Una forta tempesta inunda el Montsià

Els més de 233 l/m² provoquen talls viaris i ferroviaris i obligen a rescatar persones en helicòpters

5 min
Zona del Passeig Maritim a les Cases d'Alcanar

BarcelonaEls forts aiguats que han caigut a les Terres de l'Ebre, on en poques hores s'han acumulat més de 200 l/m², han provocat hores de caos i de pànic: pels carrers d'alguns municipis baixaven riuades que s'emportaven taules i cadires de bars i restaurants i fins i tot alguns vehicles completament entregats a la força de l'aigua; també s'ha inundat un tram de l'AP-7, que ha calgut tallar temporalment, així com les vies del tren, que també han hagut d'interrompre el seu pas per la zona. La situació s'ha desbordat tant que els equips d'emergències han hagut de rescatar amb helicòpter els estiuejants que encara allargaven les vacances al Càmping dels Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita. Juntament amb Alcanar, aquest municipi del Montsià és un dels que ha rebut més, però els aiguats també han caigut sobre Ulldecona o Vinaròs.

Encara és aviat per avaluar-ne els danys, ja que els Bombers no paren de rebre avisos –ja n'han rebut més de 660, la majoria (més de 449) provinents d'Alcanar–. Les imatges que arriben via xarxes socials mostren la força de l'aigua, que convertia els carrers en rieres. A primera hora de la tarda, en declaracions a Catalunya Informació, el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha explicat que "hi ha rescats en marxa" i ha demanat a la població d'Alcanar, la Ràpita i també del Montsià i el Baix Ebre que "redueixin la mobilitat en les pròximes dues hores, perquè la situació és crítica i es podria agreujar". La tempesta ja afluixat però el mal estat de les comunicacions i la foscor impedeix valorar els danys.

Rescat en helicòpter

Entre altres serveis, els Bombers han hagut d'assistir les persones que hi ha al càmping Els Alfacs. El xàfec ha dividit el càmping en dues parts i els Bombers, amb un helicòpter, han traslladat un grup de clients cap a la zona de restauració, on s'ha acabat confinant fins a 70 persones. Hi ha dotze bungalous que han patit danys, segons informa l'ACN. Un altre rescat, aquest per part dels Mossos d'Esquadra, s'ha fet a la mateixa AP-7. Els agents han hagut de rescatar dues persones i dos gossos que havien quedat atrapats en un vehicle. Per poder arribar fins al cotxe, els agents han hagut de nedar. El cos policial ha activat, a més dels agents disponibles al Montsià i al Baix Ebre, indicatius de Seguretat Ciutadana d'altres comarques i de les unitats de muntanya, subsol, aquàtica, marítima i mitjans aeris per les intenses pluges. Protecció Civil ha rebut avisos per rescatar vehicles i no descarta que hi pugui haver persones atrapades.

La força dels aiguats ha obligat a suspendre la circulació de trens entre Ulldecona, l’Aldea i Tortosa. 210 passatgers s’han quedat aïllats en tres trens a l’Aldea. Renfe ha habilitat dos autocars per poder-los evacuar però també han tingut problemes per circular fins que no s'ha obert l'AP-7, que havia quedat tallada en sentit nord entre Ulldecona i Tarragona. La circulació per les carreteres s’ha fet ràpidament inviable i s’han hagut de tallar la carretera Nacional 340 a Alcanar i la carretera T-3318 a Ulldecona. La intensitat dels aiguats en poc temps ha provocat ràpides inundacions als carrers i en baixos de cases i establiments.

Al llarg del dia, fins a 7.000 abonats es van quedar a les fosques. A la nit, 5.000 d’ells encara no havien recuperat la llum. A petició de l'Ajuntament d'Alcanar, la Creu Roja de Catalunya va muntar un centre d’acollida al pavelló municipal amb capacitat per a una vuitantena de persones amb lliteres, mantes i roba seca.

