previsions 26/12/2017

S'acosta 'Bruno', la segona borrasca profunda de l'hivern

Dimecres serà un dia marcat per fortes ventades i per nevades al Pirineu

Manel Cascante
3 min
Albada rogenca a Sant Pere de Vilamajor, avui

BarcelonaSant Esteve s'ha llevat amb força núvols arreu a causa de l'arribada d'un primer front fred, poc actiu, que no serà efectiu pel que fa a precipitacions.

Avui el cel es mostrarà més canviant a la meitat est, on les nuvolades es combinaran amb les clarianes. Les estones de sol predominaran sobretot a les hores centrals del dia i a la tarda.

Al vespre, en canvi, l'aproximació d'un nou front farà que les nuvolades tornin a avançar amb celeritat per l'oest i que a última hora del dia fins i tot comenci a ploure per Ponent i a nevar al Pirineu Occidental

Avui el termòmetre assenyalarà valors lleugerament més baixos que ahir, que només es preveu que pugin al litoral del País Valencià.

La boira persistent de Ponent tendirà a anar-se esqueixant al llarg del dia, sobretot a partir del migdia, a causa de l'entrada de vent de ponent i garbí. Demà la boira passarà definitivament a la història arreu.

Brusc canvi de temps a partir d'aquesta nit

Els xàfecs d'última hora de Sant Esteve anunciaran l'arribada de 'Bruno', la segona borrasca profunda de la temporada. El seu centre passarà força més cap al nord de la nostra posició, pel canal de la Mànega, però afectarà de ple la península Ibèrica i també les Balears.

Entre la nit i la matinada de dimecres es preveu que el front associat a 'Bruno' reparteixi xàfecs a bona part de Catalunya. Els més abundants s'esperen a Ponent i cap al nord-oest, i els més febles entre la Costa Brava i punts del pla de Girona.

D'altra banda, la neu visitarà el Pirineu i el Prepirineu al llarg de la nit i ho podrà fer, en molts casos, fins al fons de les valls. La cota s'emplaçarà de mitjana a l'entorn dels 800 metres, o fins i tot una mica més avall en alguna raconada de l'oest de la serralada. També podria nevar aquesta nit en alguna zona elevada de l'interior del país.

Precipitació prevista per dimecres 27

Els xàfecs marxaran amb celeritat dimecres de bon matí, empesos pel vent, tot i que es mantindran al Pirineu, on nevarà bona part del dia a la cara nord i zones pròximes a qualsevol cota.

La notícia de dimecres, a banda dels ruixats de neu, serà la forta ventada de ponent i mestral. El vent bufarà amb molta força de nit i matinada a l'interior del País Valencià i es farà sentir també amb energia a Catalunya i a les Balears a partir de la matinada.

Les ratxes més fortes s'esperen a Catalunya abans del migdia. El vent bufarà amb ganes a cotes altes del Pirineu, a les comarques de l'interior, al Camp de Tarragona, a les Terres de l'Ebre i a l'entorn de la serralada Prelitoral, on es podran superar els 90 km/h. També s'esperen ratxes rellevants en zones poc habituades al vent de l'entorn metropolità de Barcelona, en alguns casos superiors als 70 km/h.

Convé prendre les precaucions habituals a banda de revisar, o retirar, els ornaments de Nadal de balcons i terrasses per evitar que caiguin al carrer.

Ratxes de vent de dimecres al matí
Ratxes de vent de dimecres a la tarda

Bonança tèrmica en acabar el 2017

Dijous encara bufaran el mestral i la tramuntana, però es concentraran en zones més habituals. Continuarà nevant, feblement, al nord del Pirineu, i la temperatura assenyalarà valors típicament hivernals arreu.

L'aproximació de l'anticicló a partir de divendres i al llarg del cap de setmana s'encarregarà d'estabilitzar l'atmosfera. El termòmetre pujarà de manera clara, i tot fa pensar que acomiadarem el 2017 amb valors força superiors als habituals per a les dates.

Ascens de la temperatura a partir del cap de setmana
stats