La méteo
previsions 24/09/2023

La fresca de primera hora donarà pas a un ambient més càlid, a l'espera d'un estiuet els dies vinents

Els termòmetres fregaran els 30 ºC a Ponent i a l'Ebre

2 min
Boirines i núvols baixos a Sant Hipòlit de Voltregà

L'ambient fresc de bon matí donarà pas a un migdia amb més calor. Malgrat els valors baixos de la matinada, s'espera una remuntada de la temperatura a partir d'avui. Les mínimes d'aquest matí quedaven de la següent manera:

Das: 0 ºC

Prades: 3 ºC

el Pont de Suert: 3 ºC

Tírvia: 4 ºC

Castellar de n'Hug: 5 ºC

Solsona: 8 ºC

Vic: 9 ºC

Barcelona (Raval): 17 ºC

El repunt dels termòmetres començarà avui, i és que els mapes del temps ho indiquen clarament, amb la imposició de l'anticicló durant la setmana que ve i l'entrada d'una petita dorsal càlida que mantindrà la temperatura a l'alça. No estem parlant de grans calorades, però l'ambient, més que de tardor, tornarà a ser més propi de les acaballes del mes d'agost o de primers de setembre.

El temps, en general, serà molt plàcid, i avui només apareixeran alguns núvols baixos a la costa central o al sud de la Costa Brava, sense que s'hagin d'esperar precipitacions. El cel es mantindrà serè a tot el territori i les temperatures pujaran fins als 30 °C a l'interior, sobretot a l'Ebre i a Ponent. A la resta del territori, el termòmetre es mourà entre els 26 °C i els 28 °C, amb una remuntada també al Pirineu, on a les valls podran arribar fins als 25 °C.

Temperatura màxima prevista

Els vents seran més febles i s'imposarà la marinada a la costa, amb vent de sud i sud-oest.

Cops màxims de vent

En els pròxims dies la temperatura remuntarà ràpidament. La nit vinent l'ambient tornarà a ser més d'octubre que de setembre, amb mínimes de 5 °C a 7 °C a les valls pirinenques, però els termòmetres, tant de nit com de dia, ja començaran a pujar demà. La setmana que ve farà calor d'estiu i al migdia el termòmetre s'acostarà una altra vegada als 30 °C en comarques interiors, sobretot durant la part central de la setmana. Tota la setmana serà sostingudament estiuenca, però val a dir que el fet que hi hagi poc vent i que les nits comencin a ser llargues pot afavorir la inversió tèrmica, de manera que, proporcionalment, de matinada els termòmetres marcaran valors més normals per a l'època que al migdia.

Tampoc cal esperar canvis de temps que puguin fer tornar els ruixats o pluges més importants. La setmana estarà marcada pel domini de l'anticicló i ara mateix sembla molt difícil que abans que s'acabi el mes de setembre hi hagi cap situació de ruixats destacable. La setmana que ve serà molt assolellada. Apareixeran algunes primeres boires i boirines en zones enclotades, i com a molt cap a la part central de la setmana hi haurà alguns núvols més.

Per trobar algunes notes d'optimisme cal anar bastant enllà. A hores d'ara, els mapes d'anomalia de precipitació per setmanes que elabora el Centre Europeu de Predicció dibuixen una setmana que ve molt seca al Mediterrani occidental i, per contra, plujosa al mar Jònic. Per a la primera part de l'octubre no hi ha indicadors clars que facin ser optimistes, però com a mínim la previsió apunta de moment a pluges normals per a l'època.

stats