Fins a 233 l/m²

L'estació del Meteocat ubicada a Alcanar ha recollit 233 l/m², 74 l/m² dels quals han caigut entre les dotze i dos quarts d'una. El rècord de pluja per trams de mitja hora sencers a Catalunya se situa en 78 l/m² i va tenir lloc a Cabrils el 12 d'octubre del 2016. Llavors l'aiguat va caure entre dos quarts de set i les set de la tarda. Tot i això, buscant minut a minut els tècnics del Meteocat han pogut comprovar que avui el màxim que ha arribat a caure en només 30 minuts han arribat a ser 78 l/m².

L'aiguat ha sigut molt local, ja que les pluges acumulades en municipis pròxims no han sigut ni de bon tros tan importants. Als Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita, hi han caigut 130 l/m², a Amposta 65 i a Ulldecona 34. El fet que la precipitació s'hagi quedat estancada en un punt concret durant molta estona ha afavorit aquest escenari de precipitacions torrencials. També ha afavorit l'aiguat la presència de la serra del Montsià, una petita serralada a tocar del mar que ha fet palanca per afavorir la precipitació. Aquest tipus d'aiguats són especialment probables en aquesta època de l'any, quan la temperatura de l'aigua és més alta. El fet que el canvi climàtic estigui fent pujar tant la temperatura de l'aigua com la de l'aire afavoreix que aquests aiguats torrencials puguin ser cada cop més forts. Per cada mig grau que puja la temperatura del mar augmenta un 3% la humitat a l’atmosfera. Més humitat es tradueix en potencial per a aiguats més importants.

Aquesta mateixa zona a cavall del Montsià i el Baix Maestrat va rebre un aiguat encara més fort fa ben poc temps. El 19 d'octubre del 2018, a Vinaròs, el municipi del Baix Maestrat que limita amb Alcanar, va caure un aiguat rècord a tot l'Estat: en només una hora es van recollir 159 l/m², una dada mai vista des que l'Agència Estatal de Meteorologia disposa de dades de pluja horàries. Aquell dia en tota la jornada es van superar els 275 l/m² a Vinaròs, i es va arribar just a 200 a Alcanar.

Cal tenir en compte que de matinada arribarà una altra tongada de ruixats. Un cop més entrarà per les Terres de l'Ebre, però en aquest cas és probable que també arribi a fer ploure amb certes ganes en altres comarques centrals i del nord-est. Entre la matinada i el matí de dijous, poc o molt acabarà plovent a tot arreu. A la tarda i al vespre el temps seguirà sent insegur i es podrien repetir alguns ruixats més puntuals. La previsió és incerta, els models no van gaire de la mà, però cal tenir en compte un escenari en què es puguin escapar xàfecs curts de 30 o 40 l/m² tant a les Terres de l'Ebre de matinada, com més tard també en comarques de Girona i de Barcelona. El Meteocat té actiu un avís per possibles aiguats de més de 20 l/m² en 30 minuts, el perill es considera alta per la matinada de dijous en un grup de sis comarques del sud: des del Montsià fins al Priorat i el Baix Camp. La pluja podria anar acompanyada de tempesta, i puntualment de calamarsa o pedra.

La méteo: aquest dijous plourà, poc o molt, en moltes comarques

Divendres hi haurà més estones de sol, però a la tarda rebrotaran els xàfecs sobtats, en aquest cas més concentrats al Pirineu, al Prepirineu, a la Catalunya Central i en comarques interiors de Girona. A mesura que avanci el cap de setmana la inestabilitat anirà a la baixa, però dissabte encara hi haurà algunes tempestes de tarda al Pirineu i Prepirineu.

Un altre aspecte a tenir en compte de la previsió és la pujada de la temperatura. Entre el cap de setmana i l'inici de la setmana que ve el termòmetre pujarà notablement. Dissabte i diumenge la sensació tèrmica s'acostarà als 35 graus al migdia i l'ambient tornarà a ser de ple estiu. Una calor intensa que no durarà gaires dies: tot fa pensar que la setmana que ve el termòmetre recularà ràpidament.

És bastant probable que la setmana que ve estigui marcada per un patró de certa inestabilitat, segurament no amb pluges generals, però sí amb ruixats de tarda freqüents al Pirineu i en altres comarques interiors. Tot i el repunt de la calor durant el cap de setmana, la majoria de dies de la primera quinzena de setembre estaran marcats per una sensació de final d'estiu bastant normal per a l'època.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de diumenge
stats