La méteo
previsions 25/06/2023

Amb l'ull posat en una refrescada contundent després dels primers 40 graus de l'any

El Meteocat ha activat per primer cop un dels nous avisos per calor nocturna. Entre dijous i divendres hi haurà un canvi notable de temps

2 min
Alguns núvols baixos aquest matí a la Badia del Fangar
Escolta aquí la previsió del temps

El primer pic de calor forta de l'any ha provocat també els primers 40 graus d'aquest any: a Vinebre, a la Ribera d'Ebre, avui la màxima ha escalat fins a 40,9 °C. És l'única estació oficial que ha superat aquest llindar, però d'avui també destaquen els 39,5 graus del Pantà de Riba-roja d'Ebre, els 39,1 d'Ascó, els 38,9 de Falset o els 38,7 de Lleida. La mitjana de les temperatures màximes ha arribat a 31,5 graus, ha sigut gairebé dos graus més alta que ahir, i 4,5 graus més alta del que tocaria per a l'època. Calor forta.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 86 estacions del Meteocat

Aquest primer pic de calor ha fet que el Meteocat hagi activat el primer avís per calor nocturna de la seva història. Aquests nous avisos en fase de proves estan centrats en les temperatures mínimes extremes i alerten, per tant, de nits de molt mal dormir. La nit de diumenge a dilluns s'alerta de possibles temperatures mínimes molt altes en dues comarques: l'Alt Empordà i el Pla de l'Estany. El fet que l'avís afecti comarques del nord-est i no les centrals o del sud no vol dir necessàriament que en aquestes comarques hagi de fer més xafogor que a Barcelona o que al delta de l'Ebre. L'avís s'activa quan hi ha la previsió de temperatures mínimes per sobre del percentil 98, és a dir, quan la temperatura mínima prevista se situa en el 2% dels valors més alts que hi ha hagut en els últims deu anys en aquella zona.

La bona notícia és que aquest pic de calor no serà persistent. A partir de demà el termòmetre començarà a baixar i bona part de la setmana que ve hi haurà temperatures més normals, i no només això, sinó que els models de previsió ja apunten amb confiança a una entrada d'aire fresc que entre dijous i divendres farà que el termòmetre fins i tot baixi per sota del que caldria esperar per a l'època. Arribarem al cap de setmana amb temperatures fins a 10 graus més baixes que les d'avui.

Aquesta tarda s'ha format una petita tempesta a la Cerdanya i fins al vespre no és descartable algun altre ruixat al Pirineu. A partir de demà tornaran a aparèixer algunes tempestes de tarda. Dilluns els ruixats es formaran bàsicament en indrets del Pirineu, però és possible que un cop formats avancin cap al sud i puguin afectar sectors de la Catalunya Central més avançada la tarda. Algunes tempestes podrien deixar més de 10 o 15 l/m² en poca estona.

En dies següents dies es poden anar repetint els ruixats de tarda al Pirineu. Segurament no seran tempestes com les de maig i principis de juny, però poc o molt anirà plovent cada dia en algun lloc.

Les tongades de tempestes més importants de la setmana arribaran entre dijous i divendres coincidint amb el canvi de masses d'aire. Entre dijous a la tarda i divendres comença a ser ja probable una tongada de tempestes més extensa que pugui afectar no només el Pirineu i el Prepirineu, sinó també la Catalunya Central i fins i tot sectors del prelitoral i de la costa. Els pròxims dies caldrà anar precisant els detalls, però és bastant probable una regada destacable en comarques del nord i una remullada en molts indrets.

stats