La méteo

Les pluges poden regar tot el país i beneficiar les conques internes

El temps es mantindrà mogut tot el cap de setmana i entre diumenge i dilluns arribaran les precipitacions més destacades

3 min
La pluja tornarà a fer acte de presència a moltes comarques.

El temps mogut anirà a més aquest cap de setmana després dels xàfecs que han descarregat en les últimes hores en algunes zones i que localment han anat acompanyats de tempesta i calamarsa (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació). Dissabte els ruixats poden caure de forma dispersa a qualsevol punt, però amb precipitacions més contínues a la cara sud del Pirineu i del Prepirineu. Serà entre diumenge i sobretot dilluns quan s’esperen pluges més generals i generoses. Se'ns tira al damunt un embossament d'aire fred que ens impulsarà inestabilitat i vents humits de mar cap a terra. Una situació que serà un bon impuls per als pantans de les conques internes.

Dissabte: temps mogut

Serà una jornada de temps molt canviant i mogut. A primera hora hi haurà força núvols arreu amb ruixats febles en qualsevol punt, i després el cel serà més variable amb encara alguns xàfecs, més concentrats a l’interior. No estarà plovent tot el dia ni a tot arreu, però serà un dia inestable. A la cara sud del Pirineu i del Prepirineu (sobretot l’occidental) s’hi esperen precipitacions més contínues durant tot el dia, sense descartar-hi alguna tronada acompanyada de calamarsa. La cota de neu es mourà entre els 1.800 i els 2.000 metres, localment per sota.

A la tarda també arribaran xàfecs més destacats per Ponent. En aquest sentit, el Meteocat ha activat alertes per tempestes localment fortes a l’interior de l’Ebre i a gran part de les comarques de Lleida, així com per acumulacions d’aigua que poden superar els 100 l/m² al Pirineu i Prepirineu de Lleida.

Pel que fa a les temperatures, es mantindran a ratlla amb fresca en general. Moltes màximes es mouran entre els 15 i els 20 °C, més altes puntualment al sud i a Ponent. Les mínimes pujaran clarament amb fred més moderat per la presència de nuvolositat de nit. Atenció amb la forta ventada de sud que es deixarà notar sobretot als cims del Pirineu i en altres zones elevades, així com a la costa amb mala mar.

Diumenge: més pluja

Tot i que els mapes discrepen encara una mica sobre el repartiment d’aigua diumenge, sembla que les precipitacions aniran a més. Pot ser un dia gris i plujós entre les comarques de Girona i de Barcelona, així com en zones del Pirineu i del Prepirineu. De nou, no es descarta alguna tempesta intensa. A la resta també hi podran caure ruixats més dispersos. Tot plegat, amb vents de mar cap a terra, situació marítima alterada i temperatures una mica més baixes.

Dilluns: regada general

Els mapes mantenen que dilluns tindrem una regada general, amb pluges que serien extenses i generoses, especialment a les capçaleres dels principals rius de les conques internes. I sembla que la inestabilitat encara es mantindria uns quants dies. Les precipitacions seran tot un bàlsam per als pantans en plena sequera i poden arribar a acumular més de 100 o 150 l/m² al nord del país al llarg de tots aquests dies.

Balanç dels xàfecs de les últimes hores

Els xàfecs i les tempestes han aparegut en zones concretes del país entre divendres a la tarda i dissabte a la matinada, però allà on han caigut ha estat amb força i localment amb calamarsa. Divendres la comarca més afectada va ser l'Alt Empordà, amb 21 l/m² caiguts en poca estona a Borrassà i al pantà de Darnius-Boadella, però durant la matinada i el matí de dissabte la pluja ha estat més abundant al terç oest del país, amb 40 l/m² a Raimat (Segrià) i més de 100 l/m² a Espot (2.519 m), al Pallars Sobirà.

stats