Fort contrast tèrmic entre el dia i la nit
previsions 24/10/2021

Diumenge anticiclònic amb més núvols al migdia a les comarques gironines

Petit canvi de temps al migdia al nord-est, amb algun plugim a l'Empordà

4 min
Sortida del sol des de la Roca Grossa (Calella)
Escolta aquí la previsió del temps

El fort contrast tèrmic entre el dia i la nit continua sent l’element protagonista d’aquests dies al nostre país i, avui diumenge, hem tingut temperatures semblants a les d’ahir o, en alguns casos, lleugerament més baixes. Han destacat oscil·lacions tèrmiques de fins a 20 °C en molts observatoris de l’interior o del Pirineu. Per exemple, la màxima de dissabte a Puigcerdà s’enfilava fins als 18 °C i la mínima d’aquest matí ha baixat a -1 °C. Els valors negatius han sovintejat durant la matinada, en què destaquen els -4,5 °C de Das o els -2,5 °C de Prades. La nit ha tornat a ser la més freda de la tardor en diversos observatoris de Catalunya. A Lleida (Raimat) han baixat a 1 °C o fins a mig grau negatiu a Seròs. Destaca també Guixers amb -0,5 °C o Girona amb 3 °C. Al litoral la sensació de fredor s’ha incrementat amb l’elevada humitat, amb valors d’11 °C a Viladecans o a Barcelona (Zona Universitària). A Castelló d’Empúries han registrat una mínima de 7 °C i a l’alta muntanya ha tornat a glaçar, amb -2 °C a Masella (1.900 m) o a Núria.

Aquest ambient de tardor, amb nits fredes continuarà repetint-se els pròxims dies. Avui diumenge s’espera un dia assolellat en el seu conjunt i les gebrades de primera hora donaran pas a un migdia més suau i agradable. A partir del migdia s’espera un petit canvi de temps en forma de més núvols al nord-est del territori. Alguns models indiquen l’entrada de més humitat, amb vents allevantats que portaran nuvolositat més compacta que poden acabar deixant algun plugim o xàfecs aïllats al nord de la Costa Brava, a l’Albera o a les Gavarres.  Fora d’aquests sectors és poc probable que plogui i només acabarà bastant cobert, una nuvolositat que es mantindrà durant la pròxima matinada i farà que no baixi tant la temperatura. Aquesta nuvolositat serà més abundant a les Balears i els xàfecs cauran amb més probabilitat a Menorca.

Nuvolositat prevista per avui diumenge
Probabilitat de pluja inferior a 0,5 mm per avui diumenge
Boires des de les Masies de Roda (Osona)

Les màximes tornaran a estar entre els 15 °C i els 20 °C en una gran part de Catalunya i la matinada de dilluns tornarà a ser freda, amb gebrades a l’interior o al Pirineu, on una nit calmada farà baixar de nou el termòmetre fins als 0 °C. A la Depressió Central l’ambient calmat i fred afavorirà la formació d’alguna boirina o bancs de boira que s’acabaran esvaint a mig matí. S’esperen mínimes al voltant dels 3 °C a Girona o d’1 °C a Lleida. Al litoral baixaran fins als 11 °C i a les valls pirinenques tornarà a glaçar, amb valors al voltant de -1 °C o -3 °C a les valls. Seguirà bufant una mica de tramuntana aquest dilluns al nord del cap de Creus i només s'esperen alguns núvols al matí, amb una tarda més serena arreu del territori.

Durant la resta de la setmana no s’esperen gaires canvis i els mapes continuen indicant altes pressions. No hi ha indicis de pluja i tot sembla indicar que acabarem l’octubre amb un temps tranquil. Dimarts i dimecres apareixeran alguns núvols al vessant nord del Pirineu i algun de poc important a la costa. L’únic fet destacable el tenim de cara a dijous, amb l’entrada de vent del nord que reforçarà la tramuntana a l’Empordà. A les Balears i al País Valencià s’esperen més núvols i podran caure xàfecs al nord de Mallorca i Menorca, on la tramuntana bufarà amb més força. La presència d’una bossa d’aire fred a la Mediterrània serà la causant d’aquest canvi de temps, tot i que Catalunya quedarà més al marge i només apareixeran alguns núvols costaners que no han de deixar precipitacions. Amb l’entrada de vent del nord la temperatura baixarà arreu del país entre dijous i divendres, amb nits més fredes, però tot sembla indicar que acabarem el mes amb una remuntada del termòmetre i amb vents del sud-oest. L’afebliment de l’anticicló a partir de dissabte afavorirà l’entrada d’algun front atlàntic i la nuvolositat augmentarà per ponent durant el cap de setmana. No obstant això, sembla que passarem una castanyada plàcida i amb bastant de sol, només marcada per núvols alts i algun xàfec al Pirineu de Lleida, amb boires matinals i, això sí, nits fredes. Continuarà el fort contrast entre l’ambient de bon matí, fred i en algun sector gairebé hivernal, i en canvi un migdia suau i amb termòmetres durant el dia pròxims als 20 °C al litoral.

Diferència de temperatura prevista entre ahir dissabte i avui
Diferència de temperatura màxima prevista entre avui i demà dilluns
Pluja acumulada prevista per dijous vinent
stats