La méteo
previsions 25/03/2023

Cap de setmana més fred i amb vent fort al tram final

Els alts i baixos de temperatura marcaran els últims dies del mes de març

3 min
Nuvols i algunes virgues ahir al matí a Manlleu

BarcelonaDesprés d'uns quants dies amb temperatures de mitjans de maig, aquest cap de setmana el termòmetre tornarà a valors una mica més normals per a l'època. Avui la baixada de la temperatura es notarà sobretot a la costa i al prelitoral, on ja sense el vent de ponent el termòmetre tornarà a baixar per sota dels 20 graus en molts casos. Avui tornarà a bufar garbí moderat al sud de la Costa Brava, un vent que afavorirà la sensació de fred en aquest sector i en punts de la costa central. Tant al Pirineu com en comarques de Girona hi haurà estones de cel mig ennuvolat, però en general farà més sol que ahir.

Ahir la temperatura va començar a baixar en general, però el termòmetre es va disparar a la costa i al prelitoral: a Vallirana es va arribar a 27,5 °C, a Castellbisbal a 26,8, a Sant Sadurní d'Anoia a 25,7 i a Tarragona a 25,2. De mitjana les màximes van ser 5,5 graus més altes del que tocaria, temperatures molt més de mitjans de maig que no de finals de març.

Demà al migdia el vent tornarà a fer pujar la temperatura a la costa, però en general tant diumenge com dilluns seran dies molt més normals per a l'època i es notarà un canvi d'ambient notable. Segurament quan més baixarà el termòmetre serà durant les matinades de dilluns i dimarts. Fixeu-vos que la diferència de temperatura prevista entre divendres i els dies següents pel que fa als valors mínims, és a dir, les temperatures de matinada, arribarà a ser d'entre 3 i 5 graus en molts casos i més de 5 graus en moltes comarques interiors.

Val la pena destacar que ràpidament la temperatura tornarà a enfilar-se i al voltant de dijous que ve tindrem una nova entrada d'aire càlid que pot provocar temperatures fins i tot més altes que les dels últims dos dies: un altre pic de calor de maig o fins i tot de juny a finals de març. Tampoc aquesta vegada les altes temperatures duraran gaires dies.

Demà arribarà un altre front que només apunta a ser una mica actiu al vessant nord del Pirineu. A la Vall d'Aran, al nord del Pallars i a Andorra s'escaparan algunes precipitacions poc abundants que, això sí, a la tarda seran en forma de neu per sota dels 1.500 metres. No és descartable algun ruixat també entre el Ripollès, la Garrotxa i l'Alt Empordà.

Tampoc l'inici de la setmana que ve s'entreveu engrescador pel que fa a la possibilitat de precipitacions. Al voltant de divendres que ve s'intueix un altre canvi de temps que pot afectar el Pirineu occidental, però que difícilment arribarà a deixar pluja a la resta. Les previsions d'anomalia de precipitació per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen un panorama gens atractiu. La setmana que ve tornarà a estar marcada pel pas de pertorbacions que sobretot afectaran la part central d'Europa, i de cara a la següent els símptomes de possible inestabilitat són molt més clars al Mediterrani central que no pas al nostre àmbit.

En general demà serà el dia més ventós de la setmana, tot i que les ratxes més intenses arribaran sobretot a última hora. Tant als cims del Pirineu com en força comarques centrals i del sud, el cap de setmana s'acabarà amb alguns cops de mestral i tramuntana puntualment forts. Quan el vent bufarà amb més força serà entre el vespre de diumenge i la matinada de dilluns, però ja a la tarda hi pot haver cops de més de 60 o 70 km/h en alguns indrets.

stats