Curiositats del temps
Meteo 26/12/2023

El 'raig blau', el sorprenent fenomen òptic que ha aparegut per Sant Esteve

En comptades ocasions a l'alba o a la posta de sol apareix una efímera llum verdosa o blavosa

2 min
El raig blau, aquest matí de Sant Esteve des de Barcelona

BarcelonaAquest matí de Sant Esteve l'expert en fotografia de fenòmens òptics i captures de llarga distància Marc Bret ha tingut la sort i l'encert de captar un fenomen molt poc habitual. Mentre gravava el moment en què el sol trencava l'horitzó des d'un punt elevat a prop de Barcelona, ha pogut captar com una llum blava molt efímera s'ha fet visible sobre el disc solar: era l'anomenat raig blau.

Al punt de l'alba o a la posta de sol en ocasions molt concretes sobre l'horitzó apareix una petita franja de llum verda, o fins i tot en algun cas blava, com ha passat avui.

El perquè d'aquest fenomen té a veure amb el fet que la llum del sol conté tots els colors, cadascun amb una longitud d'ona diferent. Els raigs solars, quan entren a l'atmosfera, interactuen amb les diferents molècules que la conformen i es dispersen en totes direccions. La radiació corresponent al color blau és la que més fàcilment es dispersa i és per això que el cel el veiem habitualment d'aquest color. De fet, el color que millor es dispersa és el violeta, i si no veiem el cel d'aquest color és perquè en la llum del sol hi ha més blau que violeta, i els nostres ulls són menys sensibles a aquest color.

Quan el sol és baix a l'horitzó, però, l'escenari canvia. Llavors el gruix d'atmosfera que ha de travessar la llum del sol és més important, i en aquestes circumstàncies la llum vermellosa i ataronjada es dispersa millor. En aquestes circumstàncies fàcilment les partícules que hi ha a l'atmosfera eviten que la llum verda i blava ens arribin. La llum verda té una longitud d'ona més curta i la blava, encara més; això fa que quan el sol és molt baix el raig verd sigui difícil de veure i el blau encara una mica més.

És molt possible que la forta inversió tèrmica que hi ha aquests dies hagi afavorit el fenomen, ja que aquest meteor òptic necessita unes condicions concretes en les quals l'atmosfera estigui molt estratificada i sigui especialment nítida. Al Zoo de Barcelona aquest matí la temperatura mínima ha baixat fins a 3,6 °C mentre al Tibidabo ha sigut d'11,1. Una inversió tèrmica tan forta com la d'aquest matí no és gens habitual.

El raig verd ha inspirat diverses obres conegudes, com ara la novel·la que porta el nom d'aquest fenomen escrita a finals del segle XIX per Jules Verne, o el clàssic del cinema dirigit per Éric Rohmer també anomenat El raig verd i que gira al voltant de la novel·la de Verne i del fenomen òptic.

No és el primer cop que Marc Bret aconsegueix captar el raig blau: el 2015 des del pic de Bastiments ja en va poder obtenir una captura.

stats