La méteo

La méteo: gir cap al fred i ventades encara uns dies més

Durant la tarda de dijous s'escaparan alguns ruixats però les pluges abundants seguiran esquivant bona part de Catalunya

3 min

BarcelonaContinuen els canvis sobtats de temperatura. Avui el dia ha començat amb valors fins a 10 o 11 graus més alts que ahir en diverses comarques a causa de l'entrada del vent i d'una massa d'aire més càlid que ens visitarà només de forma transitòria. De mitjana les mínimes han pujat gairebé 7 graus respecte dels valors d'ahir, i del 82% d'estacions de les quals fem seguiment que ahir van baixar dels 10 graus a primera hora hem passat al 10% d'avui. El fred ha marxat de sobte, però tornarà ràpidament i amb més intensitat.

L'acostament de la pertorbació Ciarán comportarà un temps mogut, tant avui com els pròxims dies. L'element més a tenir en compte serà el vent, tot i que aquest dijous també hi haurà alguns ruixats destacables.

Protecció Civil té actives les alertes dels plans Ventcat i Procicat a causa de les fortes ventades i del temporal de mar previstos. El Meteocat avisa de perill per vent a la majoria de comarques per la previsió de ratxes que superin els 20 m/s, és a dir els 72 km/h.

D'entre els cops de vent més forts fins a les 13.30 h destaquen els 146 km/h del Puig Sesolles, al Montseny; els 123 de Portbou o els 115 del Lac Redon, però el vent també ha bufat amb força en llocs on no és tan habitual, per exemple a Castellnou de Seana, on hi ha hagut una ratxa de 96 km/h; a Anglès (87 km/h), a l'Espluga de Francolí (80 km/h) o a Santa Coloma de Farners (74 km/h).

A la tarda el perill més alt es desplaçarà cap a la meitat sud. El vent provocarà onades que poden arribar a superar els 4 metres a la Costa Brava i a la costa central. El Servei Meteorològic de Catalunya té actiu un avís de perill molt alt, de color vermell, per la situació marítima.

El vent no s'apagarà fàcilment. Segurament divendres encara bufarà més fort al Camp de Tarragona i en punts com el Penedès i en general al prelitoral sud, on pot haver-hi ratxes de fins a 100 km/h. El Meteocat també té actiu per divendres un avís per vent, i durant el matí considera alt el perill per ventades al Penedès, el Baix Llobregat i l'Anoia.

Dissabte i diumenge el vent no tindrà tanta força en general però seguirà sent protagonista, i en cotes altes del Pirineu i en altres punts elevats seguirà havent-n'hi ratxes importants.

El canvi de temps d'aquest dijous també anirà acompanyat de xàfecs en moltes comarques, sobretot durant les hores centrals del dia. En general plourà durant poca estona, però els ruixats poden ser intensos. Com ja ha anat passant en les últimes pertorbacions, on plourà més és al Pirineu occidental, sobretot al sector aragonès, però també en punts de la Ribagorça, el Pallars i la Vall d'Aran, on en cotes altes es podrien arribar a superar els 100 l/m².

Entre ahir i avui a les 13.30 h ja s'han acumulat 84 l/m² a la Torre de Cabdella, 56 a Boí, 44 al Pont de Suert i a Espot, 39 a Sort, 28 al Port de Comte, 26 al Lac Redon, 23 a Núria, 20 a Gisclareny, i 18 a la Seu d'Urgell.

Dissabte un altre front tornarà a fer ploure amb certes ganes al Pirineu occidental i també s'escaparan gotes en altres comarques de la meitat oest, però lluny del Pirineu seran precipitacions minses. De cara a dilluns són cada cop més probables també alguns ruixats en comarques en aquest cas de l'est.

Entre aquest vespre i divendres arribaran també les primeres nevades amb cara i ulls al Pirineu. Tot fa pensar que el front provocarà algunes primeres emblanquinades mínimament extenses a la serralada, amb gruixos que al Pirineu occidental podrien arribar a ser de més de 5 centímetres. La cota de neu arribarà a baixar per sota dels 1.500 metres al nord de la serralada.

Una primera entrada d'aire fred associada al pas de la pertorbació Ciarán aquest divendres i diverses reactivacions a partir de diumenge i durant la setmana que ve obriran la porta a l'ambient més fred de la tardor fins ara.

Avui el vent de ponent està fent pujar el termòmetre en moltes comarques, però demà caldrà abrigar-se més que els últims dies. El vent evitarà temperatures nocturnes gaire baixes, i al mateix temps rebaixarà la sensació tèrmica.

Durant el cap de setmana el termòmetre encara tornarà a repuntar, però la setmana que ve sembla que començarà amb temperatures baixes per ser de principis de novembre. Les últimes actualitzacions dels models de previsió es van decantant per la idea que aquest fred durarà un parell de dies i que a partir de dimecres la temperatura tornarà a repuntar. El més probable és que durant la primera part del novembre continuï havent-hi moltes oscil·lacions de temperatura i que, per tant, les fases de fred intens o de temperatures marcadament altes durin poc.

stats