previsions 22/02/2021

La méteo: el temps millorarà en una setmana que serà poc freda

Demà encara serà insegur a l'est però el sol guanyarà protagonisme

3 min

BarcelonaDilluns de pluges insistents en moltes comarques. En general les precipitacions no han deixat més de 5 o 10 l/m2, però entre el Camp de Tarragona i punts de la Conca de Barberà s'hi ha format una línia de pluges més fortes que ha arribat a deixar quantitats de precipitació importants. També al Pirineu i Prepirineu les acumulacions de precipitació són ja abundants. Fins a les cinc de la tarda han caigut 44 l/m2 a Molló, 43 a la Molina i 42 a Gisclareny.

A les cotes altes del Pirineu se superen els 70 l/m2 a Ulldeter, i les acumulacions superen els 60 també al Pirineu Occidental. Al naixement del riu Ter no hi havia precipitacions tant abundants en un sol dia des del 10 de maig de l'any passat. La nevada ha deixat més de mig metre de neu a les cotes altes del Ripollès, al Port de la Bonaigua el gruix de neu nova supera els 15 cm, segons dades dels sensors de les estacions del Meteocat. Més enllà del Pirineu també destaquen els 38 l/m2 de Valls, els 37 de Torredembarra o els 33 de l'Espluga de Francolí. A la tarda s'obriran clarianes en moltes comarques del sud i de Ponent, però no són decartables encara ruixats curts però intensos també en aquests sectors.

Les precipitacions van molt acompanyades de fang a causa d'una entrada de pols sahariana de les últimes hores. Aquest matí algunes estacions de mesura han superat clarament el límit de partícules permès fent una mitjana de les últimes 24 hores. A Lleida el nivell de PM10 ha arribat a 82 ug/m3, molt per sobre dels 50 permesos. A la plaça Gal·la Placídia de Barcelona a les 12 del migdia el nivell de partícules PM10 ha arribat a 79 ug/m3.

Evolució del nivell de partícules a Barcelona durant les últims hores.

El vent anirà perdent força amb el pas de les matí, de manera que avui no serà ni de bon tros tan protagonista com ahir. D'aquesta nit destaquen els cops de vent de 100 km/h del Montsec d'Ares, els 76 de l'Observatori de l'Ebre i els 72 de l'aeroport del Prat. Aquest matí la boia de mesura ubicada just davant de Barcelona ha registrat onades amb una altura significant de gairebé 3 metres, i mar endins a la Costa Brava se superaven els 4 metres. A la tarda la situació marítima començarà a millorar. El Meteocat avisa de perill alt per mala mar a tota la costa. També hi ha un avís actiu per la possibilitat que les precipitacions puguin acumular més de 100 l/m2 en punts alts del Pirineu i de la serra de l'Albera.

Demà encara hi haurà molts núvols a la meitat est, i de fet continuaran caient algunes gotes en comarques de Girona. Serà un dimarts encara amb més núvols que clarianes en molts d'aquests indrets de l'est, i en canvi com més al sud i a Ponent més sol farà. La resta de la setmana el temps serà tranquil i amb moltes hores de sol. Les boires matinals i els núvols baixos de primera hora poden mantenir el cel mig ennuvolat en fondalades interiors i en punts de la costa, però no farà vent ni plourà.

Tampoc no hi haurà grans canvis de temperatura a mitjà ni llarg termini. Aquesta setmana potser no serà tan clarament primaveral com l'anterior al Pirineu i en comarques interiors, però l'ambient més hivernal d'avui serà una anècdota. Els pròxims migdies el termòmetre tornarà a superar els 15 graus amb facilitat, i el fred quedarà relegat només a primera hora. Com ja va passar la setmana passada, els migdies seran més càlids en comarques interiors i del Pirineu que no pas a la costa. No hi ha indicis de cap canvi de masses d'aire que pugui fer revifar clarament del fred ni en els últims dies de febrer ni en els primers de març.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà.
stats