La méteo

Les pluges tornaran a regar tot el país com a preludi d'una setmana inestable

La calor començarà a afluixar després d'uns dies d'ambient càlid i estiuenc

2 min
Els ruixats i les tronades faran acte de presència a moltes comarques.

La calor va tornar a ser intensa i de ple estiu dissabte, amb unes temperatures que van tornar a superar els 30 °C i els 34 °C en molts punts, tot i que el mercuri ja es va enfilar una mica menys que en dies anteriors. Dissabte ja vam veure els primers ruixats, que durant la matinada de diumenge han afectat més comarques (trobareu totes les dades al final d’aquesta informació), el preludi d'un canvi de temps que a partir d'avui ens portarà xàfecs i tronades. El cap de setmana acabarà ben diferent de com comença.

Diumenge al matí, canvi de temps important

L’arribada d’una bossa d’aire fred provocarà un canvi de temps radical. Entre la matinada, el matí i el migdia poden caure ruixats en qualsevol lloc del país. Durant la primera meitat de la jornada afectaran principalment la meitat sud i oest del territori, tot i que ja podran afectar altres comarques litorals i anar acompanyats de tempesta. La sensació tèrmica de primera hora podrà enganyar algunes persones, ja que la temperatura serà similar a la de dissabte en alguns punts, però en molts casos la temperatura mínima es donarà al final de la jornada.

Diumenge a la tarda, tempestes localment intenses

Durant la segona meitat del dia els ruixats aniran a més a la meitat nord i est i afectaran més comarques. Seran intensos i podran deixar més de 20 l/m² en tan sols mitja hora en força comarques, especialment a les de la Catalunya Central (Bages, Berguedà, Lluçanès, Moianès i Osona) i a la Selva, on l'avís del Servei Meteorològic de Catalunya és de grau 3 sobre 6.

Dilluns, més pluja i fresca

Entre dilluns i dimecres tindrem noves tongades de xàfecs i tempestes en moltes comarques. Dilluns seran localment forts a les comarques pirinenques i al nord-est del país i podran tornar a anar acompanyats de pedra o calamarsa. Bones notícies per continuar aportant aigua als embassaments.

A partir de dimarts, més xàfecs i un mercuri molt frenat

Un temps clarament més mogut i primaveral dominarà durant bona part de la setmana, amb ruixats dispersos i més o menys extensos depenent del dia i amb unes temperatures a ratlla que deixaran valors normals per a l’època, fins i tot una mica per sota de la mitjana en alguns casos, després d'una setmana de calor estiuenca. De moment no es veuen noves calorades a la vista.

Balanç de la calor i dels primers ruixats

La calor va afluixar encara més dissabte, amb màximes que amb prou feines van superar els 34 °C, tot i que durant la nit de divendres a dissabte les mínimes van ser molt elevades i no van baixar dels 20 °C en molts llocs, amb 23,6 °C al centre de Barcelona, 20,9 °C a Viladecans (Baix Llobregat) o 20 °C a Lleida.

A més, dissabte ja van caure els primers ruixats, concentrats a la meitat nord i a Ponent. Destaquen els 11 l/m² a Sasseuva (Vall d'Aran), els 6 a Núria (Ripollès) o els 5 de Guardiola de Berguedà, acompanyats de fang per la presència de pols en suspensió. Durant la matinada i el matí de diumenge els xàfecs ja han deixat 30 l/m² a Nulles (Alt Camp), 18 a Constantí (Tarragonès), 13 a Solsona i 11 a Sant Pau de Segúries (Ripollès).

stats