La méteo

El fred revifarà en l'inici del cap de setmana però s'acosten migdies càlids

Fins a primera hora de la tarda encara cauran ruixats sobtats entre el Barcelonès, el Vallès i el Maresme. Avui el mestral bufarà amb ganes

2 min
Albada purament hivernal aquest dijous a Manlleu
Escolta aquí la previsió del temps

Tot i que aquest matí ha fet força menys fred que ahir, al migdia no la temperatura no ha sigut gaire diferent que en dies anteriors. A poc a poc la suavitat es va imposant, però de mitjana tot just hi ha hagut un grau més del que tocaria per a l'època. El vent de mestral ha empès el termòmetre sobretot al litoral sud. Destaquen dels 18,9 °C de Cunit, els 18,1 d'Alcanar o els 17,9 de Tarragona.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període de referència 2009-2020.

Durant el matí ha seguit plovent i nevant al vessant nord del Pirineu on, així i tot, els gruixos acumulats són discrets. Segons dades dels sensors de les estacions del Metocat s'han acumulat entre 2 i 5 cm de neu a Certascan, al Lac Redon, al Port de la Bonaigua i a Salòria, totes estacions per sobre dels 2.000 metres.

En general les precipitacions d'aquesta nit han sigut minses i només puntualment s'han arribat a superar els 10 l/m² en algunes comarques de Girona i del Pirineu. Destaquen els 18 l/m² del Lac Redon, els 12 d'Ulldeter, Núria i Certascan o els 10 de Banyoles. Gairebé ha plogut arreu, però en molts casos s'han acumulat entre 1 i 3 l/m² o ni això.

El mestral i la tramuntana han arribat a 104 km/h a Portbou, a 95 a Mas de Barberans i a 92 al Perelló. El vent minvarà clarament el cap de setmana, però demà a la tarda amb el pas del nou front encara tornarà a bufar fort al nord del Pirineu.

Demà el pas d'un altre front aportarà molts núvols prims i a última hora s'escaparan algunes noves precipitacions minses al Pirineu occidental, amb una cota de neu que tendirà a enfilar-se per sobre dels 2.000 metres.

Diumenge predominarà el sol. Al matí hi haurà bancs de boira en fondalades de la Catalunya Central, però el mestral de divendres evitarà que durant el cap de setmana la boira guanyi gaire presència a Ponent.

El canvi de temps revifarà el fred i farà que aquesta sensació de principi d'hivern continuï fins dissabte. Durant l'inici del cap de setmana seguirà havent-hi moltes temperatures per sota dels 5 °C de matinada i poques màximes de més de 15 °C al migdia.

A partir de diumenge el termòmetre saltarà molt per sobre del que tocaria per a l'època, i en comarques pròximes a la costa segurament reapareixerà la sensació d'estiuet, amb màximes que superaran els 20 °C.

Les temperatures altes s'allargaran tres dies, però a mitjans de la setmana que ve un nou canvi de temps revifarà el fred i farà tornar el termòmetre a valors normals per a l'època. Fixeu-vos en com els mapes de diferència de temperatura entre avui i els dies vinents es tornen ben vermells a partir de diumenge, però perden el color a partir de dimecres que ve.

Les previsions pel que fa a noves precipitacions a llarg termini no són gaire engrescadores, però avui les actualitzacions dels models han inflat una mica el canvi de temps que hi haurà entre dimecres i dijous de la setmana que ve. La baixada de la temperatura que hi haurà en aquest moment anirà acompanyada d'una nevada que pot ser destacable al Pirineu occidental, i com a mínim avui hi ha dubtes que també es puguin acumular pluges significatives a l'est de Catalunya. La previsió encara és incerta, però la possibilitat de pluja fora del Pirineu ha anat a més respecte de dies anteriors.

stats