La méteo

Migdies molt primaverals i per fi canvis a l'horitzó

A partir de dijous arribaran algunes pluges però només és probable que siguin abundants al vessant sud del Pirineu

3 min
Albada amb núvols prims i boires aquest matí a Sentfores
Escolta aquí la previsió del temps

Seguim en aquesta situació de temperatures poc hivernals. Aquest matí les mínimes han tornat a ser 2 graus i mig més altes del que tocaria. Fa dotze dies que no tenim un matí amb anomalia de temperatures negativa. Dels últims dotze dies, en nou hem tingut temperatures de març, i en tres fins i tot d'abril.

D'entre les mínimes d'avui destaquen els -2,1 °C de Prades, els -1,3 de Tremp, els -1,2  de Vilobí d'Onyar i els -0,9 de Cardona. Al centre de Barcelona fa dotze dies que no es baixa de 10 °C de matinada.

Anomalia diària de les temperatures mínimes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

El primer cap de setmana de febrer estarà marcat per un ambient molt primaveral, sobretot al centre del dia. Aquests últims dies ja hi ha hagut algunes màximes de més de 20 °C, però aquest dissabte i sobretot diumenge alguns termòmetres a l'extrem nord-est del país s'acostaran fins i tot als 25.

La temperatura també pujarà clarament en comarques més centrals, però, en canvi, és molt possible que l'ambient sigui més fred a Ponent, on a la boira li costarà més aixecar-se. Es començaran a notar canvis a partir de dimarts, quan una massa de núvols farà que reculin clarament les temperatures diürnes, però el fred no tornarà clarament fins al cap de setmana que ve.

De nit i a primera hora les temperatures variaran poc durant els pròxims dies. Les glaçades seguiran sent escasses, i tot i que no hi haurà temperatures exageradament altes per a l'època, l'ambient continuarà sent més de març que no de febrer.

D'avui en vuit sí que arribarà un canvi de temperatures més notable. El cap de setmana que ve revifarà la sensació d'hivern, però és poc probable que les baixes temperatures s'instal·lin. Hi haurà dos o tres dies més purament hivernals, però segurament durant la part central del febrer tindrem més oscil·lacions de temperatura.

Lentament va guanyant interès un canvi de temps que, a partir de dijous, deixarà precipitacions en força comarques i pot deixar algunes pluges i nevades significatives al Pirineu occidental. Les precipitacions més importants arribaran divendres i, si bé és possible que acabi plovent a tot arreu, no hi ha gaires possibilitats que la pluja sigui mínimament important a la meitat est, en l'àmbit de les conques internes. Però sí que és veritat que les últimes actualitzacions dels models de previsió han tendit a augmentar una mica les pluges previstes més que a disminuir-les.

Fixeu-vos en els mapes de probabilitat que se superin diferents llindars de precipitació a nou dies vista. La probabilitat que fins dissabte que ve com a mínim s'acumulin 5 l/m² no és gens clara ni a l'est ni al sud i, en canvi, la tongada de precipitacions va agafant cos a Ponent i sobretot al vessant sud del Pirineu, on sembla fàcil que en alguns indrets al voltant de divendres que ve puguin tornar a caure com a mínim 20 o 30 l/m².

Encara és aviat per entreveure la cota de neu en aquest episodi, però cada cop és més probable una nevada destacable a les cotes mitjanes i altes de sectors del Pallars i la Ribagorça, i no és gens descartable una emblanquinada també en cotes més baixes, al voltant dels 1.000 metres.

Gener sequíssim al nord-est

Aquest divendres el Meteocat ha fet públic el seu butlletí climàtic del gener. Fa alguns dies ja us vam explicar que havia sigut molt càlid, sobretot en zones de muntanya, però potser de tots els mapes que ha publicat el Servei Meteorològic de Catalunya el més destacable és el de precipitació del mes: mentre en algunes comarques de Ponent ha plogut fins i tot més del que tocaria, a les comarques de Girona les precipitacions han sigut escassíssimes, inferiors als 10 l/m² i fins i tot inferiors als 5 l/m² en alguns punts de la serra de l'Albera i de l'Alta Garrotxa.

Precipitació acumulada i anomalia de precipitació del gener
stats