La méteo

La méteo: nevades i ventades, però tornarà a ploure?

La neu seguirà caient amb ganes al Pirineu i el vent bufarà amb força a diverses comarques

3 min

BarcelonaLes pluges de les últimes hores han estat molt destacades a les comarques del litoral i prelitoral de Girona, on molts registres han acumulat entre 30 i 40 l/m², però localment més, quantitats que en aquesta zona feia quasi mig any que no es registraven (totes les dades i imatges de les pluges les podreu trobar al final d'aquesta notícia). De cara al dimarts, els ruixats seran pràcticament història, però atenció amb la important nevada al Pirineu i les ventades en algunes comarques.

Dimarts: neu i ventades

La nevada que s’espera al Pirineu serà molt important, potser la més destacada d'aquest hivern. Nevarà especialment amb ganes i de manera contínua a la cara nord en pràcticament totes les cotes, però saltant puntualment a la cara sud, sobretot als cims, amb torb a causa de les fortes ventades. Molta precaució: situació molt adversa dimarts a alta muntanya.

El temporal podria acumular entre dilluns, dimarts i dimecres al matí més de 20 centímetres a partir dels 1.200 metres a les comarques més afectades: la Vall d’Aran i el nord del Pallars Sobirà i de l’Alta Ribagorça. El Meteocat té activades alertes en aquest sentit.

Pel que fa al vent, a més de bufar amb molta força als cims del Pirineu i del Prepirineu, també es notarà amb ganes el mestral i la tramuntana a l’Empordà i al sud del país, sobretot a les Terres de l’Ebre. Les ratxes més fortes poden superar els 80 o 100 km/h amb temporal marítim a tota la Costa Brava. El Meteocat també ha activat alertes per fortes ventades i mala mar.

Tot plegat, amb temperatures semblants o lleugerament més altes a la majoria de comarques, però baixaran clarament al Pirineu amb fred ben viu. Ambient de ple hivern a tota la serralada i fresc a la resta del país, amb cel variable i tan sols algun xàfec a l’Alt Empordà i zones pròximes.

Dimecres: clara millora del temps

De cara a dimecres, la nevada acabarà desapareixent del Pirineu i les ventades aniran clarament a menys, sense acabar de desaparèixer del tot, amb temporal marítim encara a la Costa Brava. Cel variable, però sense risc de precipitacions.

Nous canvis a finals de setmana

Després d’una treva entre dimecres i dijous, a partir de divendres i durant el cap de setmana els ruixats tornaran a caure en algunes comarques de manera irregular i es reactivarà la nevada a la cara nord del Pirineu. No obstant això, continuem sense veure pluges generals i generoses a la vista.

Balanç dels xàfecs

La tongada de xàfecs i tronades de dilluns a la tarda ha estat molt important a les comarques de Girona, on han anat caient durant força hores i han deixat molts registres de 20 a 40 l/m², però localment més. Destaquen els excepcionals 88 l/m² caiguts a Calonge (Baix Empordà), 44 a Castell d'Aro (Baix Empordà), 35 a Cassà de la Selva (Gironès), 31 a Roses (Alt Empordà) o 30 a Castelló d'Empúries (Alt Empordà) i a Girona ciutat.

Una aigua molt benvinguda i que, en conjunt, no ha fet mal, tot i caure en alguns moments amb força i amb calamarsa. Des d'agost o setembre de l'any passat, depenent del cas, que no hi plovia tant en aquesta zona del país.

També s'ha vist nevar a partir d'uns 1.200 metres o per sota als Ports i al Pirineu i Prepirineu orientals. La neu ha deixat paisatges enfarinats en poblacions com ara Molló (Ripollès). Els ruixats també han aparegut de manera més dispersa en comarques de Barcelona, a l'Ebre, al Pirineu i al Prepirineu. La nevada ha anat a més a la cara nord del Pirineu, on es mantindrà dimarts.

stats