Temporal
previsions 08/02/2023

La méteo: ruixats puntuals i nits més fredes abans del cap de setmana

Aquest dijous encara hi haurà nevades aïllades en cotes baixes. El termòmetre no tocarà fons fins divendres

3 min

BarcelonaEls ruixats segueixen apareixent de forma inconnexa i més aviat feble, però al llarg del dia han afectat força comarques, sobretot les de Girona. Des de les vuit del matí fins a les sis de la tarda destaquen els 16 l/m² acumulats al parc natural dels Ports, també els 9 de Castell d'Aro, els 7 de la Bisbal d'Empordà, els 6 de Roses o els 5 de Camarasa. Aquest migdia la temperatura ha pujat una mica més que ahir, però no s'ha arribat als 15 graus enlloc. De mitjana aquest migdia hi ha hagut 3 graus menys dels que tocaria per a l'època.

Des d'ahir s'han acumulat 104 l/m² al Puig Sesolles del Montseny, 88 a Tivissa, 75 a Horta de Sant Joan, 73 a Mas de Barberans i 70 a Falset. Aquesta tongada de precipitacions ha sigut molt general, però només al Montseny hi ha hagut més precipitació que a les Terres de l'Ebre. Al Montseny ahir va ser el dia amb més precipitació des del temporal Gloria. En general ahir a Catalunya va ser el dia amb més precipitació des del mes de maig de l'any passat.

Suma de la precipitació diària a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

D'entre els gruixos de neu més abundants de les últimes hores cal destacar els 35 cm de Molló, els 32 de Ciuret (Vidrà), els 31 d'Ulldeter o els 22 de Sant Pau de Segúries i del parc natural dels Ports. Al Montseny la nevada sembla que també ha superat els 25 cm com semblen indicar fotografies d'alguns observadors. Les pluges i nevades d'aquest dimarts serviran, segur, per aturar la baixada de les reserves als embassaments durant una o dues setmanes, però no seran ni de bon tros cap solució per a la sequera.

Nits més fredes a curt termini

Demà les estones de sol aniran guanyant protagonisme, però el temps encara serà una mica insegur en aquestes mateixes comarques del nord-est, a l'extrem sud de Catalunya o fins i tot a Ponent. Totes aquestes precipitacions ja seran molt més minses i testimonials que les d'ahir. El vent continuarà bufant humit, d'entre llevant i gregal, però cada cop serà més feble. Ahir el temporal va provocar onades amb una altura màxima de 10,7 metres a prop de Begur i un pic de 10 metres a Barcelona, segons dades de les boies de mesura de Ports de l'Estat.

La temperatura encara no ha tocat fons. Dijous serà el moment de la setmana en què tindrem més aire fred a sobre, un aspecte que es notarà sobretot en les temperatures nocturnes. L'obertura de clarianes, la neu acumulada i el fet que el vent afluixi faran que les pròximes nits siguin purament d'hivern i que les glaçades tornin a ser intenses en moltes comarques. Les matinades de divendres i de dissabte seran les més gèlides de la setmana, però difícilment s'arribarà a valors tan baixos com els de la fredorada del gener.

De cara al cap de setmana l'anticicló s'imposarà i el sol predominarà de manera general. Tornarem a entrar en una fase de temps assolellat i només amb boires matinals que s'allargarà com a mínim fins dimarts. Als matins farà fred, però al migdia la temperatura s'enfilarà fins als 15 graus en moltes comarques. El cap de setmana que s'acosta no serà tan primaveral com l'anterior, però de cara a l'inici de la setmana que ve la temperatura serà més pròpia de març que de febrer. Entre dimecres i dijous que ve arribarà un nou sistema frontal que pot deixar algunes gotes en diverses comarques, però a hores d'ara és poc probable que aquesta tongada de precipitació sigui gaire destacable.

Després d'un cap de setmana en què la temperatura va arribar a pujar gairebé set graus per sobre del que tocaria, ara hem entrat en una fase altre cop de fred intens. Aquest dimarts al migdia de mitjana a Catalunya hi va haver 4,5 graus menys dels que tocaria per a l'època, cosa que suposa que des de dissabte la temperatura ha baixat 11 graus de mitjana.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat
stats