La méteo: rum-rum de noves pluges encara molt inconcret
Com més avanci la setmana més inestabilitat hi haurà. Al Pirineu i en comarques de Girona és on més probable que torni a ploure amb ganes
BarcelonaTarda de sol i ruixats molt puntuals en comarques bàsicament de Barcelona. Precipitacions que ronden a prop de les comarques més poblades, però que amb prou feina passen de ser gotellades. Fins a les 16 h s'ha acumulat 1 l/m² a Granollers i mig a Caldes de Montbui. El vent és un altre dels grans protagonistes del dia. La tramuntana bufa amb ratxes fortes al nord de la Costa Brava, destaquen els cops de 120 km/h a Portbou, de 87 a Espolla, de 86 a Maçanet de Cabrenys i de 81 al Perelló i a l'Escala. Els pròxims dies el vent de nord no serà tan fort, però seguirà bufant, girarà més a gregal i això farà que es deixi sentir de forma més general a la Costa Brava.
Durant bona part del dia continuarà nevant i plovent al vessant nord del Pirineu, però aquí les precipitacions tendiran a minvar amb el pas de les hores. Des d'ahir s'han acumulat 24 l/m² a Certascan, al Lac Redon i a Sasseuva, estacions d'alta muntanya de la Vall d'Aran i del nord del Pallars, on els sensors detecten gruixos de neu acumulats d'entre 15 i 25 cm. Avui les temperatures més altes s'han tornat a donar en punts de cost del sud del país, on el vent mestral arriba reescalfat. Destaquen els 28,6 °C de Tarragona, els 27,6 de Torredembarra o els 26,6 de Valls. En general les temperatures han sigut molt normals per a l'època.
Demà hi haurà alguns núvols més, però com a molt s'escaparan ruixats molt aïllats en punts de la Catalunya Central o de nit i matinada entre el Garraf i les Terres de l'Ebre. Dijous aquests ruixats molt dispersos seran una mica més probables, sobretot al Prepirineu, a la Catalunya Central i també al prelitoral central.
Amb el pas dels dies la inestabilitat anirà a més al Mediterrani occidental, però els models de previsió encara no defineixen quines zones poden ser les més beneficiades per les pluges que s'entreveuen de cara al cap de setmana. A poc a poc va guanyant protagonisme un possible escenari en què les precipitacions puguin ser destacables o fins i tot abundants en algunes comarques del nord i del nord-est. Encara hi ha molta incertesa en el pronòstic, però on és més probable que plogui durant el cap de setmana és en comarques de Girona i punts del Pirineu. La diferència respecte de les pluges de les últimes setmanes és que aquesta vegada podrien arribar a ser precipitacions més continuades. Cal insistir en el fet que la previsió encara és poc clara i que aquestes pluges no estan assegurades. La bona notícia és que les possibilitats de pluja no només s'entreveuen el cap de setmana, sinó també en l'inici de la setmana que ve.

A més llarg termini les perspectives són força bones. No sembla que s'hagi d'estroncar la possibilitat de noves pluges com a mínim fins a final de mes. Els mapes d'anomalia de precipitació prevista per setmanes del Centre Europeu de Prediccions apunten a un escenari en què persistiria el bloqueig anticiclònic al nord d'Europa i, per tant, la possibilitat que pluges destacables afectin el sud del continent i també Catalunya.

Malgrat els ruixats de les últimes setmanes, algunes ratxes seques ja són molt llargues: a Lleida ja fa 79 dies que no plou com a mínim 1 l/m², a Mollerussa la ratxa seca és de 81 dies. Són dades molt poc habituals. Amb dades des del 1960, a Lleida només hi ha hagut tres ratxes seques més llargues que aquesta: entre la tardor i l'hivern del 2011-2012 va haver-hi 119 dies sense pluja a Lleida. Una cosa similar va passar entre el 1999 i el 2000, en què van ser 96 dies. L'estiu del 1988 també hi va haver 97 dies sense pluja, però una ratxa tan llarga com la d'enguany en plena primavera és inèdita.
Pel que fa a la temperatura, l'ambient continuarà sent normal per a l'època o fins i tot fresc en alguns moments de la setmana. Entre dimecres i dijous una nova entrada d'aire fred tornarà a fer baixar el termòmetre i evitarà que la calor sigui notòria. Aquest ambient força agradable i encara poc calorós durarà tota la setmana i si, com sembla, els núvols van en augment a mesura que passin els dies, podria ser que alguns migdies de la segona part de la setmana tornin a ser més d'abril que de maig, com insinuen els mapes de diferència de temperatura màxima prevista entre avui i els dies vinents.
