del dia a tot el país. En conjunt, moltes màximes es van moure entre els 30 °C i els 35 °C a l'interior i al prelitoral, i durant la nit de divendres a dissabte les mínimes no han baixat dels 20 °C en molts llocs, amb 23,6 °C al centre de Barcelona, 20,9 °C a Viladecans (Baix Llobregat) i 20 °C a Lleida.

stats