La méteo
previsions 26/05/2023

La méteo: calor gairebé d'estiu i moltes menys tempestes

Aquest cap de setmana hi haurà màximes de fins a 30 graus però no entrarem en un període de calor intensa

2 min

BarcelonaTarda amb tempestes molt puntuals però localment fortes. Fins a les 18.30 h destaquen els 20 l/m² acumulats a Montesquiu, els 13 del Pantà de Sau o els 10 d'Orís. El predomini del sol ha permès que la temperatura s'enfilés molt més que ahir, però, tot i això, les màximes no han passat de ser les habituals per a l'època. D'entre les temperatures més altes d'avui destaquen els 27,9 °C d'Alcarràs, els 27,3 de Girona o els 27,1 de Lleida.

Després d'uns quants dies d'inestabilitat, força núvols i ruixats molt irregulars, aquest cap de setmana el temps serà més estable, assolellat i calorós. Avui encara ha plogut amb molta força al nord del País Valencià, on en poques hores s'han acumulat més de 100 o fins i tot més de 200 l/m² en algun cas. Destaquen els 240 l/m² acumulats a Benicàssim o els 198 de Castelló, on gairebé s'ha desbordat el pluviòmetre oficial manual. Molta de la pluja ha caigut en només dues hores.

A Catalunya ahir les pluges també van ser importants, aquest dijous va ser clarament el dia amb més precipitació de la primavera. Tot i que els xàfecs van tornar a ser molt irregulars, en aquest cas les pluges van afectar més comarques i amb quantitats més importants que les de qualsevol altre dia des que va començar a haver-hi ruixats a finals d'abril. Finalment, els aiguats més abundants van acabar afectant punts del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre. Destaquen els 101 l/m² acumulats a l'Hospitalet de l'Infant, els 93 de Cambrils, els 97 d'Ulldecona, els 88 de Mas de Barberans o els 87 de la Vall de Bianya. Són poques les estacions que van rebre menys de 5 l/m². Un cop més a Ponent és on va ploure menys: a Lleida 1 l/m² i a les Borges Blanques i a Mollerussa 2.

Tot i la baixada de la temperatura d'aquest dijous, durant el cap de setmana hi haurà l'ambient més de preestiu des dels primers dies de maig. Dissabte i diumenge les màximes superaran puntualment els 30 graus en algunes comarques interiors i els 25 graus se superaran amb molta més facilitat que els últims dies. Tot i això, probablement no arribarà a fer tanta calor com els primers dies del mes. A més, a llarg termini el més probable és que la temperatura tendeixi sensiblement a baixar la setmana que ve, cosa que evitarà que la sensació d'estiu s'instal·li. Els pròxims dies notarem un canvi d'ambient, però la calor seguirà sense ser intensa.

Els pròxims dies la inestabilitat s'estroncarà bastant. Dissabte farà molt de sol, però es repetiran algunes tempestes de tarda bàsicament concentrades al Pirineu. A mesura que passin els dies el temps tornarà a ser cada cop més inestable. De moment, de cara a la setmana que ve no hi ha en perspectiva cap dia en què les pluges puguin tornar a ser extenses, però els ruixats i tempestes sí que s'aniran repetint al Pirineu i Prepirineu i probablement també en sectors de la Catalunya Central gairebé cada dia. No hi ha perspectives que la inestabilitat s'hagi d'estroncar del tot, tot i que els pròxims quatre o cinc dies seran secs a la majoria de comarques.

stats