previsions 10/04/2021

Nova tongada de xàfecs durant la segona meitat d'aquest diumenge

Demà al migdia l'ambient serà suau, però al vespre es notarà una clara davallada de la temperatura

3 min
La sortida de sol d'avui, amb força núvols, des de Sant Quintí de Mediona (l'Alt Penedès)
Escolta aquí la previsió del temps

Durant les hores centrals del dia ha plogut a força indrets de la Costa Brava, del litoral central i del Delta de l'Ebre. Tot i que en conjunt han estat precipitacions febles i poc importants, localment han deixat quantitats superiors als 10 l/m². És el cas de Sant Feliu de Guíxols (11 l/m²), Castell d'Aro (10 l/m²) i Calonge (10 l/m²). Altres registres destacables han estat els 3 l/m² de Cabrils i els 2 l/m² de l'Observatori Fabra i de l'Illa de Buda.

Al sud del País Valencià, a Eivissa, a Formentera i a l'oest de Mallorca també s'ha hagut d'obrir el paraigua a l'hora de sortir de casa. Han sovintejat les acumulacions d'1 a 10 l/m², si bé a Xàbia s'ha arribat als 14 l/m² i a Torrevella, als 12 l/m².

L'obertura de clarianes durant la tarda ha afavorit que la temperatura màxima hagi pogut pujar més que ahir a bona part dels territoris, malgrat que al nord-est del Principat, on els núvols s'han mantingut compactes, l'ambient s'ha mantingut fresc. Els termòmetres han marcat valors de 13 a 18 ºC, en general.

Demà hi haurà una nova tongada de pluges, i ja durant el matí es podrà escapar algun ruixat feble i dispers a les comarques de Ponent i de l'Alt Pirineu. En conjunt, però, al llarg de la primera meitat del dia dominaran les clarianes. A partir del migdia s'embolicarà la troca, amb el creixement de nuvolades que deixaran xàfecs i algunes tempestes en qualsevol punt de Catalunya i del País Valencià. Localment podran anar acompanyades de calamarsa i a l'interior de les comarques de Girona i del nord de Barcelona podran ser fortes i acumular més de 20 l/m² en mitja hora, segons adverteix el Servei Meteorològic de Catalunya. Les precipitacions més abundants afectaran les comarques de Castelló, punts de les Terres de l'Ebre i, sobretot, el Pirineu i el nord-est del Principat. A les Illes, en canvi, gairebé no plourà. Tan sols al final del dia podria arribar alguna gotellada al nord de l'arxipèlag.

Precipitació acumulada prevista per demà.

L'arribada d'una massa d'aire més fred que acompanyarà aquest canvi de temps farà baixar la cota de neu de manera sobtada. Mentre que fins al migdia se situarà per sobre dels 2.000 metres, al llarg de la tarda baixarà fins als 1.000 metres al vessant nord del Pirineu i fins als 1.200 metres a la resta de la serralada. Cap a la mitjanit fins i tot es podria escapar algun floc de neu a la mateixa capital aranesa, amb una cota de neu que aleshores voltarà els 800 metres.

Abans no arribi la davallada de la temperatura, que es notarà al final del dia, s'espera un migdia d'ambient primaveral. La temperatura màxima pujarà entre dos i cinc graus més. A la majoria de comarques els termòmetres s'enfilaran fins a valors de 17 a 22 ºC, si bé a l'Empordà i en bona part del litoral del País Valencià hi haurà registres més elevats.

Un cop marxi el front s'imposaran les clarianes. Així, dilluns serà una jornada amb moltes estones de sol, només amb restes de núvols al vessant nord del Pirineu i a cavall de les comarques de Barcelona i de Girona, encara amb algun ruixat fins a primera hora del matí. La tramuntana i el mestral es reforçaran als dos extrems del país i la temperatura baixarà. L'ambient serà més fresc.

Entre dimarts i dimecres el temps es mantindrà molt tranquil arreu. Malgrat que durant les hores diürnes la temperatura tendirà a recuperar-se, les matinades encara seran força fresques o fredes. Tal com ha passat aquesta setmana, hi podria haver tímides glaçades en algunes raconades de l'interior. A partir de dijous hi haurà més variabilitat.

stats