La méteo

Dilluns de Pasqua amb bonança, sense més pluja general a la vista

Darrer tram de la Setmana Santa amb algun ruixat dispers al Pirineu i a Ponent

3 min
Els rius han tornat a augmentar el seu cabal després de les pluges del cap de setmana.

Els ruixats han fet acte de presència a moltes comarques en les últimes hores i han deixat acumulacions de precipitació abundants en alguns punts (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació), però el front s'ha allunyat cap a l'interior de la Mediterrània i ha deixat pas a un cel més obert i serè. El vent ha estat destacable a cotes altes aquests últims dies, i han destacat, per exemple, els 124 km/h d'ahir a Portbou, els 118 km/h al puig Sesolles i els 97 km/h del Montsec d'Ares.

Dilluns de Pasqua: un dia de la mona plàcid i amb més sol

L’últim dia de Setmana Santa, el dia de la mona, la calma tornarà a dominar en gran part del país, amb més sol i temperatures que pujaran, i deixarem enrere un cap de setmana molt inestable. A primera hora del matí la temperatura serà més baixa que en dies anteriors, amb un ambient fred a les comarques interiors, però el mercuri es recuperarà ràpidament i el migdia ja serà càlid. Durant les hores centrals del dia la temperatura pujarà 5 ºC més que la de diumenge, en molts casos. Tindrem màximes que voltaran els 20 ºC a la façana litoral, al prelitoral i en punts de les Terres de l'Ebre i de Ponent.

Temperatura màxima prevista

No obstant això, durant la tarda arribaran núvols al terç oest i a la meitat nord que deixaran alguns ruixats molt residuals a Ponent, el Pirineu i l'Alt Empordà, molt menys importants que en dies anteriors. Bufarà vent de ponent moderat, cosa que farà que la temperatura pugi amb més ganes a la franja litoral, especialment al País Valencià.

Pluja total acumulada prevista

Dimarts: augment de la nuvolositat

L'aproximació d'un front atlàntic farà que dimarts augmenti progressivament la nuvolositat, amb núvols alts i mitjans que deixaran un cel mig ennuvolat pràcticament arreu. De fet, a última hora de la jornada no serà impossible algun ruixat o plugim al terç oest, però ben poca cosa si s'arriba a produir. Tot i això, la temperatura mantindrà la seva tendència ascendent i el migdia serà suau, amb màximes que ja voltaran els 20 °C.

Dimecres: sol i calor al migdia

Després d'un dimarts amb intervals de núvols, dimecres serà un dia més assolellat, amb un cel seré pràcticament arreu i un augment significatiu de la temperatura. Durant les hores centrals del dia el mercuri superarà els 25 ºC al sud i a Ponent i els 20 ºC a la resta i deixarà un ambient càlid i agradable per fer activitats a l'aire lliure.

Les temperatures es mantindran sense grans canvis aquest inici de setmana, amb un lleu augment, però mostraran un clar ascens a partir de dijous. De cara al cap de setmana que ve tindrem màximes d'entre 10 i 13 graus més altes a Ponent respecte de les registrades avui. La primavera tornarà a venir amb força, sense perspectives de més pluja a curt termini.

Balanç de l'episodi de pluja i neu de diumenge

El darrer episodi de pluja del mes de març, que va començar dissabte al vespre, ha regat bona part del territori d'una manera més o menys uniforme, amb xàfecs localment acompanyats de tempesta i calamarsa. Durant les darreres 24 h s'han acumulat 36,4 l/m² a Viladrau (Osona), 34,4 l/m² a Sant Pau de Segúries (Ripollès) i 26,3 l/m² a Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès). A la costa destaquen els 25 mm de Barcelona (el Raval) i els 19 mm de Roses. També són importants les acumulacions a alta muntanya, en molts casos en forma de neu, amb 86 l/m² a Espot (Pallars Sobirà) i 36,2 l/m² a Núria (Ripollès). La nevada ha acumulat 25 cm de neu nova al Cadí nord (2.200 m), 30 cm a Boí (2.500 m) i 40 cm a Espot (2.400 m).

La borrasca s'allunya, però l'aire fred que tenim damunt nostre ha afavorit el creixement de grans núvols de tempesta en algunes comarques. Els xàfecs han descarregat al Pirineu, el Prepirineu, a les Terres de l'Ebre i al prelitoral central durant la tarda d'aquest passat dilluns de Pasqua.

Imatge del radar de Meteocat a les 19h de dilluns
stats