La méteo
previsions 27/01/2023

La méteo: ambient gèlid i risc de ruixats puntuals a l'espera que marxi el fred

La setmana que ve la temperatura farà una pujada d'entre 3 i 5 graus que posarà fi a la fredorada

3 min

BarcelonaA poc a poc va entrant una nova massa d'aire fred que marcarà el cap de setmana. En molts indrets aquest migdia la temperatura s'ha quedat un o dos graus més curta que ahir. De mitjana en el conjunt de Catalunya les màximes han baixat un grau i s'han situat 3,5 graus per sota del que tocaria per a l'època. Un dia més no s'ha passat dels 15 graus enlloc, la màxima més alta han sigut el 14,3 °C de Tarragona.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de 84 estacions del Meteocat

Aquesta tarda continuarà el panorama de cel variable i mig ennuvolat en moltes comarques centrals i de l'est. A última hora el temps serà una mica més insegur entre Barcelona, el Vallès i el Maresme, on podrien aparèixer ruixats molt aïllats amb una cota de neu que podria ser fins i tot inferior als 500 metres. Aquests xàfecs curts però intensos apareixeran en qualsevol indret de les Balears, sobretot a la serra de Tramuntana. Durant el matí les precipitacions ja han deixat fins a 18 l/m² a Capdepera, 10 al Port de Pollença i 7 a Artà. La neu ha tornat a aparèixer als punts més alts de Mallorca.

Demà seguirà havent-hi la possibilitat de ruixats curts però intensos al voltant de Barcelona. No tots els models de previsió apunten a aquestes sorpreses en forma de xàfecs sobtats de poca estona, però cal tenir en compte la possibilitat que hi siguin, sobretot durant les primeres i les últimes hores del dia. La cota de neu serà molt baixa, es mourà entre els 300 i els 500 metres.

Totes aquestes precipitacions seran sempre molt locals. El temps continuarà sent també molt insegur a les Balears, on dissabte fins i tot és més probable que hi hagi ruixats dispersos, sobretot al nord de Mallorca. Quedaran núvols al vessant nord del Pirineu i també continuarà havent-hi moments de cel mig ennuvolat en comarques de Girona i de Barcelona, però en general predominaran les clarianes. Es continuaran formant bancs de boira matinals en sectors de la Catalunya Central i del nord de la Depressió Central, però es desfaran durant el dia.

El fred anirà a més. La temperatura seguirà la tendència a la baixa i no tocarà fons segurament fins diumenge a la matinada, moment en què tornarà a haver-hi moltes temperatures per sota dels -5 graus i mínimes fins i tot per sota dels -15 a les cotes altes del Pirineu. El fred d'aquest cap de setmana serà tan viu com el del cap de setmana passat. El Meteocat té actius avisos de perill alt per fred tant de cara a demà com de cara a diumenge.

A partir de dimarts hi haurà un gir que es dibuixa cada cop amb més confiança als mapes del temps: la setmana que ve entrarem en una fase de fred més moderat, encara molt d'hivern però ja no tan intens com el dels últims dies. La temperatura arribarà a superar els 15 graus al migdia i en general hi haurà entre 3 i 5 graus més que avui. Així ho marquen clarament els mapes de diferència de temperatura entre avui i els dies vinents, que a partir de dimarts agafen un to clarament vermellós.

A llarg termini és poc clar quina serà la tendència. Començarem el febrer amb suavitat, però és poc clar si el cap de setmana pot tornar a ser força fred o si s'allargarà la bonança que hi haurà al tram central de la setmana.

Pel que fa a precipitacions no hi ha esperances que arribi cap pertorbació mínimament activa la setmana que ve. Els primers indicis d'algun canvi de temps no s'insinuen de manera molt tèbia fins a mitjans de l'altra setmana, al voltant dels dies 7 i 8 de febrer. Fixeu-vos que no és fins llavors que els mapes de probabilitat que arribi a ploure o a nevar en algun moment del dia comencen a agafar una mica de color.

La tramuntana encara durarà el cap de setmana, però no bufarà amb ratxes fortes. Ni avui ni dissabte ni diumenge deixarà de sentir-se a les cotes altes del Pirineu, al nord de l'Empordà i amb menys intensitat a les Terres de l'Ebre, cosa que augmentarà encara més la sensació de fred en tots aquests sectors.

stats