La méteo
previsions 06/02/2023

La méteo: tongada de pluja, neu abundant a cotes baixes i temporal de mar

Aquest dimarts serà el dia més mogut de la setmana. La neu pot acumular gruixos de més de 25 cm fora del Pirineu

4 min

BarcelonaTarda plenament d'hivern. Després d'un cap de setmana en què la temperatura va arribar a pujar gairebé set graus per sobre del que tocaria, avui el termòmetre s'ha desplomat sis graus de mitjana a Catalunya, una baixada que és de nou graus des de dissabte. De set graus més dels que tocaria hem passat a una anomalia negativa de dos graus. Aquestes dades són una mitjana de Catalunya, però de forma local la baixada ha sigut més forta. A Girona, per exemple, el termòmetre ha baixat 13 graus en 24 hores.

Diferència entre la temperatura d'avui a les 16.30 h i la d'ahir a la mateixa hora

Durant el dia han continuat apareixent ruixats molt dispersos i irregulars que han afectat tant comarques del nord-est com les Terres de l'Ebre. La neu ha caigut amb ganes als Ports en alguns moments i alguns ruixats han anat acompanyats també de calabruix a la Costa Brava a primera hora. D'entre les quantitats més importants recollides fins a les 17 h destaquen els 27 l/m² de Roses, els 14 de Torroella de Montgrí, els 13 de Portbou, els 12 de Cassà de la Selva o els 8 de la Bisbal d'Empordà. El vent bufa amb ganes i ha arribat a ratxes de 106 km/h a Portbou, de 105 al Puig Sesolles, de 90 al Pantà de Darnius-Boadella i de 70 al Port de Barcelona. La boia de mesura pròxima al Cap de Begur ja ha mesurat onades amb una altura significant de més de 5 metres, i el temporal s'endurirà demà. El Meteocat té actiu un avís de perill molt alt per mala mar de cara a dimarts.

Demà les pluges i nevades seran molt més protagonistes i extenses. Aquest dimarts el paraigua farà falta gairebé arreu i en moltes comarques de la costa i del prelitoral s'acumularan precipitacions que com a mínim arribaran als 20 o 30 l/m². La cota de neu no serà tan baixa com avui, però se seguirà movent entre els 600 i els 800 metres, cosa que fa pensar en emblanquinades importants a les cotes baixes del Pirineu Oriental i a la Serralada Transversal.

El Meteocat alerta de gruixos que poden superar els 10 cm a partir dels 800 metres, però també avisa que la cota pot arribar a baixar fins als 400. Aquest matí l'avís per neu ha pujat a perill alt en cinc comarques: la Selva, el Vallès Oriental, Osona, la Garrotxa i el Ripollès, i una quinzena més de comarques prelitorals i centrals tenen també un avís de perill moderat per la mateixa circumstància. En punts alts d'aquestes comarques és possible que les acumulacions de neu puguin arribar a ser de més de 20 o 25 cm. Protecció Civil té activat el pla Neucat en fase d'alerta.

Avís per neu de cara a dimarts

Les precipitacions arribaran ja a primera hora a les comarques de Girona i amb el pas de les hores s'aniran desplaçant cap a comarques més centrals i del sud. Segurament demà les quantitats més abundants de precipitació s'acumularan precisament al Pirineu Oriental i a la Serralada Transversal, on es podrien arribar a recollir més de 50 o 60 l/m² al final del dia, pluges i nevades molt benvingudes i que també seran destacables al nord de les Balears.

El vent serà un altre factor destacable d'avui i demà, no només als indrets on sol ser habitual, sinó també en molts altres punts de la costa i del prelitoral. Bufarà amb ratxes que en molts casos superaran els 50 km/h, cosa que afavorirà la sensació de fred. El Meteocat té actius avisos de perill molt alt per mala mar. La situació marítima més complicada no arribarà fins demà a la tarda, moment en el qual podria haver-hi onades de més de 5 metres, sobretot al delta de l'Ebre on al vespre el vent bufarà especialment fort.

La segona part de la setmana no serà tan moguda, però, en canvi, serà quan el fred intens es deixarà sentir més a les nits. Dimecres les precipitacions més destacables ja se centraran al País Valencià, però seguiran caient algunes nevades al Pirineu Oriental, i ruixats puntuals en altres comarques de Girona i a l'extrem sud de Catalunya. Dijous les clarianes aniran guanyant protagonisme i de cara al cap de setmana el més probable és un escenari de temps estable i assolellat.

La temperatura tocarà fons entre dijous i divendres. Tornaran les glaçades extenses i el cap de setmana encara serà purament d'hivern tot i que la temperatura ja comenci a remuntar. Malgrat tot, aquesta setmana el fred serà més proporcionalment notable de dia que no de nit. A llarg termini l'escenari més probable és el d'una pujada progressiva del termòmetre, que faci que arribem a mitjans de febrer amb temperatures força agradables, no tan altes com les d'aquest dissabte passat, però superiors al que caldria esperar per a l'època. Aquest dissabte al migdia el termòmetre es va arribar a enfilar gairebé 7 graus per sobre de la mitjana, les màximes van ser les habituals d'un dia de mitjans d'abril si agafem com a referència els últims 13 anys.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Les pluges i nevades que arribaran demà serviran segur per aturar la baixada de les reserves als embassaments durant una o dues setmanes, però no seran ni de bon tros cap solució per a la sequera. El nivell dels embassaments de les conques internes està a punt de baixar del 28,5% i a llarg termini no hi ha indicis que després de la ploguda i nevada de demà hagin d'arribar noves precipitacions mínimament importants com a mínim fins al 20 de febrer.

stats