La méteo

La méteo: nous canvis i possible nova regada a finals de Setmana Santa

Aniran creuant fronts i el més actiu arribaria de cara al cap de setmana

3 min

BarcelonaLes pluges i nevades de dilluns i dimarts han deixat quantitats d'aigua prou positives, mentre que el fred d'hivern ha tornat sobtadament aquest dimecres al matí. Des de principis de març que no feia tant fred, però localment a alta muntanya des del gener (trobareu el balanç de temperatures i de les pluges al final d’aquesta informació). Els ruixats faran una pausa dimecres al matí amb sol i fred, però nous fronts mantindran la situació molt canviant i amb una mica de tot al llarg de la Setmana Santa.

Dimecres: calma i fred matinal

Durant el matí de dimecres tindrem una treva amb més sol que núvols i sense precipitacions enlloc. Ens llevarem amb glaçades a l'interior i força fred, més del que tocaria en aquesta època de l’any i més propi de finals d'hivern. S'anirà reforçant el vent de ponent al centre i al sud del país, però serà especialment fort al País Valencià i al sud de les Balears. Precaució amb les fortes ventades en aquestes zones.

A partir del migdia i durant la tarda s’anirà acostant un nou front atlàntic força desgastat. Els intervals de núvols augmentaran d’oest a est i arribaran alguns ruixats dispersos i febles per Ponent, l'Ebre i el Pirineu de Lleida. No es descarta alguna gotellada o ruixat aïllat a la resta del país. Ben poca cosa. Al tard la precipitació anirà a més a l'oest.

Les temperatures remuntaran una mica al migdia, però es mantindran a ratlla amb moltes màximes de 13 a 17 ºC, més altes al sud. El vent girarà a garbí amb ratxes localment moderades o fortes en general, especialment en zones elevades, com ara els cims del Pirineu i el Prepirineu. Aquest vent mantindrà una situació marítima molt alterada. El Meteocat ha activat alertes per vent i onades que poden superar els 2,5 metres d’altura.

Dijous i divendres: una mica de tot

La inestabilitat es mantindrà amb la influència de fronts atlàntics. No obstant això, s’espera poca aigua en la majoria de comarques. Arribaran precipitacions al Pirineu i Prepirineu de Lleida, sobretot a la cara sud, amb una cota de neu que anirà pujant fins als 1.600 o 2.000 metres. Anirem sumant litres en aquestes àrees.

També cauran alguns ruixats en zones pròximes, com ara a Ponent o a la resta del Pirineu i el Prepirineu. Tampoc es descarten gotellades disperses a la resta del país, amb cel canviant i vent del sud. Les temperatures pujaran més, i hi haurà un ambient cada cop més suau als migdies.

Final de Setmana Santa: més aigua

Els mapes mantenen que el cap de setmana tindrem noves precipitacions. Tant dissabte com diumenge podem tenir un parell de tongades de xàfecs que afectarien gran part del país, especialment la meitat nord. Un temps clarament més mogut, amb un ambient més fresc o fred que coincidirà amb els dies en què la majoria de gent té vacances. Tot plegat ho anirem acotant.

Balanç de la pluja i el fred

Dilluns i dimarts les pluges han caigut a tot arreu, tot i que de forma intermitent. Hem anat regant i remullant el terreny i sumant litres a poc a poc i sense fer mal. En gran part de Catalunya s’han acumulat entre 10 i 20 l/m², però localment més. Els gruixos de neu superen els 5 o 10 centímetres de neu nova al Pirineu oriental i els 20 a l'occidental.

En punts sobretot de Ponent, l’Ebre, el Pirineu, el Prepirineu i en algun tram costaner és on més aigua s'ha acumulat, amb entre 30 i 60 l/m². A continuació podeu consultar el balanç de pluja amb les quantitats més importants acumulades a les estacions del Meteocat entre dilluns i dimarts:

Pel que fa a les temperatures, l'entrada d'una massa d'aire clarament més fred ha fet que aquest dimecres al matí tinguéssim fins a 10 graus menys que dimarts a la mateixa hora en diversos casos. Fred hivernal amb glaçades extenses i intenses al Pirineu i en alguns punts de l'interior. Des de principis de març que no feia tant fred, però localment en algunes zones elevades no baixava tant el termòmetre des del mes de gener. És el cas d'Ulldeter (2400m, Ripollès), on s'ha arribat a una mínima de -11,4ºC , dades que no es registraven des del cap de setmana de Reis en aquesta estació.

També destaquen els -12ºC de mínima a Boí (2500m, Alta Ribagorça), -11ºC a Ulldeter (2400m, Ripollès), -4ºC al Puig Sesolles (1600m, Vallès Oriental) o a Molló (Ripollès) i al voltant dels -3ºC a Vielha (Vall d'Aran), al Pont de Suert (Alta Ribagorça), a Prades (Baix Camp) o a Oliola (Noguera).

stats