La méteo

La méteo: dimecres arriba un petit canvi de temps

Arribarem a Nadal amb temperatures una mica més altes i sense pluja

3 min

BarcelonaAnticicló al mes de desembre sol ser símptoma de nits fredes. Aquesta matinada ha sigut de ple hivern, amb moltes temperatures per sota dels 0 graus i algunes mínimes fins i tot per sota dels -5. D'entre les temperatures més baixes destaquem els -8,5 °C de Das, els -8,1 de Prades, els -6,1 de Vilobí d'Onyar, els -5,8 de les Borges Blanques i de Lleida (la Femosa) i els -3,1 de la Bisbal d'Empordà.

Aquesta nit ha sigut la més freda de la tardor. De mitjana les mínimes avui han caigut gairebé 3 graus per sota del que tocaria, i més de la meitat de les estacions de les quals fem seguiment han baixat sota zero de matinada. El valor més alt de la tardor fins ara.

Tant per cent d'observatoris amb temperatura mínima < 0 °C
No es tenen en compte les estacions d'alta muntanya.

La setmana vindrà marcada pel domini de les altes pressions, una dinàmica que només es trencarà puntualment entre dimecres i dijous, amb el pas d'un sistema frontal poc actiu que netejarà una mica la boira a Ponent i deixarà algunes nevades febles al Pirineu occidental.

Avui el temps tornarà a ser molt tranquil. El dia ha començat amb boires i núvols baixos al pla de Lleida que probablement tendiran a anar desapareixent durant el matí. A la resta els núvols seran pràcticament inexistents.

Les altes pressions s'imposen damunt la nostra vertical amb un potent anticicló de fins a 1.043 hPa, centrat entre França i Alemanya, i la seva àrea d'acció continuarà sent directa al territori peninsular. Això es traduirà en dies de poc vent, nits fredes, inversions tèrmiques, boires persistents a l'interior i glaçades nocturnes.

Demà es repetirà la dinàmica d'avui. A primera hora hi haurà moltes temperatures sota zero, però al migdia la temperatura serà una mica més alta del que tocaria. Dimecres el pas d'un front sacsejarà l'atmosfera i farà pujar la temperatura nocturna en moltes comarques, sobretot a la vall de l'Ebre. Fixeu-vos en els mapes de diferència prevista entre la temperatura mínima d'avui i la dels pròxims dies.

Només a les cotes altes del Pirineu hi haurà un canvi a la baixa de la temperatura. Aquests dies la inversió tèrmica fa que, mentre a les valls el fred sigui notori, a les cotes altes la temperatura es mantingui sobre zero. A la Cerdanya, per exemple, avui hi ha hagut -8 °C a Das, però, en canvi, la mínima no ha baixat de 3 graus positius al Prat d'Aguiló, a més de 2.000 metres.

Dimecres el pas d'un front provocarà un augment dels núvols, però en general no plourà. Només reapareixeran de forma clara les precipitacions al Pirineu occidental, on, tot i això, els models de previsió fan pensar que les acumulacions de neu no seran gaire destacables.

El canvi de temps farà que revifin el vent de mestral i tramuntana, un fet que farà baixar la humitat en general i que revifarà la temperatura diürna a Ponent, on les màximes a partir de dijous s'acostaran als 15 graus, a diferència del que està passant aquests últims dies, en què no s'arriba ni als 10. Dimecres i dijous el mestral i la tramuntana bufaran amb ganes a les Terres de l'Ebre i a l'Alt Empordà, però de cara al cap de setmana tot fa pensar que tornarà el temps més purament anticiclònic i sense vent.

Per Nadal el més probable és que encara el temps sigui anticiclònic i, per tant, predominat pel sol, però potser amb bancs de boira un altre cop en fondalades interiors. El més probable a hores d'ara és un migdia de Nadal molt suau, amb temperatures fins i tot per sobre dels 20 graus en algun punt de la costa i del prelitoral, però de nit segurament el fred serà raonable, encara que no sigui tan intens com el de les últimes nits.

El 2023, un altre any extraordinàriament sec

Tot fa pensar que tenim anticicló per a molts dies, i que difícilment hi haurà cap nova situació de pluja més o menys extensa com a mínim fins a l'any que ve. Això suposa que el 2023 s'acabarà amb alguns registres de pluja novament extraordinaris. Potser el cas que espanta més és el de l'Observatori Fabra del Tibidabo, que si bé aquest any no batrà per tercer any consecutiu el seu rècord de precipitació mínima, es quedarà ben a prop de fer-ho.

Enguany al Tibidabo han caigut 309,5 l/m², una dada molt baixa que està a tocar del rècord de 307,7 del 2022. Si no hi ha un canvi notable de temps durant els últims dies de l'any, es donarà la circumstància que al Tibidabo els últims tres anys hauran sigut tots més secs que qualsevol dels anteriors com a mínim des del 1920. Una dada esfereïdora i que sembla gairebé impossible que sigui fruit de la casualitat. Aquest gràfic de la mitjana de pluja per grups de tres anys al Tibidabo dibuixa clarament la gravetat i l'excepcionalitat de l'escenari actual.

Mitjana de pluja per grups de tres anys a Barcelona
A partir de dades anuals de precipitació de l'Observatori Fabra. Any 2023 amb dades fins al 17 de desembre.
stats