La méteo

La méteo: cap de setmana d'hivern i primeres pistes sobre el temps del pont

Aquesta tarda i vespre de divendres els ruixats aniran a més a l'est, però el cap de setmana predominarà el sol

3 min

BarcelonaA poc a poc les pluges han anat remetent sense arribar gairebé a la costa i al prelitoral, cosa que pot fer pensar a molta gent que la pertorbació ha fet figa, però el cert és que ha deixat precipitacions prou destacables en molts punts del Pirineu i del Prepirineu, sobretot al sector occidental de la serralada. Destaquen els 152 l/m² registrats per l'estació de l'AEMET de la Torre de Cabdella i els 122 que segons el Meteocat han caigut a Boí, però també s'han superat els 50 l/m² en punts alts del Pirineu oriental. Pluges que no revertiran la tendència a la baixa dels pantans de les conques internes, però sí que podrien aturar-ne la baixada alguns dies.

Durant el vespre encara podrien revifar alguns ruixats en comarques de Girona més pròximes a la costa, però el gruix de la precipitació ja s'ha donat. Demà en general farà sol, però entre el migdia i la tarda encara cauran alguns ruixats més aïllats entre el Vallès, el Maresme, la Selva i fins i tot el Barcelonès. Ruixats aïllats però intensos. Al matí encara nevarà al vessant nord del Pirineu, amb una cota de neu que pot arribar a baixar puntualment dels 1.000 metres.

Diumenge el temps serà tranquil, amb sol i algunes boires matinals, però a primera hora encara hi haurà intervals de núvols a la costa central, on es podria arribar a escapar fins i tot algun ruixat aïllat.

El dia ha començat amb temperatures extraordinàriament altes per a l'època. Els núvols i el vent de garbí han provocat que de mitjana les mínimes aquest matí hagin sigut 8,5 graus més altes del que tocaria, valors de primera quinzena d'octubre en el context dels últims anys.

Cal tenir en compte, però, que avui la temperatura no farà altra cosa que baixar durant el dia, i que entre les temperatures de primera hora i les del vespre hi haurà entre 5 i 10 graus de diferència en general.

Anomalia diària de les temperatures mínimes a Catalunya
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

Després de la calor d'aquest dijous, la temperatura farà una baixada molt notable i progressiva els pròxims dies. Entre els valors de dijous i els de diumenge hi haurà fins a 10 graus de diferència en algunes comarques de l'est. Els mapes de diferència de temperatura entre dijous i els pròxims dies marquen clarament aquesta baixada clara i progressiva del termòmetre.

El fred més viu es notarà el cap de setmana, quan les glaçades començaran a ser extenses en comarques interiors i en molts sectors del prelitoral. Fixeu-vos en com canvia el color dels mapes de temperatura mínima prevista i com, de cara a diumenge a la matinada, la taca de mínimes sota zero s'estén com en cap altre dia de la tardor fins ara.

Aquest fred més viu durarà fins a l'inici del pont de la Puríssima, però el més probable és que de cara al cap de setmana següent la temperatura ja torni a ser una mica més alta del que caldria esperar per a l'època.

El vent s'anirà deixant sentir en molts indrets. Aquest dijous hi ha hagut ratxes de garbí de fins a 106 km/h a Ulldeter i al Puig Sesolles del Montseny. En l'inici del cap de setmana la tramuntana i el mestral entraran amb força i dissabte hi haurà alguns cops de vent puntualment forts a les Terres de l'Ebre i al nord de la Costa Brava.

Per a qui ja estigui pensant en el pont de la Puríssima, de moment la previsió encara és poc clara, però al voltant de divendres de la setmana que ve hi ha indicis cada cop més clars que puguin tornar a caure algunes precipitacions, amb un patró molt semblant al d'altres moments de la tardor: és a dir, pluges i nevades molt més destacables al Pirineu i al Prepirineu occidentals que no pas al conjunt de Catalunya. La tongada de ruixats encara no és gens clara en general però sí que sembla bastant probable al nord-oest.

Novembre també rècord

Aquest dijous la temperatura ha tornat a ser molt alta per a l'època, una dinàmica que s'ha repetit en diferents moments del mes. El termòmetre ha arribat a 24,2 °C a Castellbisbal, a 24 a Palafrugell, a 23,7 a Girona i a 23,6 a la Zona Universitària de Barcelona i als Hostalets de Pierola. De mitjana les màximes han sigut més de 5 graus més altes del que tocaria per a l'època, valors de principis de mes.

Es tanca així un novembre que ha sigut el més càlid com a mínim des del 2009 a Catalunya. La temperatura mitjana del mes a partir de dades de 140 estacions del Meteocat s'ha situat en 11,2 °C, una dècima per sobre del valor de l'any passat. Les dades d'alguns observatoris centenaris fan pensar que la dada d'enguany no té precedents des que es recullen dades. A l'Observatori de l'Ebre la mitjana ha sigut de 16,7 °C, quatre dècimes superior al ja rècord de l'any passat. El Fabra de Barcelona s'ha quedat en 14,8 °C, mig grau inferior al rècord del 2022.

Anomalia diària de la temperatura mitjana a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.
stats