previsions 20/05/2021

La méteo: cap de setmana llarg amb temperatures encara primaverals i possibles pluges dilluns

La temperatura del mar està al nivell més baix dels últims quinze anys en aquesta època

3 min

BarcelonaAvui la temperatura ha pujat un o dos graus més que ahir en general, tot i que en algunes comarques de Girona i en llocs de les Terres de l'Ebre l'ascens ha arribat a ser de quatre o cinc graus. D'entre les màximes d'avui destaquen els 29 graus de Vinebre, els 28 de Tortosa i del pantà de Siurana, els 27 de Falset i els 26 de Lleida. Les pluges de primera hora del matí han arribat a deixat 4 l/m2 a Arenys de Mar, 3 a Cabrils i a Vilassar de Mar i 2 a Ripoll.

Som enmig d'un mes de maig en què la temperatura està sent bastant normal o fins i tot una mica baixa per l'època. Hi ha hagut pujades i baixades del termòmetre, però la mitjana de set dies s'ha mantingut en la normalitat o per sota de la mitjana dels últims onze anys durant gairebé tot el mes. Si a això hi sumem el fet que l'abril va ser fred, i que els últims dies el garbí s'està deixant sentir en molts moments i remou les aigües superficials, el resultat és que el mar està fred per l'època de l'any. A Barcelona la temperatura de l'aigua encara no arriba als 16 graus, el valor més baix per a la vintena setmana de l'any com a mínim des del 2006, segons dades de l'observador Diego Lázaro. De mitjana, en aquesta època sol estar a 18 graus, i ara està a 15,7.

Demà revifarà el garbí. El vent tornarà a bufar amb cops de fins a 50 km/h a la Costa Brava i es notarà també a Ponent i a l'altiplà central. Demà el vent de sud dispararà la temperatura a l'Empordà, però en general el termòmetre s'enfilarà tant com avui. Al matí hi haurà alguns núvols baixos a la costa, però en general farà sol. A última hora o ja de nit s'escaparan ruixats intermitents al Pirineu occidental.

La previsió de cara al cap de setmana encara és una mica incerta, sobretot tenint en compte que per a molta gent serà llarg. Durant els pròxims dies es despenjarà una bossa d'aire fred en altura que pot afectar la Península, però la posició d'aquesta zona de més inestabilitat encara és poc clara.

Dissabte hi haurà més sol que núvols en general. A Ponent, al Pirineu i a les Terres de l'Ebre és on el temps pot ser una mica més variable i mig ennuvolat. Diumenge hi haurà més intervals de núvols i el temps començarà a ser més insegur al País Valencià i potser a les Terres de l'Ebre, però gairebé no plourà enlloc. Amb el pas de les hores el vent d'entre llevant i gregal s'anirà enfortint a les Balears i al sud del País Valencià.

Dilluns és clarament el dia amb més possibilitats que el temps es compliqui, però és francament difícil saber encara avui on podria haver-hi una tongada de pluges destacable. L'arc de possibilitats va des del centre de la Península fins a les Balears. En tot cas, a Catalunya és més probable que dilluns plogui amb ganes en comarques de ponent i del sud que no pas a les comarques de Girona, i no és gens descartable un dia mig ennuvolat i només amb ruixats aïllats. Caldrà seguir-ho. El vent de mar pot ser també protagonista del començament de la setmana que ve.

Probabilitat en tant per cent que dilluns ploguin més de 5 l/m².

Pel que fa a la temperatura, durant el cap de setmana el termòmetre baixarà una mica i no es repetiran els valors de fins a 30 graus. No serà un cap de setmana estiuenc i la calor tampoc arribarà durant la primera part de la setmana que ve. Les temperatures, bastant normals per l'època o fins i tot una mica fresques, es mantindran així tot el que queda de mes, però cal tenir en compte la possibilitat que la calor comenci a ser més forta els primers dies de juny.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge.
stats