La méteo
previsions 06/07/2022

La méteo: les tempestes frenaran el termòmetre, però cal no fer-se il·lusions

Els ruixats s'allargaran fins a primera hora de la nit. La matinada serà més fresca que les anteriors, però el cap de setmana la calor ja tornarà a ser de ple estiu

2 min

BarcelonaTarda de tempestes localment fortes i ruixats molt extensos en comarques del sud i de Ponent. Al voltant de les 17 h una cadena de tempestes molt actives ha entrat per Ponent deixant quantitats importants d'aigua en alguns indrets. Destaquen els 34 l/m² que han caigut en només 11 minuts a Batea, 4,3 dels quals en només 1 minut. Aquestes són algunes de les pluges més abundants d'avui fins a les 20.30 h (dades en l/m²):

  • Batea, 69
  • Vinebre, 43
  • El Soleràs, 40
  • Pantà de Riba-roja, 36
  • Gandesa, 35
  • Ascó, 34
  • Falset, 34
  • Les Borges Blanques, 30
  • Lleida, 23

A les Borges Blanques la ploguda d'avui és la més abundant des del 21 d'abril del 2020. Feia més de dos anys que no plovien 30 l/m2 en un sol dia a la capital de les Garrigues. Mentre a Ponent molts termòmetres marcaven només de 22 o 23 graus aquesta tarda, al nord-est el vent del sud ha disparat la temperatura fins als 34 graus de Banyoles, els 33 de Girona, de Santa Coloma de Farners i de Cales de Montbui.

Els ruixats podran aparèixer gairebé en qualsevol moment del dia, però serà sobretot al migdia i a última hora de la tarda quan se'n formaran més i quan el temps serà més insegur. Cal tenir en compte la possibilitat de tempestes que descarreguin força aigua en poca estona i que puguin anar acompanyades de calamarsa o pedra. L'SMC té actiu un avís per intensitat de pluja que afecta un gran nombre de comarques del Pirineu, de la Catalunya Central i també molts sectors de Ponent i de les Terres de l'Ebre. Al matí el Meteocat considera més probables els xàfecs forts a l'oest i, en canvi, a la tarda al Pirineu oriental i a la Catalunya Central. Al Pirineu occidental i al voltant els Ports és on és més probable que al final del dia s'hagin acumulat més de 20 o 25 l/m².

Els ruixats s'allargaran fins a primera hora de la nit en algun cas, però demà el sol ja predominarà. Demà fins al migdia no es pot descartar alguna gotellada al voltant de Barcelona, al Vallès o al Maresme, però serien fenòmens molt aïllats. També es podrien escapar ruixats puntuals a Mallorca. En general demà farà sol i el temps molt estable s'allargarà com a mínim fins dilluns. Tot fa pensar que durant el cap de setmana les nuvolades que creixin al Pirineu a la tarda seran escasses.

El canvi de temps farà que les nits vinents es dormi millor en general, tot i que no s'espera una refrescada gaire notòria. Les mínimes baixaran amb més facilitat dels 20 graus en comarques interiors i prelitorals, i a la costa el termòmetre no quedarà tan a prop dels 25 graus com els últims dies, però l'ambient serà de ple d'estiu. El cap de setmana farà més calor que demà i que divendres, i la sensació tèrmica de cara a diumenge tornarà a superar els 35 graus. Fins a mitjans de mes res fa pensar en temperatures extremes, però sí que farà calor intensa i plenament canicular.

De les pròximes hores també cal destacar l'entrada de vent de tramuntana i mestral que hi haurà demà, sobretot a la tarda i vespre. El vent bufarà amb ratxes de més de 50 km/h al nord de la Costa Brava, i en menys intensitat el mestral també es deixarà sentir a la vall de l'Ebre. El vent no tindrà continuïtat de cara al cap de setmana.

stats