previsions 09/06/2020

Diverses pedregades en una nova tarda de tempestes fortes

Els ruixats i tempestes sobtats continuaran marcant el temps dels pròxims dies

Miquel Bernis
2 min
Pedres considerables a Sant Cugat del Vallès

BarcelonaLes tempestes han arribat d'hora aquest dimarts, ja des de mig matí s'han format xàfecs forts entre la Selva, el Vallès i el Maresme, unes tempestes que han deixat pedregades considerables en diferents municipis del Vallès o en barris alts de Barcelona. Altres nuclis de tempesta també han deixat calamarsa o pedra al voltant de Mataró i a Moià. Aquestes les precipitacions més abundants d'avui fins a dos quarts de 7 de la tarda (en l/m2):

  • Sant Celoni, 30
  • Mataró, 28
  • Molins de Rei, 26
  • PN del Montseny, 25
  • Arenys de Mar, 24
  • Moià, 24
  • Castellbisbal, 23
  • Barcelona (Vallcarca), 23
  • Mollet del Vallès, 22
  • Sant Cugat del Vallès, 13

Les tempestes s'allargaran de manera molt irregular fins al vespre, sobretot a les comarques de Girona, a la Catalunya Central i en àmbits com el Vallès i el Maresme. Aquesta tarda les tempestes seran més fortes i podran deixar més aigua que aquest dilluns.

Aquest migdia la temperatura s'ha enfilat un parell de graus més que ahir en molts casos, però l'ambient continua sent fresc per a l'època. L'any passat per aquestes mateixes dates vam tenir una entrada d'aire fred encara més contundent que aquesta, però en els últims 10 anys hi ha registrats pocs dies de juny amb tanta fresca. En ciutats com Vic la mitjana de temperatura dels primers 8 dies de juny és 1,5 graus més baixa que la del maig; a Olot, 1,1 graus més baixa, i a Barcelona i a Girona la diferència és de mig grau.

Demà no cal esperar grans canvis en el temps, la nit tornarà a ser freda per a l'època. Aquest dimecres a la tarda es repetiran els ruixats i tronades, altre cop concentrats sobretot en comarques de Girona i de Barcelona. Al migdia el termòmetre continuarà frenat, poc per sobre dels 20 graus a la majoria de comarques.

A partir de dijous el risc de ruixats canviarà de sector i afectarà sobretot comarques més interiors i de l'oest. Al voltant de divendres és bastant possible que hi hagi una tongada de pluges destacable en moltes comarques del Pirineu i Prepirineu occidentals, i fins i tot a Ponent. El cap de setmana encara podria començar amb algunes tempestes en aquests sectors, però, en canvi, a prop de la costa el temps millorarà.

A partir de divendres el termòmetre pujarà de manera més decidida: és possible que el cap de setmana s'acabi amb calor d'estiu i temperatures a prop dels 30 graus en moltes comarques interiors. La incertesa sobre el temps de la setmana que ve és alta, però és poc probable que aquest pic de calor que hi haurà entre diumenge i dilluns sigui la tònica del tram central del juny. El més probable és que la setmana que ve la calor es mantingui a ratlla, encara és aviat per saber si els ruixats podrien continuar de manera extensa o no.

Acumulacions de precipitació previstes per demà
stats