La méteo
previsions 09/02/2023

La méteo: cap de setmana d'anticicló però amb nits més fredes

A partir de dimecres que ve podríem entrar en una nova fase de temps inestable

2 min

BarcelonaAquest dijous ha tornat a ser un dia fred tot i les clarianes. Les màximes més altes amb prou feina han superat els 13 graus i de mitjana a Catalunya les màximes han tornat a ser gairebé 3 graus més baixes del que tocaria per a l'època. Encara hi ha hagut alguns ruixats cada cop més aïllats que han acumulat 4 l/m² a Viladrau o 3 a Castell d'Aro i Cassà de la Selva.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

Ahir al vespre la nevada va tornar a guanyar protagonisme sobretot en alguns punts del Prepirineu, on es van arribar a acumular més de 2 o 3 cm de neu. Els ruixats van afectar sobretot comarques de l'oest. Entre ahir a les 19 h i avui a les 7 h destaquen els 16 l/m² acumulats a Alcarràs, els 15 de la Pobla de Segur, els 14 de Torres de Segre, els 11 del Pont de Suert o els 10 de Tremp.

L'obertura de clarianes, la neu que queda i el fet que el vent afluixi faran que les nits vinents siguin purament d'hivern i que les glaçades tornin a ser intenses en moltes comarques. Les matinades de divendres i de dissabte seran les més gèlides de la setmana, però difícilment s'arribarà a valors tan baixos com els de la fredorada del gener. En canvi, els migdies del cap de setmana seran agradables i amb màximes que tornaran a superar els 15 graus en força comarques. No farà tanta calor com el cap de setmana passat, però l'ambient serà més suau que el de cap altre dia d'aquesta setmana.

A partir de demà començarà una fase d'anticicló. Tornarem a entrar en un període de temps assolellat i només amb boires matinals que s'allargarà com a mínim fins dimarts. A mitjans de la setmana que ve sembla que es despenjarà una nova bossa d'aire fred en altura que pot tornar a oferir possibilitats de pluja al Mediterrani occidental. A hores d'ara no és probable un escenari de pluges i nevades importants, i en tot cas és més probable que aquesta inestabilitat afecti el País Valencià que no pas Catalunya, com veieu en els mapes de probabilitat que arribi a ploure en algun moment del dia, però encara hi ha molta incertesa. Sens dubte és un tipus de configuració atmosfèrica que caldrà seguir de prop, perquè és de les que en un escenari favorable pot generar noves pluges interessants.

Pel que fa a la temperatura a llarg termini, el més probable és que ens estabilitzem en un ambient força normal per a l'època, amb símptomes de final d'hivern al migdia però encara amb força glaçades a primera hora. No hi ha indicis que la setmana que ve hi hagi d'haver cap canvi brusc que provoqui temperatures molt més altes o molt més baixes del que caldria esperar a mitjans de febrer.

El cap de setmana el vent canviarà de sector i tornarà a bufar de garbí després de molts dies de nord. En general es deixarà sentir poc i la situació marítima continuarà millorant un cop passat el temporal.

stats