previsions 24/04/2022

La méteo: Tendència a la millora i a l'ambient més suau, amb vent de l'oest i algun últim xàfec

El vent de ponent bufarà amb cops forts a la depressió prelitoral i al Camp de Tarragona

4 min
Núvols lenticulars a les Terres de l'Ebre (Deltebre).

Després d'una diada de Sant Jordi amb temps caòtic i marcat per les tronades i els xàfecs, passem a un diumenge més plàcid. Com a resum destaquem els 12 mm acumulats a l'Observatori Fabra, amb ratxes de vent de 68 km/h i la calamarsa com a protagonista al migdia. Els xàfecs van ser molt repartits i les quantitats van oscil·lar entre els 10 i els 20 mm arreu del país, amb neu al Pirineu a partir dels 1.700 m. Entre divendres i aquesta matinada s'han acumulat 25 cm de neu nova a la cota 2.300 d'Espot i de Boí i entre 10 i 15 al vessant nord del Cadí, amb un aspecte en alta muntanya plenament hivernal i una mica atípic per tractar-se de finals del mes d'abril.

Lentament, el temps va millorant i avui lluirà el sol des de bon matí, a excepció del Pirineu, on el cel encara es mantindrà cobert i amb possibilitat d'algun xàfec feble. Es mantindrà mig cobert a la Costa Brava, i a la costa central i a la sud apareixeran alguns núvols però amb predominança de les clarianes. De cara a la tarda augmentaran els núvols i podrà caure algun xàfec aïllat, d'intensitat moderada a l'interior de les comarques gironines i a la serralada Transversal (les Guilleries, el Collsacabra, l'Alta Garrotxa), en forma de tempesta i acompanyat de calamarsa. A la resta del país no s'esperen precipitacions. L'ambient serà suau i les màximes remuntaran fins als 20 ºC en moltes comarques. A les comarques tarragonines, les Terres de l'Ebre, Ponent i al litoral la màxima podrà superar els 23 ºC. La mar continuarà una mica alterada, amb vent del sud-oest que aixecarà maror o forta maror.

El vent de l'oest continuarà bufant fins al migdia o primera hora de la tarda, sobretot a la depressió prelitoral central i a les comarques del Camp de Tarragona, amb ratxes superiors als 70 km/h. Fins a primera hora del dia s'havien registrat 75 km/h a Font-rubí, 69 km/h al Montmell, 60 al Vendrell i 66 km/h a Montserrat (Sant Dimes).

Avís per fort vent de l'oest emès per avui (Font: Meteocat).
Cops de vent màxims previstos per avui al migdia.
Precipitació prevista acumulada per avui.
Diferència de temperatura màxima prevista entre dissabte i diumenge.

Demà s'espera un dia assolellat, en què només apareixeran alguns núvols durant la tarda. A partir de mig matí i fins al vespre s'esperen alguns ruixats en punts de l'interior del quadrant nord-est, i no se'n descarten en altres punts de la meitat nord del prelitoral. Seran ruixats que, localment, cauran en forma de tempesta. Les màximes seran més altes i podran fregar els 25 ºC en moltes comarques de l'interior i quedaran al voltant dels 22 ºC a la costa. El vent del sud-oest girarà a sud, amb ratxes febles, i a la costa hi haurà mar de fons, amb maror a tot el litoral.

De cara a dimarts continuarem parlant de cel serè o, en tot cas, només d'alguns núvols prims. Els models no indiquen activitat de ruixats, tot i que la pressió atmosfèrica es mantindrà una mica baixa, i aquest factor, juntament amb l'escalfament diürn, poden fer que creixin algunes nuvolades a mitja tarda a l'interior de Girona i al Pirineu que podrien deixar anar algun xàfec feble i de curta durada. Les temperatures màximes seran 6 o 7 graus més altes que les actuals en punts del Prepirineu i de Ponent i l'ambient serà molt suau arreu del país, amb màximes superiors als 25 ºC.

Diferència de temperatura màxima prevista entre diumenge i dimarts.

Dimecres hi haurà un impàs en aquesta bonança per la proximitat d'un front associat a una borrasca situada cap al sud de la península Ibèrica. El matí serà tranquil i només apareixeran alguns núvols prims, però a la tarda creixerà la nuvolositat i podran caure ruixats a l'Ebre, els Ports, el Pirineu i el Prepirineu lleidatà, i al final del dia o durant la nit podrien arribar a la Catalunya Central i a la costa. L'ambient serà suau i els termòmetres continuaran al voltant dels 25 ºC en molts punts, amb un ambient molt primaveral arreu del territori.

El front acabarà deixant alguns xàfecs febles a les comarques del sud del país durant el matí, i a l'interior de Girona, a la tarda, podran descarregar algunes tronades, localment amb calamarsa. L'ambient refrescarà i les màximes quedaran frenades al voltant dels 20 ºC. Tot sembla indicar que a partir de divendres s'imposarà un temps més estable, amb anticicló, però el Primer de Maig (diumenge vinent) entra una glopada d'aire fred i tornarà l'ambient fresc, insegur, amb noves nevades al Pirineu (es podrien acumular fins a 50 mm al Pirineu) i tronades de mitja tarda, amb calamarsades, a les comarques gironines, als Ports i al Prepirineu i la Catalunya Central.

Diferència de temperatura màxima prevista entre diumenge i dijous.
stats