La méteo
previsions 29/01/2023

Fred ben viu, amb sol arreu del país, a l'espera d'una recuperació dels termòmetres

Les temperatures es normalitzaran a mitjans de la setmana entrant

3 min
Cella al Port i ambient fred a Amposta
Escolta aquí la previsió

L'onada d’aire fred polar continua ben viva i així ho demostren les temperatures, amb uns termòmetres que aquesta matinada han tornat a tocar fons i en què les glaçades han estat les protagonistes en gran part de les comarques catalanes. El causant de tot plegat continua sent el potent anticicló situat a l’Atlàntic i, d'altra banda, les baixes pressions a la Mediterrània més oriental. Entre aquests dos centres d’acció s'ha canalitzat una massa d’aire polar continental, molt freda però seca, que farà que l'ambient encara segueixi gèlid un parell de dies més.

A causa d'aquesta injecció d'aire polar, les temperatures mitjanes màximes en el conjunt del territori català han quedat molt per sota del que tocaria per aquestes dates. Com podem veure en el gràfic de sota, les anomalies tèrmiques són de fins a -4 °C (per exemple, d'ahir dissabte). El dia més fred va ser el 24 de gener, amb una anomalia de gairebé -6 °C.

(Font de les dades: estacions automàtiques Meteocat).

Anomalia de les temperatures màximes a Catalunya
Temperatura màxima prevista per diumenge

Avui l’ambient ha estat més gèlid a l'interior del territori però les glaçades no han arribat a la façana costanera a causa de la nuvolositat, que ha frenat la davallada tèrmica. Les mínimes han quedat al voltant dels 4 °C al litoral i a l'interior han baixat fins entre els -3 °C i els -6 °C. Destaquem alguns valors mínims absoluts d'aquest matí:

  • Bonaigua (2.266 m): -14 °C
  • Guixers: -10 °C
  • el Poal: -7 °C
  • Cardona: -6 °C
  • Girona: -6 °C
  • la Llacuna: -5 °C
  • Malgrat de Mar: 1 °C
  • Cunit: 4 °C

Avui al matí encara apareixeran alguns bancs de boira matinals en sectors de la Catalunya Central i del nord de la Depressió Central, però es desfaran durant el dia. La temperatura seguirà a la baixa i les màximes no passaran dels 11 °C a la costa, entre els 7 °C i els 10 °C a l'interior. El Meteocat té actius avisos de perill alt per fred.

Avís per fred previst per diumenge

La tramuntana encara bufarà aquest diumenge. A les cotes altes del Pirineu bufarà vent de port (del nord). S’esperen ratxes moderades al nord de l'Empordà i a les Terres de l'Ebre, cosa que farà augmentar encara més la sensació de fred en tots aquests sectors.

Temperatura mínima prevista per dilluns

Demà, dilluns, el dia serà molt tranquil i gèlid, sobretot a primera hora. El Servei Meteorològic de Catalunya també ha emès un avís per fred en gran part del país i les glaçades tornaran a sovintejar arreu. S'esperen mínimes d'entre -5 °C i -7 °C a Ponent o a la Catalunya Central. A la costa podrà glaçar tímidament, tot i que, en general, es mouran entre els 2 °C i els 4 °C. Per contra, les màximes es recuperaran i ja podran arribar fins als 13 °C al litoral.

A partir de dimarts la situació es normalitza, i, malgrat que hi haurà glaçades nocturnes, les màximes diürnes es recuperaran. Segons els mapes i els models, la setmana que ve entrarem en una fase de fred més moderat, encara molt d'hivern però ja no tan intens com el dels últims dies. La temperatura arribarà a superar els 15 °C al migdia i en general hi haurà entre 3 i 5 graus més que avui. Així ho marquen clarament els mapes de diferència de temperatura entre avui i els dies vinents, que a partir de dimarts agafen un to clarament vermellós.

Tot sembla indicar que començarem el febrer amb suavitat i sense esperança de pluges generals. Els primers indicis d'algun canvi de temps s'insinuen a mitjans de l'altra setmana, al voltant dels dies 7 i 8 de febrer. No obstant això, encara són baixes les perspectives d’una llevantada o de borrasques actives que puguin mitigar la falta d’aigua als nostres embassaments. 

stats