La méteo
previsions 26/06/2022

La pròxima calorada ja té data d'arribada

El mes de juny l'acabarem de passar amb temperatures força agradables, però la primera setmana de juliol serà tòrrida

2 min
Sortida de sol mig ennuvolada des de Sant Pere de Torelló, a Osona.
Escolta aquí la previsió del temps

Aquesta matinada el termòmetre no ha baixat dels 20 graus a la façana litoral i només a les comarques de muntanya s'han registrat mínimes inferiors als 15. Temperatures absolutament normals per a l'època de l'any que també s'han repetit al migdia, amb màximes que fins i tot han reculat lleugerament respecte a les d'ahir i que s'han mogut entre uns agradables 26 i 31 ºC al conjunt del país. De fet, els valors més alts d'aquest diumenge han sigut els 33 ºC de Montesquiu i de Lleida i els 32 d'Artés i de Girona. El vent de llevant no ha bufat amb força però ha sigut persistent durant tota la jornada, mantenint els termòmetres a ratlla prop de mar i deixant una situació marítima una mica alterada, amb mar de fons i onades de més d'un metre a la Costa Daurada.

Un diumenge poc calorós i amb moltes hores de cel clar. De totes maneres, el pas de la cua d'una línia frontal ha fet que fins a mig matí els núvols fessin la guitza al terç occidental de Catalunya i que fins i tot s'escapessin alguns petits ruixats al Pirineu de Lleida. Al migdia el sol ha guanyat protagonisme arreu, però havent dinat han tornat a créixer nuvolades en punts de muntanya i cap al tard reapareixeran els xàfecs curts i dispersos en comarques com ara el Pallars, l'Alta Ribagorça o l'Alt Urgell.

Acumulació de pluja prevista per demà dilluns.

La setmana l'encetarem amb un temps més insegur i variable. Dilluns podrà ploure a qualsevol indret, tot i que serà menys probable a la Costa Brava i a les Terres de l'Ebre i només es recolliran més de 10 o 15 l/m² en indrets del Pirineu. La presència de més intervals de núvols farà que el contrast tèrmic entre el dia i la nit sigui més reduït, amb certa xafogor a primera hora però amb temperatures diürnes que seran fins i tot fresques per a l'època de l'any. La tramuntana es deixarà notar a l'Empordà, amb ratxes que superaran els 80 km/h al nord del cap de Creus.

Diferència de temperatura diürna prevista entre avui i dissabte que ve.

Les últimes actualitzacions dels mapes del temps confirmen que dilluns serà l'únic dia passat per aigua de la setmana –potser diumenge vinent reapareixen els ruixats de tarda al Pirineu– i que les temperatures es mantindran a ratlla fins divendres. Però a partir del cap de setmana que ve ens tornarà a afectar una bombolla d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica: dissabte els termòmetres repuntaran 4 o 5 graus de manera sobtada i ja es podran fregar els 40 ºC als sectors més càlids del país. I, ara mateix, sembla que diumenge el mercuri encara guanyaria dos o tres graus més i que la primera setmana completa de juliol la passaríem amb calor de plena canícula, amb registres d'entre 37 i 42 ºC en moltes comarques interiors.

stats