La méteo
previsions 19/05/2023

La méteo: ruixats molt irregulars a l'espera que vagi tornant la calor

Els xàfecs cauran sobretot a la tarda, però diumenge pot ploure més seguit al nord-est

3 min

BarcelonaTarda de xàfecs i tempestes irregulars en moltes comarques centrals i prelitorals. A migdia els ruixats més intensos han afectat sectors del Vallès Occidental i del Moianès, on fins i tot ha arribat a caure fortes calamarsades en alguns casos. Fins a les 19 h destaquen els 27 l/m² acumulats a Terrassa i a Sabadell, els 17 de la Riba, els 11 de Font-rubí, els 10 de l'Espluga de Francolí o els 7 de Berga. En alguns indrets com Castellar del Vallès ha caigut pedra d'una grandària considerable i el terra ha quedat emblanquinat. Amb el pas de la tarda els xàfecs han anat avançant cap al sud, però fins al vespre continuarà el temps molt insegur, sobretot en comarques centrals i del prelitoral, però també al nord-est, sempre pluges molt intermitents.

La neu continua caient al Pirineu, en algunes estacions d'alta muntanya del vessant nord de la serralada ja s'hi acumulen fins a 30 cm, com és el cas per exemple de l'estació del Meteocat ubicada a Sasseuva, a la cota 2.200 de la Vall d'Aran. Altres estacions com la de Certascan tenen més de 20 cm acumulats. Aquest migdia ha tornat a ser fred per a l'època. De mitjana les temperatures màximes s'han quedat més de 2 graus per sota del que tocaria per a l'època, com ja va passar ahir, valors més típics de finals d'abril que de segona quinzena de maig.

Durant la nit i la matinada hi ha hagut tempestes localment fortes en indrets del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre: destaquen els 69 l/m² acumulats a Riudecanyes, els 23 de Valls, els 22 de Cambrils, els 17 de Vila-rodona i els 9 de Tarragona i de l'Observatori de l'Ebre. En alguns punts de les Terres de l'Ebre, com és el cas de la Ràpita i de Santa Bàrbara, les tempestes han anat acompanyades de pedregades destacables.

Les últimes actualitzacions dels models de previsió han canviat força l'escenari de cara al cap de setmana. El que havia de ser un cap de setmana rúfol i amb algunes pluges poc abundants però força extenses sembla que acabarà sent un cap de setmana amb més núvols que clarianes però amb ruixats bastant localitzats. Demà es repetiran els ruixats de tarda molt irregulars sobretot en comarques del Pirineu i de la Catalunya Central, tot i que més puntualment arribaran al prelitoral. En general el temps serà molt insegur, però en moltes comarques, sobretot a prop de mar, la pluja apareixerà de forma més aviat testimonial. La pertorbació afectarà una mica més clarament el nord de les Balears, sobretot Menorca i el nord de Mallorca, però tampoc aquí les pluges seran tan abundants ahir com semblava que podrien ser.

Diumenge el temps no serà gaire diferent en general, però sí que és probable que a mesura que avanci el dia la pluja vagi sent cada cop més protagonista en comarques de l'extrem nord-est. A les comarques de Girona, i sobretot a l'Empordà, és on és més probable que diumenge pugui arribar a ploure d'una forma una mica més continuada en alguns moments, especialment a la tarda. El pronòstic, però, encara és incert sobre això. A la resta el temps seguirà sent variable, insegur, però amb ruixats concentrats sobretot al Pirineu i en punts de la Catalunya Central. A la meitat sud diumenge farà més sol que demà.

La bona notícia és que la setmana que ve sembla que continuaran els ruixats, unes precipitacions que en aquest cas sobretot afectaran el Pirineu i el Prepirineu i en tot cas altres comarques interiors. Això vol dir més aigua a les capçaleres dels rius, encara que no arribi la desitjada tongada de pluja general i extensa. No hi ha indicis que la inestabilitat s'hagi d'estroncar, però tampoc és probable un panorama de pluges més extenses de cara a la setmana que ve. De moment les previsions d'anomalia de precipitació per setmanes que elabora el Centre Europeu de Prediccions segueixen apuntant que les dues pròximes setmanes estaran marcades per la inestabilitat a la Península i que plourà més del que tocaria.

Pel que fa a la temperatura, l'augment dels núvols i els ruixats frenaran una mica la diürna, però l'ambient no canviarà gaire respecte dels últims dies. Màximes més de principis de maig que de segona quinzena de mes, però cal tenir en compte que el fet que la previsió ja no apunti a núvols tan espessos també afavoreix que la previsió hagi canviat en aquest aspecte. Els mapes de diferència de temperatura entre avui i els pròxims dies dibuixen clarament un panorama en el qual a mesura que avanci la setmana que ve cada cop farà més calor i la temperatura s'anirà enfilant. Malgrat que els mapes sigui molt vermells i que la temperatura pugi fins a 10 graus respecte dels valors d'avui, el més probable és que la calor no sigui més notable que a principis de mes.

stats