La méteo

S'acaba la primavera, però no tornarà el fred típic d'hivern

Sense indicis de pluja destacable, com a mínim, fins ben entrat el febrer

4 min
Albada rogenca, des de Sant Quintí de Mediona

S'albiren pocs canvis per als pròxims dies al nostre territori. L'anticicló seguirà dominant la situació meteorològica i només hi haurà alguna variació en el temps previst pel que fa a temperatura, que s'espera que baixi una mica. Aquest descens es notarà al Pirineu, on els termòmetres es normalitzaran i ja no registrarem valors de rècord, com ha passat aquests últims dies.

Per tercer dia consecutiu, aquest divendres la temperatura s'ha disparat com si fos un dia d'abril. En alguns punts de la costa ha sigut el dia més càlid de l'episodi, mentre que en alguns sectors del Pirineu la temperatura ja ha començat a recular. Destaquen les màximes de fins a 24,7 °C a Òdena, de 24 a Anglès i de 23,9 de l'aeroport de Girona, del pantà de Darnius-Boadella i de la Vall d'en Bas.

Alguns rècords que van caient aquests dies són desorbitats. A Òdena, amb dades des del 2009, la temperatura més alta al gener fins ara eren 21,1 °C, de manera que els gairebé 24,7 d'avui suposen un rècord ja no només del primer mes de l'any, sinó també del segon. En els últims 15 anys tampoc al febrer hi havia hagut cap temperatura tan alta com la d'aquest divendres en aquest punt de l'Anoia.

De mitjana les màximes han sigut una mica més baixes que ahir, però han tornat a ser més normals de mitjans d'abril que de gener, si agafem com a referència un període recent com el 2009-2020.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Període referència 2009-2020.

Crida també l'atenció l'oscil·lació tèrmica: ahir a Girona es va passar de -0,6 °C a primera hora a 23,5 °C al migdia. A mesura que avanci el cap de setmana la temperatura anirà reculant, i el descens es notarà més de dia que de nit.

No farà fred, però en algunes comarques del nord-est el termòmetre recularà fins a 7 o 8 graus respecte als valors d'aquest divendres. Alguns models de previsió fan pensar que el pas de petits fronts durant el cap de setmana podria aixecar una mica les boires, de manera que, mentre en general la temperatura recularà, a Ponent probablement pujarà.

De nit el fred continuarà sent molt moderat. Amb l'anticicló, les inversions tèrmiques són freqüents i, de fet, durant la matinada passada s'han tornat a registrar valors molt més baixos a les valls i fondalades que no pas a cotes altes. Destaquen els següents valors:

  • Das: -5 ºC / Tosa d'Alp (2.500 m): 5 ºC
  • el Pont de Suert: -4 ºC / Boí (2.500 m): 4 ºC
  • Sant Pau de Segúries: -1 ºC / Ulldeter (2.400 m): 6 ºC

La baixada del termòmetre es notarà sobretot en punts alts; al fons de les valls alguns termòmetres tendiran fins i tot a pujar una mica. Les glaçades seguiran sent escasses i en alguns punts de la costa amb prou feines es baixarà dels 10 graus. Amb l'augment dels núvols dilluns i dimarts farà cada cop menys fred de nit i a primera hora.

El cap de setmana hi haurà més moments de cel enterbolit, amb presència de núvols alts i prims que no deixaran ni una gota. Si es veu el terra mullat serà a Ponent i a l'Ebre, on les boires seran ploraneres i podran aportar una mica més d'humitat als sembrats i als boscos. A la costa apareixeran núvols baixos. La mar estarà plana o arrissada, amb les típiques minves de gener (un nivell del mar més baix del normal).

Nuvolositat prevista

Les màximes es mouran al voltant dels 17 ºC a la costa, i a l'interior es mouran entre els 15 ºC i els 19 ºC. A Ponent o a les Terres de l'Ebre, on es mantingui la boira, no passaran dels 8 ºC.

Temperatura màxima prevista

Diumenge serà un dia mig tapat en moltes comarques de la meitat nord. Des de bon matí apareixeran bandes de núvols alts i prims que enteranyinaran el cel a tot el territori. Al litoral i al prelitoral es veuran alguns núvols baixos, amb boires espesses durant el matí a Ponent i a les Terres de l'Ebre que, a migdia, s'aniran trencant.

Entre dilluns i dimarts els núvols seran més espessos i a prop de mar no és descartable que s'arribin a escapar alguns plugims, sobretot a l'Empordà i a les Terres de l'Ebre. Unes precipitacions que no passaran de les quatre gotes.

No hi ha el més mínim símptoma de pluges o nevades significatives a deu dies vista, i tot fa pensar que haurem d'esperar com a mínim al 6 o 7 de febrer per poder explicar algun canvi destacable.

Contaminació elevada i un sol quadrat

Fa alguns dies us explicàvem que al punt de l'albada el fotògraf i observador Marc Bret havia arribat a captar el raig blau a l'albada. Les condicions d'ahir, de forta inversió tèrmica, s'assemblaven molt a les d'aquell dia, però en aquest cas ha cridat més l'atenció la forma gairebé quadrada que ha adoptat el sol a causa de la refracció que s'ha produït a l'alba.

Amb l'estancament dels últims dies, les partícules que s'emeten a causa d'activitats com el transport i la construcció es queden més fàcilment engabiades a les parts baixes de l'atmosfera i dibuixen fins i tot una ratlla marronosa si es té una bona visió de l'horitzó, sobretot al voltant de Barcelona.

Aquest divendres a la tarda diverses estacions de contaminació registraven nivells alts de partícules PM10. A l'Eixample de Barcelona es va arribar a 58 μg/m³ d'aire, per sobre del límit permès de 50. A Montcada i Reixac i a Santa Perpètua de Mogoda també se superava el límit de partícules de PM10.

Horitzó marronós a Barcelona dijous al migdia
stats