previsions 11/10/2021

La méteo: el fred de tardor es reactivarà durant la segona part de la setmana

Demà es repetirà el contrast entre un matí fred i un migdia força agradable

4 min

BarcelonaTarda força més càlida que ahir, sobretot en sectors del Pirineu, de la costa i del prelitoral. A primera hora de la tarda avui hi havia entre 2 i 4 graus més que ahir en molts indrets. El termòmetre s'ha disparat especialment a l'Empordà i en algunes altres comarques de Girona. Entre les màximes més altes d'avui destaquen els 27,6 graus de Cabanes, els 27,1 de Castelló d'Empúries, els 27 de Figueres o els 26,4 de Girona. La mitjana de les màximes per al conjunt de Catalunya ha arribat als 20,8 graus, el valor més alt des del diumenge 3 d'octubre.

Diferència entre la temperatura d'avui a les cinc de la tarda i la d'ahir a la mateixa hora

Aquesta matinada ha sigut notablement més freda que les anteriors, sobretot en comarques de la meitat nord de Catalunya, on en molts indrets el dia ha començat amb entre 5 i 7 graus menys que ahir. Seguim en aquesta tardor que és una mica més com les d'abans: amb el d'avui ja són vuit els dies amb temperatures mínimes per sota de la mitja dels últims dotze anys, i tot fa pensar que aquesta setmana la tendència continuarà.

Anomalia diària de temperatures mínimes a Catalunya

Entre les mínimes d'avui destaquen els -3,7 graus de Das, els 0,8 de Prades, els 2,5 de Sant Pau de Segúries o els 5 graus d'Olot. En algunes zones enclotades, aquest matí ha sigut el més fred de la tardor fins ara, però en general la mitjana de les mínimes ha sigut de 8,3 graus, gairebé un grau més que dimarts passat.

Demà l'ambient no canviarà gaire. A primera hora farà un fred similar al d'avui i al migdia la temperatura només baixarà una mica a les cotes altes del Pirineu. Farà sol a tot arreu, però a primera hora es repetiran alguns bancs de núvols baixos i boires a la Catalunya Central.

Aquesta setmana estarà marcada també per potents entrades d'aire fred al centre d'Europa. En alguns moments de la setmana la temperatura arribarà a ser de 7 a 10 graus més baixa del que tocaria en països del centre del continent, o també als Balcans i en sectors d'Itàlia. Al Mediterrani Occidental només ens arribaran branques secundàries d'aquestes entrades d'aire fred, però n'hi haurà prou per mantenir el to de la tardor.

La temperatura baixarà sobretot de cara a dijous i divendres, moment en el qual en moltes comarques hi haurà entre 2 i 4 graus menys que avui, sobretot al migdia. Arribarem al cap de setmana, per tant, amb temperatures baixes per a l'època, i a llarg termini no cal esperar altra cosa que una normalització del termòmetre. Ni rastre d'estiuets.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dijous

Pel que fa a l'estat del cel, a partir de dijous reapareixeran alguns intervals de núvols a la meitat est, i no és descartable que entre dijous a la tarda i divendres al matí s'arribin a escapar ruixats puntuals a la costa i al prelitoral centrals. Tot fa pensar en pluges disperses i poc abundants. És possible que el cap de setmana segueixi havent-hi núvols baixos a l'est i un temps una mica variable, però res fa pensar en cap front que pugui fer ploure de manera destacable.

Probabilitat en tant per cent que divendres arribi a ploure en algun moment del dia

Avui i demà la tramuntana s'anirà deixant sentir a l'Empordà, tot i que no s'enfortirà fins demà a última hora. Entre dimarts al vespre i dimecres el vent de nord sí que bufarà amb cops de fins a 60 o 70 km/h en alguns casos. El mestral, en canvi, aquesta setmana bufarà poc al sud.

Cops de vent màxims previstos per dimecres al matí

Una foto de Vic, finalista per al calendari de l'OMM

Una fotografia del català Emili Vilamala està seleccionada entre les 60 possibles candidates a formar part del calendari de l'Organització Meteorològica Mundial del 2022. La captura, que es titula "Mammatocumulus des del terrat", mostra una espectacular nuvolada amb la particularitat anomenada mamma, que com el seu nom indica és la formació d'una mena de bosses que pengen dels núvols, i que en molts casos es formen als extrems de les tempestes fortes. Segons Vilamala, un fotògraf habitual de fenòmens meteorològics, aquella tarda d'octubre la posta de sol no s'entreveia gaire extraordinària, però quan ja era l'hora de sopar de cop van aparèixer aquests núvols i només hi va haver temps per pujar al terrat a capturar-los. Els finalistes s'han escollit entre una mostra de més de 1.100 fotografies. El resultat del concurs serà una suma de vots d'un jurat designat per l'OMM i els "M'agrada" que obtinguin les imatges a les xarxes socials de l'organització.

Nuvolades amb la particularitat "mamma", un vespre d'octubre a Vic
stats