La méteo
previsions 06/12/2023

Alguns ruixats de cara a divendres i fred raonable fins dissabte

A partir de diumenge encetarem un període de quatre dies de temperatures molt altes per ser desembre

3 min
La vall de Ruda, a la Vall d'Aran, ben blanca aquest divendres
Escolta aquí la previsió del temps

Continuen les temperatures bastant normals per a l'època en aquest inici de desembre, un ambient raonablement fred que seguirà fins dissabte. Aquest migdia no han sigut gaires les estacions que han passat dels 15 graus al migdia. Destaquen els 16,8 °C d'Alcover, els 16,4 de Vinyols i els Arcs i els 16,2 del Prat de Llobregat. A poc a poc durant les últimes setmanes el fred ha anat arribant també pel que fa a les temperatures diürnes.

Tant per cent d'observatoris amb temperatura màxima > 15 °C
A partir de dades de més de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

La resta de la setmana no serà tan hivernal. Demà el termòmetre repuntarà, sobretot de nit, i en general l'inici del cap de setmana estarà marcat per un ambient molt normal per ser desembre. Sense temperatures nocturnes gaire baixes, però amb núvols i vent que afavoriran la sensació de fred.

Demà els núvols seran més espessos, sobretot a l'oest, però ben bé fins a última hora no plourà. Serà durant la nit i fins divendres al migdia que els ruixats aniran apareixent d'oest a est. Poc o molt arribarà a ploure gairebé a tot arreu, però en la majoria de comarques seran pluges que no passaran dels 4 o 5 l/m².

Un cop més les precipitacions més abundants afectaran el Pirineu occidental, però també en moltes comarques de Girona i de la Catalunya Central la precipitació pot arribar a ser una mica més destacable. Sembla bastant clar, però, que la pertorbació no serà tan activa com la de dijous i divendres passat a les capçaleres dels rius.

La cota de neu se situarà entre els 1.400 i els 1.600 metres, però divendres en alguns punts del vessant nord pot arribar a nevar en cotes més baixes, per sota dels 1.000 metres. La neu al fons de les valls no serà, però, una tònica general de la serralada. Els mapes de gruix de neu previst detecten, a més a més, que aquesta neu es fondrà ràpidament amb l'entrada d'aire càlid del cap de setmana.

Dissabte i diumenge seran els dies amb més sol del pont i també les temperatures més altes. Als matins hi haurà bancs de boira en fondalades de la Catalunya Central, però el mestral de divendres evitarà que la boira guanyi gaire presència a Ponent. El cap de setmana circularan bandes de núvols prims que no arribaran a tapar el cel.

A partir de diumenge el termòmetre saltarà molt per sobre del que tocaria per a l'època, i en comarques pròximes a la costa segurament reapareixerà la sensació d'estiuet amb màximes que poden arribar a superar els 20 graus. Les altes temperatures s'allargaran quatre dies, però és bastant probable ja a hores d'ara que a mitjans de desembre un nou canvi de temps faci tornar el termòmetre a valors més normals per a l'època.

El dia amb més vent de la resta de la setmana serà divendres, quan, després del canvi de temps, les ventades siguin protagonistes al terç sud, a l'Empordà i als cims del Pirineu oriental. Res fa pensar que el vent hagi d'allargar-se durant el cap de setmana.

Les previsions pel que fa a noves precipitacions a llarg termini no són gens engrescadores. L'únic canvi de temps destacable a llarg termini és el que hi haurà a mitjans de la setmana que ve, quan sembla probable que reapareguin els ruixats i nevades al Pirineu occidental, però és poc probable que aquests ruixats puguin ser gaire extensos.

L'efecte de les pluges de dijous i divendres passat ja s'ha fos: les reserves dels embassaments de les conques internes ja tornen a baixar al ritme habitual. Els ruixats de la setmana passada amb prou feines han pogut aturar la caiguda de les reserves durant quatre dies.

Evolució de les reserves dels embassaments de les conques internes
stats