previsions 18/04/2022

La méteo: La pluja torna a partir de dimarts, amb una refrescada general arreu del territori.

El canvi de temps serà radical, amb pluges repartides i, localment, abundants al litoral.

4 min
Albada amb alguns núvols prims des del Parc de l'Agulla (Manresa).

Setmana Santa s'acaba amb molta bonança i només alguns núvols prims, però s’albiren canvis importants a partir de dimarts. L’entrada d’un primer front deixarà ruixats dimarts i la gestació d’una borrasca damunt de la Mediterrània portarà pluges generals i abundants, especialment al litoral, entre dimecres i dijous. No obstant això, de moment continuarem gaudint d’un temps molt tranquil, amb un Dilluns de Pasqua plàcid, només marcat per alguns núvols prims i restes d’alguna boirina o núvols baixos en alguna fondalada pirinenca. La nuvolositat creixerà a partir de migdia al Pirineu o Prepirineu lleidatà, on podrà escapar-se algun xàfec de feble intensitat que acumularà poca quantitat de precipitació. Aquests ruixats podran caure en forma de tempesta al Port del Comte, el Montsec o el vessant sud del Pirineu lleidatà. La cota de neu es mantindrà alta, al voltant dels 2.400 m. Al litoral hi haurà maror i vents febles del sud i sud-est.

Pluja acumulada prevista per dilluns

Les temperatures han baixat durant la matinada, amb una nit que ha estat freda sobretot a la costa, on més s’ha notat el contrast respecte a dies anteriors. Les mínimes, per exemple, han estat de 4 ºC a Palafrugell o de 6 ºC a Malgrat. A Das han baixat fins a -1 ºC i fins a 2 ºC a Sant Pau de Segúries. A Prades han baixat a 5 ºC i fins a 12 ºC a l’Aldea. A la ciutat de Barcelona (port) la mínima ha estat d’11 ºC. Per contra, les màximes podran quedar una mica més baixes respecte a les de diumenge, que van arribar a valors propers a 26 ºC a Súria, Aldover, o Vinebre o fins a 25 ºC a Parets del Vallès, Manresa o Tremp. Aquest dilluns els termòmetres es mouran entre 20 ºC i 24 ºC en general.

Diferència de temperatura màxima prevista entre diumenge i dilluns

Dimarts el temps canviarà radicalment, amb un augment de la nuvolositat durant el matí pel sud i Ponent, on ja podran caure els primers xàfecs. A les Terres de l’Ebre els models indiquen acumulacions d’entre 10 i 15 mm i, localment, podran descarregar en forma de tempesta. El cel apareixerà més cobert a la resta del territori, amb xàfecs repartits també per la Catalunya Central i el Pirineu. Les precipitacions aniran caient de sud-oest cap a nord-est, i és a Girona on hi haurà menys quantitat de precipitació. Al Pirineu i Prepirineu podran acumular-se de 10 a 30 mm, amb una cota de neu inicial de 2.300 m, però baixarà ràpidament fins a 2.000 m i fins a 1.500 al vessant nord (Aran i nord del Pallars Sobirà, on s’acumularan uns 10-15 cm de neu nova). L’ambient refrescarà i ja no passarem dels 15 ºC en molts punts, amb valors propers als 8 ºC a les valls pirinenques.

Pluja acumulada prevista per dimarts
Diferència de temperatura màxima prevista entre diumenge i dimarts
Cota de neu prevista per dimecres

Dimecres s’espera l’entrada de vents de llevant o del sud-est a causa de la generació d’una borrasca a la Mediterrània. El seu eix se situarà entre la vertical de València i el sud de les Balears, i impulsarà vents humits en superfície a la façana costanera. En altura hi haurà aire fred i, per tant, els núvols creixeran amb força i descarregaran xàfecs i tempestes. S’esperen acumulacions superiors a 100 mm a les Terres de l’Ebre i Alacant, i valors d’entre 50 i 80 mm a la costa central. Els xàfecs seran més febles i menys abundants a Ponent o al Pirineu lleidatà. Al nord-est es reactivaran els xàfecs al final del dia i dijous a la matinada. Les temperatures seran més baixes, amb un ambient gens primaveral. Les màximes no passaran dels 14 ºC a la costa. La mar estarà alterada, amb maregassa, i vents de l’est i sud-est.

Per dijous encara podran caure xàfecs al litoral, amb un cel bastant cobert i més clarianes a l’interior, sobretot al Pirineu lleidatà. Les temperatures remuntaran una mica. De cara a divendres i dissabte (diada de Sant Jordi) la pertorbació s’allunyarà cap a l’interior de la Mediterrània i ens afectarà una petita dorsal anticiclònica que ens portarà més bon temps. Amb aquest panorama previst, tot sembla indicar que gaudirem d’un cel més obert, amb restes de nuvolades més compactes a la costa però sense precipitacions. Els models indiquen una probabilitat de precipitació més elevada cap al nord-oest, especialment en punts de muntanya. Per tant, on s’espera algun xàfec és al Pirineu i Prepirineu, de cara a la tarda. Les temperatures remuntaran i l’ambient serà més primaveral arreu del territori, amb màximes superiors als 22 ºC.

Probabilitat de precipitació prevista per la diada de Sant Jordi
stats