previsions 30/11/2021

La méteo: més neu i més ventades en l'inici del mes de desembre

La nit de dimecres a dijous descarregaran xàfecs localment forts en algunes comarques de l'est

4 min

BarcelonaEl Meteocat ha començat a activar avisos de cara al nou canvi de temps que s'acosta. Per demà l'SMC alerta de possibles cops forts de vent al Segrià i en algunes comarques de l'altiplà central i del Camp de Tarragona, però el perill més alt per vent es preveu de cara a la tarda de dijous, sobretot en comarques del Pirineu i Prepirineu. De cara a dijous també s'ha activat un avís per possibles nevades de més de 20 cm a partir dels 1.400 metres a la Vall d'Aran, al Pallars Sobirà, a l'Alta Ribagorça, a la Cerdanya i a l'Alt Urgell. Protecció Civil ha activat la prealerta del Neucat i alerta de possible torb de cara a dijous.

Situació meteorològica de perill per vent de cara a dijous

Aquest migdia la temperatura ha pujat força més que ahir al Pirineu i en algunes comarques de Girona, però en canvi a la vall de l'Ebre ha reculat una mica. D'entre les màximes més altes destaquen els 18 graus d'Alcanar, els 17,9 de Roquetes, els 15,8 de l'aeroport de Reus i els 15,7 de Tarragona. El fet que el vent hagi anat afluixant ha permès que aquesta nit hi hagi hagut glaçades fortes en algunes valls del Pirineu, però en general avui el dia ha començat amb temperatures similars o una mica més altes que ahir. D'entre les mínimes d'avui destaquen els -6 ºC de Das, els -5 de Puigcerdà i els -4 del Pont de Suert i de Viella. En el conjunt de Catalunya la mitjana de les mínimes ha pujat dels -0,4 ºC d'ahir als 1,4 d'avui.

S'acaba un mes de novembre que ha sigut fred en el context dels últims anys, però similar al del 2019 i el 2017. La temperatura mitjana per al conjunt de Catalunya a falta de les dades d'avui se situa en 7,6 ºC, calcada a la del 2017 i dues dècimes més baixa que la del 2019, però, en canvi, dos graus i mig més baixa que la de l'any passat. El fred ha arribat amb força durant els últims dies del mes, però de fet durant els primers dies de novembre la temperatura va ser fins i tot més anormalment baixa que els últims dies.

Anomalia diària de temperatura durant el mes de novembre.

Demà arribarà un nou canvi de temps que portarà ingredients similars als del cap de setmana. A la tarda augmentaran els núvols i al vespre es podrien escapar ruixats puntuals en diverses comarques, però en general seran pluges molt minses. Caldrà tenir en compte els xàfecs que puguin aparèixer en punts del sud de la Costa Brava, el Gironès i el Maresme, on durant la nit de dimecres a dijous aquests ruixats podrien ser localment forts i anar acompanyats de tempesta o calamarsa. No és descartable que aquests xàfecs puguin arribar també al Vallès o al Barcelonès. Dijous el temps seguirà sent insegur en aquests sectors, i a la tarda encara es podrien repetir xàfecs curts però intensos. Dijous els ruixats tornaran a ser intensos a Menorca i al nord de Mallorca, on es podrien repetir les tempestes i calamarsades del cap de setmana.

El canvi de temps també reactivarà les nevades al vessant nord del Pirineu, on dijous tornarà a nevar per sota dels 1.000 metres. A les cotes altes es podrien acumular més de 20 centímetres de neu nova, però aquesta vegada la neu no saltarà tan fàcilment al vessant sud. No són descartables enfarinades puntuals a la Ribagorça i a la Cerdanya, però no nevarà tant com ho va fer diumenge. A les cotes baixes de la Vall d'Aran, del nord del Pallars i d'Andorra sí que cal esperar que torni a nevar amb ganes.

Acumulacions totals de precipitació previstes fins dijous al vespre.

El vent revifarà amb força. Demà bufarà de ponent encara sense ratxes fortes. Aquest dimecres serà el dia més suau de la setmana en molts punts de la Costa Daurada i de la costa central a causa d'aquest vent sec. Entre dijous i divendres girarà a tramuntana i podria bufar fins i tot més fort que el cap de setmana. A l'Alt Empordà, al Pirineu i a les Terres de l'Ebre les ratxes podrien superar els 90 o 100 km/h. Entre dijous a última hora i divendres és quan el vent bufarà més fort i de manera més extensa tant al Pirineu com en comarques del terç sud de Catalunya.

Cops de vent màxims previstos per dijous a la nit.

Hi ha motius per pensar que durant el pont de la Puríssima hi haurà més canvis de temps d'estil similar. Les nevades seguiran caient de forma més minsa i en cotes més altes en l'inici del cap de setmana, però és possible una altra nevada més forta i extensa entre diumenge i dilluns. Encara és poc clar si tornaria a nevar a cotes baixes del Pirineu o no. També és probable que el fort vent continuï durant el cap de setmana a la serralada, a l'Empordà i al terç sud de Catalunya. Més enllà del Pirineu hi ha poques possibilitats de precipitacions de cara a divendres i el cap de setmana.

Els canvis comportaran també pujades i baixades fortes de temperatura. Dijous el fred tornarà a ser intens, però, en canvi, el cap de setmana començarà amb una pujada notable de la temperatura. Entre diumenge i dilluns l'ambient més hivernal revifarà, però encara és poc clar com serà la primera part de la setmana que ve. L'escenari més probable a hores d'ara és el d'un temps hivernal però sense un fred tan viu com el del cap de setmana passat.

Probabilitat en tant per cent que dissabte s'acumulin més de 5 l/m2.
stats