La nevada anirà descarregant a l'Aran i al nord del Pallars Sobirà
previsions 19/11/2022

La méteo: tongada de fronts amb vent, xàfecs i nevades al Pirineu occidental durant els propers dies

S'espera fort onatge al nord de la Costa Brava i vent intens als dos extrems del país per a aquest dissabte

4 min
Cel ben carregat, amb núvols mitgens i alts, a la costa catalana
Escolta aquí la previsió del temps

El cap de setmana que comencem s’espera que sigui el més fred del que portem en aquesta tardor. Les temperatures per damunt de la mitjana climàtica ja han passat a la història i en aquestes darreres hores la situació s’ha normalitzat, amb l’entrada d’una massa freda. Aquesta irrupció d’aire fred ha fet baixar els termòmetres arreu del país, però, sobretot, a alta muntanya, amb valors per damunt dels 2.300 m que queden, ara mateix, al voltant del -6 ºC i -7 ºC. Tot aquest aire gèlid anirà desplomant-se a les fondalades i parts més fondes, sobretot quan es calmi el vent, i segur que el matí de diumenge pot ser el més fred d’aquesta tardor. De moment, però, el que hem de destacar és el fort vent que ha portat aquest front. Les ratxes de mestral han superat els 100 km/h durant la matinada i primera hora de dissabte. Destaquem els següents cops màxims:

Mas de Barberans: 107 km/h

Portbou: 94 km/h

el Perelló: 71 km/h

Constantí: 71 km/h

El vent de mestral continuarà bufant, si bé amb ratxes no tan violentes, però sí que serà present al llarg del dia a l’Empordà, a les Terres de l’Ebre i al Camp de Tarragona. La ventada també estarà present als cims del Pirineu i del Prepirineu. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès diversos avisos per fort vent, fort onatge i pluja intensa. L’onatge està relacionat amb l’entrada del mestral i de la tramuntana, que, al nord del cap de Begur, està aixecant maregassa, amb onades que al llarg del dia podran superar els 3 o 4 m d’altura. A la resta del litoral hi haurà maror. Pel que fa a la pluja intensa, els models indiquen la possibilitat de nous xàfecs (ahir van caure 4 mm a Anglès, 1 mm a la Roca del Vallès i 2 mm a Barcelona). Aquests ruixats podran ser locals i cauran a l’interior de les comarques gironines, la Selva marítima i el nord del Maresme. Els xàfecs podran anar acompanyats de calamarsa o pedra.

Avís per fort vent emès per avui.
Avís per pluja intensa emès per avui.

Pel que fa a l’estat del cel, avui tindrem alguns núvols, més trencats i de tipus mitjà o alt a Ponent i al sud, i creixeran nuvolades més compactes a la costa a la tarda (amb el risc dels xàfecs que hem comentat cap al nord). Al Pirineu estarà mig tapat per núvols mitgencs i alts, amb fort vent a les cotes altes i neu al Pirineu més occidental. La nevada seguirà caient a l’Aran i al nord del Pallars Sobirà, on s’hi acumularan un total de 15 cm, aproximadament. A la resta de la serralada només quedarà enfarinat i només s’espera vent i temperatures baixes (que permetran generar neu artificial).

Pluja total prevista per avui.
Diferència de temperatures màximes previstes.
Temperatures mínimes previstes per diumenge.

De cara a diumenge, esperem mínimes baixes i que la sensació de fred sigui molt marcada a primera hora. S’esperen valors al voltant dels 8 ºC a la costa, mentre que a l’interior es mouran entre els 2 ºC i els 4 ºC. A les fondalades i les conques prepirinenques glaçarà, així com a l’interior de les comarques gironines. El termòmetre baixarà sobretot allà on no hagi arribat el vent i on la nit hagi estat més calmada.

Les màximes no passaran dels 15 ºC, tot i que podran arribar puntualment als 16 ºC o 17 ºC a la costa. En general, el termòmetre es mourà entre els 12 ºC i els 15 ºC durant el dia.

S’espera menys vent, tot i que no desapareixerà i el mestral o cerç encara es mantindrà present a l’Ebre. També afluixarà la tramuntana, que ja no serà tan violenta. En termes generals, s’esperen només alguns núvols prims i que llueixi el sol, amb un augment dels núvols alts per Ponent de cara a la tarda, per la proximitat d’un nou front. De cara a la segona meitat del dia, cauran nous xàfecs pel Pirineu occidental, en forma de neu per damunt dels 1.500 m.

Dilluns estarà força cobert pel pas d’un nou front que, inicialment, deixarà plugims o xàfecs febles per Ponent i pel Pirineu occidental. La cota de neu remuntarà fins als 2.000 m, però anirà baixant ràpidament fins a situar-se al voltant dels 1.400 m. A l’Aran la nevada es reactivarà i en 24 h podran caure uns 20 o 25 cm nous (entre el cap de setmana i dilluns podran sumar un total de 30 o 40 cm en aquest sector del Pirineu més septentrional). A la resta del país només veurem núvols o alguns xàfecs que es reactivaran al nord-est, de cara a la tarda o vespre. Amb el pas d'aquest front es tornarà a reactivar el vent als dos extrems del país, amb cops màxims superiors als 100 km/h, tant de mestral com de tramuntana.

Sobretot a partir de dimecres, una nova tongada de fronts tornarà a portar més núvols i més ruixats, amb més neu al Pirineu lleidatà.

Pluja total prevista per dimecres.
stats