previsions 23/09/2021

La méteo: aquest cap de setmana tornarà la calor d'estiu

Dissabte es repetiran alguns ruixats però en general els dies vinents el temps serà més estable

3 min

BarcelonaTarda d'obertura de clarianes. A Catalunya els ruixats han anat desapareixent després d'un matí en què ha plogut sense que hi hagi hagut precipitacions intenses. D'entre les pluges més abundants d'avui destaquen els 29 l/m² de l'Hospitalet de l'Infant, els 21 de Vinyols i els Arcs, els 20 de Tarragona, els 13 de Falset i els 12 del Vendrell. A Barcelona han acabat caient entre 3 i 5 l/m² depenent del barri. En dos dies s'han acumulat 101 l/m² als Alfacs, 99 a l'illa de Buda i 63 a Amposta. Ahir va ser el tercer dia des de finals d'agost que a Amposta se superen els 50 l/m² en una sola jornada. A Amposta des de l'1 de gener fins al 20 d'agost hi havien plogut només 195 l/m²; des de llavors n'han caigut 249.

D'entre les temperatures més altes d'avui destaquen els 27,1 graus de Santa Susanna, els 27 de Cunit, o els 26,8 de Castelló d'Empúries. Les màximes més altes s'han produït a la costa, però en general la mitjana de les màximes ha seguit sent gairebé dos graus més baixa del que seria habitual en aquesta època de l'any.

Avui els núvols, la pluja i el vent han fet que al migdia la sensació tèrmica fos de tardor, però ja comença a haver-hi símptomes que el fred dels últims dies està marxant. Després d'algunes nits en què la mitjana de les temperatures mínimes per al conjunt de Catalunya havia arribat a baixar fins als 10 graus, avui s'ha situat en 12,1, un valor més normal per a l'època en el context dels últims anys.

La calor revifarà notablement els pròxims dies. L'obertura de clarianes i una entrada d'aire més càlid faran que demà ja es noti una pujada clara de la temperatura. De cara a dissabte i diumenge, algunes màximes fregaran els 30 graus a Ponent i a la Catalunya Central, i la sensació tèrmica fins i tot superarà aquest llindar a la costa. La massa d'aire càlid afectarà especialment les Balears, on la sensació tèrmica podria arribar fins als 35 graus en l'inici del cap de setmana. Un cop més, l'estiu revifa ja entrada la tardor. La calor anirà disminuint a mesura que avanci la setmana que ve, però com a mínim fins dimecres o dijous no es tornarà a notar un ambient clarament de tardor.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de demà.

Pel que fa a l'estat del cel, demà farà més sol, tot i que hi haurà estones de cel enterbolit o mig ennuvolat. Gairebé no plourà enlloc: descarregaran alguns ruixats a l'Aragó a la tarda, però si arriben a la Franja serà només de manera aïllada.

Després d'uns dies de moure's cap a l'oest, dissabte la bossa d'aire fred en altura que està alterant el temps dels últims dies avançarà un altre cop cap al Mediterrani, però ja més desgastada. En general dissabte els núvols seran poc abundants, però a la tarda i al vespre podrien reaparèixer alguns xàfecs i tempestes al Pirineu i Prepirineu, sobretot al sector occidental de la serralada. Diumenge també farà sol i el risc de xàfec anirà a la baixa.

Sembla que després d'uns quants dies d'encadenar tongades de ruixats i tempestes força seguides, entre diumenge i mitjans de la setmana que ve el temps serà més tranquil amb força sol. Temps de final d'estiu.

Avui el vent seguirà bufant moderat de gregal a la costa i el mar seguirà molt alterat, sobretot a les Terres de l'Ebre i al País Valencià, on les onades poden arribar a superar els 2 metres d'altura.

Probabiltat en tant per cent que dissabte plogui amb ganes (més de 5 l/m2).

La gota freda segueix fent estralls

Aquest matí hi ha hagut aiguats molt estacionaris a Mallorca que han provocat inundacions a l'est de l'illa. La carretera de Santanyí a Colònia de Sant Jordi ha quedat tallada per acumulació d'aigua. També s'ha hagut de tallar la carretera entre Cas Concos i Santanyí. Nombrosos camps han quedat completament negats d'aigua. Diverses estacions no oficials ubicades a s'Alqueria Blanca i al Puig de Consolació han registrat acumulacions que se situen al voltant dels 140 l/m², 74 dels quals caiguts en només una hora.

La gota freda també afecta altres parts de la Península. Un dels punts calents avui han sigut municipis com Lepe i Isla Cristina, a Huelva, on un fort aiguat ha provocat inundacions importants que han arrossegat un gran nombre de cotxes. Molts carrers han quedat totalment inundats i els serveis d'emergències han hagut d'atendre més de 300 incidències. Al municipi de Cartaya, just a l'est de Lepe han caigut 112 l/m² en només una hora, segons dades de l'AEMET.

stats