La méteo
previsions 31/01/2024

La méteo: migdies de primavera a l'espera de canvis a llarg termini

Dijous i divendres hi haurà moments de cel enterbolit. Durant la segona part de la setmana tornarà a haver-hi màximes de més de 20 graus

2 min

BarcelonaA poc a poc la temperatura es va normalitzant una mica. Avui de mitjana les mínimes han baixat un grau i mig més que ahir i han augmentat les glaçades. D'entre les temperatures més baixes d'aquest matí destaquen els -4,1 °C del Pont de Suert, els -3,6 de Prades, els -2,5 de Guardiola de Berguedà, els -1,5 de Girona i els -0,9 de les Borges Blanques.

Tant per cent d'observatoris amb temperatura mínima sota zero

El dia ha començat amb menys núvols a la costa que els últims dies, però la humitat continua sent molt alta. Les boires sí que afecten sectors de Ponent i de la Catalunya Central, però el més probable és que es vagin esvaint durant el dia. Al migdia l'ambient serà semblant al d'ahir.

Demà i divendres, els migdies seran més suaus a la meitat est, sobretot en comarques de Girona, on algunes màximes tornaran a superar els 20 graus. A Ponent i a les cotes altes del Pirineu, en canvi, el termòmetre recularà una mica. Continuarà, per tant, aquesta sensació molt més de març que no pas de principis de febrer.

De nit i a primera hora les temperatures no variaran tant. Pujaran una mica en llocs elevats, però en general els pròxims dies continuarà aquest fred poc intens i amb poques temperatures sota zero a primera hora.

El pas d'alguns sistemes frontals farà que hi hagi estones de cel mig ennuvolat. Demà els núvols taparan el cel sobretot al centre del dia i divendres més aviat de matinada i a primera hora. No plourà enlloc. El cap de setmana farà més sol, però les boires continuaran sent protagonistes a Ponent i en algunes altres fondalades interiors.

Les perspectives de pluja continuen sent nul·les tant a curt com a mitjà termini. Però es va consolidant un canvi de temps que, de cara al cap de setmana del 10 i l'11 de febrer, podria deixar algunes primeres nevades al Pirineu occidental. Encara és incert si la pertorbació serà prou activa per fer ploure en altres indrets, però el més probable és en tot cas un escenari de pluges minses.

Si es vol buscar alguna dosi d'optimisme cal estirar la previsió fins a horitzons de poca fiabilitat. Val la pena destacar que el model europeu de previsió intueix un gir de temps a la segona part del mes de febrer que podria fer revifar el fred clarament en bona part d'Europa i que també revifaria l'hivern a la Península. És possible que aquest canvi de temps vagi acompanyat d'un escenari de més precipitacions al sud del continent durant la segona part de febrer. Caldrà seguir-ho.

El front que arribarà dijous servirà per activar una mica la tramuntana de manera transitòria, però en general els pròxims dies el vent serà escàs i la situació marítima força tranquil·la. Avui encara hi haurà alguns trams de maror a la Costa Brava.

stats