previsions 06/11/2021

La méteo: vent de nord i fort temporal marítim, amb nits gèlides a l'interior

La tramuntana aixecarà onades d'entre 4 i 6 metres a la Costa Brava i al nord de les Balears

5 min
Albada a Calella (Maresme) amb un onatge que anirà a més al llarg del cap de setmana
Escolta aquí la previsió del temps

L’ambient segueix fred de bon matí i ho continuarà sent els pròxims dies, amb nits gèlides i gebrades en moltes comarques. Les mínimes d’aquests dies estan sent més pròpies de mitjans de desembre que no pas de primers de novembre. Aquest fred és avançat per a l’època i està associat a una canalització de vents del nord que han portat una massa freda procedent de latituds més altes, que ha generat aquest ambient gèlid, sobretot a muntanya, on la neu ja ha fet acte de presència (entre 4 i 8 cm a la cota 2.200 m de l’Aran). El vent de nord i el de gregal han incrementat la sensació de fredor i a alta muntanya els termòmetres han fregat els -10 ºC (la Bonaigua, cota 2.266 metres).

 

Els valors negatius han sovintejat durant la matinada passada en molts sectors, especialment allà on la tramuntana no ha arribat, com a les planes interiors o a les valls pirinenques més protegides del vent del nord. Destaquen els -5 ºC de Das, el Pont de Suert i Sant Pau de Segúries. A Prades, Lleida (Raimat) i Tornabous han fregat els -4 ºC i a Vic i a Olot els -3 ºC. A la ciutat de Girona el termòmetre ha baixat fins als -1,6 ºC. El fred també ha visitat la façana litoral, amb mínimes de 3 ºC a Tarragona (Complex Educatiu) i 4 ºC a Viladecans. A la Costa Brava el vent ha mantingut més alta la mínima, amb valors que no han baixat dels 12 ºC a Roses.

Vehicle gebrat a Ivars d'Urgell, on han baixat fins als -3 ºC de mínima.

 

Les ratxes de vent del nord han arribat als 104 km/h a Portbou i 55 km/h a Roses. Al puig Sesolles (1.668 m) el gregal ha bufat amb un cop de 75 km/h.

 

Les previsions per a aquest dissabte indiquen un cel radiant arreu del país, amb bona visibilitat i alguna resta de boira a les fondalades de la Catalunya Central. Només apareixeran algunes nuvolades al vessant nord del Pirineu que no deixaran precipitacions. El protagonista serà el vent del nord, amb una tramuntana reforçant-se a causa de la presència de la borrasca mediterrània i a l’anticicló atlàntic, que canalitzaran aquest flux del nord. El fort vent assolirà ratxes de fins a 100 km/h al nord de la Costa Brava i aixecarà fort temporal marítim. De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per fort onatge a causa de les onades, que poden superar els 3 metres. Al nord del cap de Creus podran ser d’entre 4 i 6 metres, amb maregassa en aquest sector. A la resta de la Costa Brava hi haurà forta maror i mar de fons del nord i del nord-est a la costa central, amb vent més agregalat. El mestral arribarà a força 5 i aixecarà maror. A les Terres de l'Ebre el mestral també bufarà amb ganes i es reforçarà de cara a demà. Les temperatures diürnes no pujaran gaire i es mouran entre els 12 ºC i els 17 ºC. Al Pirineu els termòmetres no passaran dels 10 ºC o 12 ºC i a les cotes més altes l’ambient serà sec i radiant però amb un ambient hivernal.

Avís per fort onatge previst per dissabte.

 

Diumenge ens aixecarem amb noves glaçades i un ambient fred arreu del territori, amb cel serè i sense bancs de boira destacables, a excepció d'algun d'aïllat a la plana de Vic i a la Depressió Central. La borrasca mediterrània es desplaça cap al sud i només enviarà alguns xàfecs febles a les Balears i al País Valencià, amb aiguats i tempestes que cauran mar endins, sobretot cap a les costes de Tunísia i Algèria. Al nostre país augmentaran els núvols a la tarda al sud de la Costa Brava, on un vent una mica agregalat pot portar alguns núvols que poden deixar alguna gota al nord del Maresme o al Baix Empordà. Les mínimes tornaran a moure’s al voltant dels 4 ºC o 5 ºC al litoral i només es mantindran per damunt dels 10 ºC a l’Empordà, on la tramuntana no deixarà que baixi gaire. A la plana de Lleida es desplomarà fins als -3 ºC o -4 ºC, així com al pla del Bages i a la plana de Vic. A Girona ciutat tornarà a baixar fins als -2 ºC, amb una nit hivernal.

Pluja acumulada prevista per diumenge.
Diferència de les mínimes previstes entre ahir i avui, dissabte.

 

Al Pirineu l’ambient tornarà a ser hivernal i molt ventós, amb una nit radiant que farà baixar el termòmetre fins als -5 ºC o -6 ºC a les fondalades o valls menys ventilades. Per damunt dels 2.000 metres les mínimes es mouran entre els -8 ºC i -10 ºC, amb vent del nord i de gregal que accentuarà la sensació de fred. La jornada no serà gaire agradable a alta muntanya a causa del vent i el fred. Als cims el gregal podrà superar els 75 km/h i a partir de migdia podrà arribar als 80 o 90 km/h, fins i tot en serralades com el Montseny i Montserrat. A les Alberes (Empordà) la tramuntana serà intensa, amb cops propers als 100 km/h. A la Vall d’Aran augmentaran els núvols i al final del dia pot acabar caient alguna volva per damunt dels 1.600 metres. A l'Ebre el mestral bufarà amb cops superiors als 75 km/h i accentuarà la sensació de fred. Hi ha avisos emesos pel Meteocat per fort vent i onatge, amb un dur temporal marítim al nord del cap de Creus on hi haurà mar brava (onades de més de 4 metres). A la resta de la Costa Brava passarem de maregassa a mar brava.

Cops de vent màxim previstos per avui, dissabte.
Avís per fort onatge previst per diumenge.

 

I per a inicis de la setmana vinent hem de seguir parlant de nits fredes i pocs núvols, només amb alguna nevada aïllada a l’Aran, d'intensitat feble. El temporal marítim i la tramuntana seguiran a l’Empordà, amb ratxes de vent del nord que superaran els 100 km/h al nord del cap de Begur. Els dies seguiran assolellats i apareixeran alguns núvols a partir de dimecres, quan un flux de gregal portarà més humitat al litoral. De fet, la borrasca mediterrània s’aproparà cap a l’est i entre dimecres i dijous deixarà nous xàfecs a les Balears. Alguns models indiquen que arribaran també al País Valencià i dijous de matinada podria acabar plovent a Catalunya, sobretot a la meitat est, tot i que encara està per confirmar. A la resta seguirem amb pocs núvols i glaçades nocturnes, amb temperatures diürnes que es recuperaran lentament però que encara seguiran per sota del normal per a aquestes dates.

Diferència entre les temperatures màximes d'avui i les de dilluns.
Pluja acumulada prevista per dijous.
stats