La méteo
previsions 02/02/2023

La méteo: cap de setmana amb migdies suaus a l'espera que tornin el fred intens i potser la neu

Fins diumenge el temps no canviarà, però a partir de dilluns començarà una nova fredorada que pot anar acompanyada de ruixats de neu a cotes baixes

3 min

BarcelonaAvui és la Candelera, el tradicional punt d'inflexió en què ens preguntem si l'hivern s'allargarà gaire. Diu la dita que si la Candelera riu, el fred és viu, i, si bé avui no serà un dia especialment fred, la previsió a llarg termini sí que apunta clarament a una situació que obligarà a abrigar-se de valent una altra vegada.

Seguim en aquest context d'anticicló que provoca molta diferència entre la temperatura de primera hora i la del migdia. Aquest matí més de la meitat de les estacions de les quals fem seguiment han tornat a baixar sota zero, però més d'un 40% han superat els 15 °C al migdia, el valor més alt des del 15 de gener. D'entre les màximes més altes d'avui destaquen els 19,2 °C de Castelló d'Empúries, o els 18,6 del Vendrell, de Figueres i de Tarragona.

Tant per cent d'observatoris amb temperatura màxima > 15 °C
A partir de dades de 79 estacions del Meteocat

Durant la segona part de la setmana els migdies encara seran una mica més agradables. Entre demà i diumenge les màximes continuaran pujant i cada vegada hi haurà més temperatures al voltant dels 15 °C al migdia. Dissabte està previst que sigui el migdia més agradable de la setmana. La temperatura no pujarà tant a primera hora, de manera que s'anirà accentuant cada vegada més la diferència entre l'ambient fred de primera hora i les temperatures suaus del migdia. Pel que fa a l'estat del cel, a curt i a mitjà termini no hi haurà canvis. La resta de la setmana estarà marcada pel predomini del sol. A primera hora es poden formar boires en fondalades interiors, però difícilment serà una mala visibilitat que duri tot el dia.

A poc a poc es va aclarint també l'escenari de cara a la setmana que ve. Una potent entrada d'aire fred farà que la temperatura comenci a baixar a partir de dilluns, però segurament el termòmetre no tocarà fons fins dijous o divendres. La fredorada serà tan important com les dues que hem tingut durant la segona part del gener, l'arribada de núvols pot fer que de nit les temperatures no caiguin tan avall com en alguns moments de la segona quinzena de gener, però, en canvi, de dia es podrien registrar les temperatures més baixes de l'hivern fins ara. Fixeu-vos que entre la temperatura d'avui i la de dimecres pot haver-hi més de 10 graus de diferència en algunes comarques. És possible que a partir el cap de setmana el fred comenci a minvar, però això encara és poc clar.

També a poc a poc es va aclarint l'estat del cel de la setmana que ve. Avui han augmentat les possibilitats que aquest fred vagi acompanyat d'algunes precipitacions sobretot a l'est de Catalunya, tot i que les possibilitats més altes de precipitació i les quantitats més altes s'entreveuen per ara sobre el mar, entre Catalunya i les Balears. Els mapes de probabilitat que hi arribi a haver precipitació per dies han pujat clarament de color respecte als d'ahir, però la previsió segueix sent poc clara. Entre dimarts i dimecres és quan és més probable aquest temps molt insegur i amb algunes precipitacions tant a Catalunya com sobretot a les Balears i al sud del País Valencià, però fixeu-vos que de cara a dies següents continua la incertesa.

De moment l'escenari més probable és el d'una situació com la de dimarts de la setmana passada, quan es va veure nevar en molts indrets, però les quantitats de precipitació van ser minses. La previsió encara està molt oberta a variacions. És probable que si arriben les precipitacions la cota de neu sigui inferior als 500 metres.

Gener força fred i molt sec

S'ha acabat un gener en què la temperatura mitjana ha sigut en molts indrets més baixa del que caldria esperar per a l'època. El Meteocat ha canviat recentment la referència per calcular les anomalies i l'ha actualitzat al període 1991-2020, cosa que fa més fàcil que hi hagi anomalies fredes, però, tot i mesurar-ho així, aquest gener no ha sigut marcadament fred en general. Només a Viella i en algunes estacions d'alta muntanya del Pirineu l'anomalia ha arribat a superar els -1 graus.

La manca de precipitacions continua. Més enllà d'alguns indrets del Pirineu i del Montsec, les precipitacions d'aquest mes han sigut clarament inferiors a les que caldria esperar per a l'època o gairebé nul·les. A Amposta, Tarragona, Barcelona i Sabadell la precipitació no ha arribat ni a 3 l/m² en tot el mes.

Anomalia de precipitació durant el mes de gener
stats